Kemal Kılıçdaroğlu’nun Rusya çıkışını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce neden böyle bir çıkış yaptı ve bu çıkışın sonuçları sizce ne olur?
Selim Kuneralp: “Sayın Kılıçdaroğlu’nun dünkü Rusya çıkışı kanaatimce iç politika saikleriyle yapıldı. Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığı yarışından çekilmesi özellikle iktidar medyası tarafından yeni bir kaset skandalına bağlandı. İktidar Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanlığına zamanında başka bir kaset skandalıyla geldiğini hatırlatarak onu güç duruma sokmaya çalıştı. Rusya uyarısı bir anlamda sorumluğun orada olduğu mesajını vermeye ve iktidarın suçlamasının etkisini nötralize etmeyi hedeflemektedir.
Rusya’dan gelen ve beklenebilecek tepkiye rağmen bu çıkışın bir sonucu olacağını sanmıyorum. Türkiye’de iktidar kimin elinde olursa olsun, Rusya onunla çalışmak mecburiyetindedir. Rusya için önemli olan sözler değil eylemlerdir. Buna karşılık, Sayın Kılıçdaroğlu’nun WSJ’e mülakatında söylediği gibi iktidara gelmesi halinde Rusya’ya uygulanan yaptırımlara iştirak edeceği veya S400 sorununa kalıcı bir çözüm bulacağı gibi şeyler Rusya için çok daha ciddi ve tehlikeli sorunlar doğurur ve o ülke ile ilişkilerde ciddi sonuçlara yol açar. Ancak Sayın Kılıçdaroğlu iktidara geldiği takdirde o alanlarda atacağı adımlarda ihtiyatın gözetileceğini tahmin etmek mümkündür.”
Yalım Eralp: Rusya’nın ABD seçimlerine karıştığı biliniyor. Sayın Kılıçdaroğlu bu konuda açıklama yaparak doğru yaptı. Devletler arası ilişkiler partiler arası ilişkilere indirgenmemeli. Sovyetler zamanından beri Rusya partiler arası ilişkilere daha çok önem vermiştir.
Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı ‘Tarihi İpek Yolunu canlandırma” projesine Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev “Azerbaycan'ı bu stratejik projenin dışında bırakmak isteyenlerin hevesleri kursaklarında kalacak” diyerek cevap verdi. Kılıçdaroğlu’nun projesi ve Aliyev’in bu açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Selim Kuneralp: “Sayın Kılıçdaroğlu’nun bir videoda hayatının en önemli projesi olarak takdim ettiği İpek Yol esasında pek düşünülmeden gündeme getirilmiş bir fikir izlenimini veriyor. Çin zaten eş anlamlı olan Kuşak-Yol projesine Türkiye’yi dahil etmek istemişti ancak ülkemizdeki ekonomik durumun belirsizliği gibi nedenlere vazgeçtiği anlaşılıyor. Diğer taraftan Çin’in İpek Yol projesine girmesi için Uygur politikasını değiştirmesini istemek, imkansızı hedeflemek demektir. Çin olmadan da bölge altyapısının gereken düzeye getirilmesinin finanse edilmesi pek mümkün görülmemektedir.”
Yalım Eralp: “Sayın Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı İpek Yolu Projesi’nin bana yapılabilirliği zor geliyor. İran’dan geçip Azerbaycan’ı dışarıda bırakmak doğru olmaz. Ayrıca Tacikistan ve Kırgızistan’ın da zikredilmediğini görmek gerek. Çin’in de İpek Yolu projesi var. Sanırım Sayın Kılıçdaroğlu’nun beyanatı Türkiye’nin dış politikasının bağımsız olacağını göstermek için yapılmıştır diye düşünüyorum. Bu çıkış, daha ziyade Kemal Bey’e yapıştırılmak istenen ‘batıcı’ yaftasına cevap olarak yapıldı.