İstanbul Kitapçısı, ilk şubesini 1998’de açmış olan, İBB’nin iştiraklerinden Kültür A.Ş.’ye bağlı bir kitapçı.
Bir kitap-kafe formatında işletiliyor. Burada satılan kitaplardan satın alabileceğiniz gibi, kendi kitabınızı götürüp çay-kahve satın alarak okuyabilirsiniz de.
Ayrıca ders çalışmak için de ideal. Tabii en önemlisi; yiyecek-içecek fiyatları öğrenciler için oldukça uygun.
İstanbul Kitapçısı bugün 10 şubesiyle İstanbul’da ve online üzerinden tüm Türkiye’ye hizmet veriyor.
Kadıköy ve Karaköy’de, Şehir Hatları iskelelerinin üst katlarında yer alan şubeleri ise hem manzarası hem de konumu itibariyle benim favorilerim.
Bu ikisi dışında Beyoğlu’nda Tünel’in hemen yanında, Eminönü’nde sahilde, Beşiktaş’ta vapur iskelesinde, Şerefiye Sarnıcı’nın içinde, Mecidiyeköy’de ve Bağcılar’ın meydanlarında, Müze Gazhane’nin bahçesinde ve Topkapı Panaroma 1453 Tarih Müzesi’nin içerisinde de İstanbul Kitapçısı’nın şubeleri bulunuyor.
İstanbul Kitapçısı Karaköy Şubesi
Her ne kadar ana işlevi kitap-dergi satışı olsa da İstanbul Kitapçısı sadece bir kitap satış merkezi değil, aynı zamanda bir kültürel-sanatsal etkinliklere ev sahipliği yakan bir mêkan.
İstanbul Kitapçısı Kadıköy Şubesi
Örneğin Eminönü İskelesi’nin üst katında bulunan İstanbul Kitapçısı Kadıköy şubesi, Perşembe ve Cuma akşamları keyifli iki etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Perşembe akşamları şiir…
Perşembeler, ‘şairlerle sohbet’ günü. Her Perşembe saat 19.00’dan itibaren önceden duyurulan bir şair Kadıköy Kitapçısı’nda şiir ve sanat üzerine konuşuyor.
Tuğrul Tanyol, Orhan Alkaya, Metin Kaygalak ve Lale Müldür bu şiir sohbetlerine konuk olan şairlerden birkaçı.
Bu etkinlikte ayrıca şairlerin bazı şiirleri de okunuyor ve etkinliğin sonunda şairler kitaplarını imzalıyor.
Cuma akşamları müzik…
Cuma ise “İş Çıkışı Müzik” günü. Çok tanınmayan ama iyi müzik yapan kimi sanatçı ve gruplar Cuma akşamları İstanbul Kitapçısı Kadıköy Şubesi’nde sahne alıyor.
Gün batımında yapılan müziğe, söylenen şarkılara vapur düdükleri ve martı sesleri de eşlik ediyor.
İstanbul Kitapçısı’nın kötü yanı ise bazı şubelerinin akşam 8’de, bazı şubelerinin ise akşam 9’da kapanıyor oluşu. Üstelik kışın bu kapanış saatleri daha da geriye alınıyor…
Cumartesi akşamları bilim…
Eski Hasanpaşa Gazhanesi’nin yenilenmesi ile oluşturulan Müze Gazhane güzel etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Müze Gazhane’de gerçekleşen güzel etkinliklerden biri de Cumartesi akşamları düzenlenen “Herkes İçin Bilim” söyleşileri.
Etkinlik kapsamında her hafta bir isim açık hava söyleşisine konuşmacı olarak katılıyor.
Müze Gazhane’nin ‘meydan’ olarak adlandırılan geniş alanda düzenlenen söyleşilere şimdiye kadar Edhem Eldem, Tanıl Bora, Canan Atılgan, Fatmagül Berktay, Sami Gülgöz ve Can Kozcaz konuşmacı olarak katıldı.
Etkinliğin son iki haftasında ise 3 Eylül’de Ali Yaycıoğlu, 10 Eylül’de ise Yılmaz Eser konuşmacı olarak yer alacak.