Ana SayfaSeçim 2023Türkiye’yi trolleyen hesap: Yola ‘İsmet Özel’ olarak çıktı, sonra ‘Muhammed Yakut’ oldu...

Türkiye’yi trolleyen hesap: Yola ‘İsmet Özel’ olarak çıktı, sonra ‘Muhammed Yakut’ oldu en son ‘Ali Yeşildağ’ ile zirveyi gördü

Siyasetin gündemine yerleşti, liderleri hakkında konuşturdu, Muharrem İnce ona referans vererek adaylıktan çekildi. Ali Yeşildağ’ın adını kullanan Twitter hesabı, ilk olarak Nisan 2022’de İsmet Özel’in adıyla açıldı. Birkaç günde 10 bin takipçiye ulaşan hesap sonra ortadan kayboldu. Geçen ay yeniden ortaya çıktı, YouTube’da videolar yayımlayan Muhammed Yakut’un adını kullanmaya başladı. 10 gün sonra ‘Ali Yeşildağ’ oldu. Hakkındaki tartışmalar sonrası dün (12 Mayıs) öğle saatlerinde kapanan hesap gece “Nerede kalmıştık” tweet’iyle geri döndü. 400 binin üzerinde takipçiye ulaşan hesap, kayda değer hiçbir kanıt göstermeden ortaya attığı bel altı iddialarına devam ediyor.

YouTube’da yayımladığı videolarla iktidara yakın isimler hakkında iddialar dile getiren Ali Yeşildağ’ın adıyla açılmış bir Twitter hesabından yapılan paylaşımlarda, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’yle ilgili seks kaseti iddiası ortaya atılmıştı.

Seçim gündeminin ortasına düşen seks kaseti iddiası hakkında Erdoğan ve Kılıçdaroğlu da dahil olmak üzere birçok siyasetçi açıklamalar yapmış; İnce, cumhurbaşkanı adaylığından çekilme açıklamasında, iddianın sahibi bu hesaptan şikâyetçi olmuştu.

Ali Yeşildağ, Perşembe akşamı (11 Mayıs) yayımlanan videosunda, kendi adına açılmış “@ali_yesilda” Twitter hesabı üzerinden ortaya atılan iddia için şunları söylemişti:

“Sosyal medyada bana kurulan komployu anlatacağım. İlk videomda da belirttiğim gibi benim hiçbir sosyal medya hesabım yoktur. Benim adıma açılan tüm hesaplar sahtedir. Bu iş AK Parti’nin tezgâhı. Tek dertleri benim anlattıklarımı sulandırmak, videolarımın izlenmemesi, itibar edilmemesi.”

Ali Yeşildağ, adını kullanan Twitter hesabının İnce’yle ilgili kaset iddiasını gündeme getirmesinden önce veya sonra videolarında İnce’yle ilgili bir kaset iddiasından söz etmemişti.

Hesap önce kapandı, sonra tekrar açıldı

İnce hakkında iddianın ortaya atıldığı “@ali_yesilda” hesabı, dün (12 Mayıs) öğle saatlerinde kapandı.

Ancak hesap dün gece 23:41’de “Nerede kalmıştık” tweet’i atarak yeniden açıldı.

İlk olarak İsmet Özel’in sahte hesabı olarak açılmış

Hesabın ilk olarak Nisan 2022’de açıldığı görülse de, Twitter’da “@ali_yesilda” kullanıcı adı geriye doğru tarandığında bu isimle yapılan en eski paylaşımlar 5-6 Mayıs gecesine, yani Ali Yeşildağ’ın geçen hafta başladığı video serisinin ilk bölümünden birkaç saat sonrasına gidiyor.

Twitter’da geriye dönük taramada, “@ali_yesilda” kullanıcı adına; hesabın açıldığı Nisan 2022’de, başka bir Twitter kullanıcısının bu hesaptan yaptığı, artık görüntülenemeyen bir tweet’ten aktarılan bir alıntıda rastlanıyor.

Bu alıntıda, hesabın o tarihte “@Ismet_Ozl” kullanıcı adını kullandığı anlaşılıyor. Bu da dahil olmak üzere hesaba ilk etkileşim veren Twitter kullanıcılarının, hesabın şair İsmet Özel’e ait olduğunu düşünerek takip ettiği ve diğer kullanıcıları da takibe çağırdığı görülüyor.

Twitter’da “@Ismet_Ozl” diye taratınca, o tarihte “@Ismet_Ozl” kullanıcı adını kullanan hesaba verilmiş birçok yanıtta (mention) hesabın şimdiki kullanıcı adı “@ali_yesilda” çıkıyor.

Bu, “@Ismet_Ozl” ve “@ali_yesilda” kullanıcı adlarının aynı Twitter hesabının farklı tarihlerdeki adları olduğunu gösteriyor.

“@Ismet_Ozl” kullanıcı adına tıklayınce “@ali_yesilda” hesabına gidiliyor.

Nedim Şener, “İsmet Özel” hesabı hakkında uyarıda bulunmuş

Açıldığı ilk günlerde gazeteci Nedim Şener’in, hesabın İsmet Özel’e ait olmayabileceğiyle ilgili uyarılar içeren tweet’ler attığı görülüyor.

Şener’in ekran görüntüsünü paylaştığı hesap, İsmet Özel’in adı ile fotoğrafını kullanıyor ve biosunda “Resmi Twitter Sayfası” yazıyor.

Şener’in hesapla ilgili uyarı tweet’lerinden birinde, hesaptan yapılan -artık görüntülenemeyen- bir paylaşımı da alıntıladığı görülüyor.

Hesabın bir diğer kullanıcı adı: “@__5N1K__”

Ancak Şener’in alıntıladığı tweet’te hesabın o dönemki kullanıcı adı “@Ismet_Ozl” olmasına rağmen, hesabın kullanıcı adı olarak “@__5N1K__” görünüyor.

Bu durum aynı hesabın farklı bir tarihte kullanılmış bir başka kullanıcı adının da “@__5N1K__” olduğunu gösteriyor.

Twitter’da “@Ismet_Ozl” diye taratınca, hesabın son kullanıcı adı olan “@ali_yesilda” dışında, Şener’in tweet’inde geçen “@__5N1K__” kullanıcı adına yanıt verildiğini gösteren birçok mention da çıkıyor.

Twitter’da “İsmet Özel” hesabını taratınca çıkan “@__5N1K__” kullanıcı adlı sonuçlara iki örnek.

Twitter’da “@__5N1K__” kullanıcı adına tıklandığında “Böyle bir hesap yok” yazısı çıkıyor.

“İsmet Özel”in hasılatı: Birkaç günde 10 bin takipçi

Şener’in, bu paylaşımlarından birkaç saat sonra, hesabın, kapandığını duyuran bir tweet attığı görülüyor.

Hesabın Twitter’daki İsmet Özel’i taklit ederek başladığı bu ilk macerası yalnızca birkaç gün sürüyor ama hiç kimseyi takip etmemesine karşılık 10 bine yakın takipçi elde ettiği görülüyor.

“İfşacılık” sektörüne geçişte ilk durak: Muhammed Yakut

Twitter’da “@Ismet_Ozl” taramasında, “@ali_yesilda” ve “@__5N1K__” dışında bir kullanıcı adı daha çıkıyor: “@MuhammdYak21”

Twitter’da “İsmet Özel” hesabını taratınca çıkan “@MuhammdYak21” kullanıcı adlı sonuçların bazıları.

“@MuhammdYak21” kullanıcı adlı hesap YouTube’da videolar yayımlayarak iktidara yakın isimlerle ilgili iddialar paylaşan Muhammed Yakut’un adını ve fotoğrafını kullanıyordu.

Twitter’da “@MuhammdYak21” kullanıcı adı taratılınca en eski gönderiler 17 Nisan’da, yani Muhammed Yakut’un kamuoyunda ilk ses getiren videosunu (4’üncü videosu) paylaşmasından bir gün sonrasında çıkıyor.

Muhammed Yakut’u taklit ettiği hesapta da özel hayatla ilgili iddialar ortaya atmıştı

“@MuhammdYak21” kullanıcı adıyla atılan tweet’lerde bir yandan Muhammed Yakut’un videolarından kesitler paylaşılıp iddiaları tekrarlanırken bir yandan da aynı “@ali_yesilda” kullanıcı adıyla yapılan paylaşımlardaki gibi; Muhammed Yakut’un hiç bahsetmediği, tartışma yaratacak iddialar ortaya atılıyordu.

Bu iddialar arasında birçok siyasetçinin özel hayatlarıyla ilgili konular da yer alıyordu.

Muhammed Yakut hesabın kapanması için çağrılar yaptı

Muhammed Yakut da kendisi tarafından kullanıldığı bilinen Twitter hesabından bu hesabın sahte olduğunu ve kapatılması amacıyla şikâyet etmeye çağıran paylaşımlar yapmıştı:

“Kıymetli kardeşlerim paylaştığım görseldeki hesabın benimle uzaktan yakından ilgisi yoktur.”

Muhammed Yakut’un çağrılarından bir süre sonra “@MuhammdYak21” kullanıcı adlı hesaba ulaşmaya çalışıldığında da “Böyle bir hesap yok” yazısı çıkmaya başladı.

“@MuhammdYak21” kullanıcı adını Twitter’da taratınca hesaba yapılan son mention’lar 26 Nisan’da çıkıyor.

Twitter’da “@MuhammdYak21” kullanıcı adını taratınca çıkan son mention’lar. Bazılarında yine hesabın farklı tarihlerde kullandığı eski kullanıcı adları çıkıyor.

10 gün aradan sonra ifşacılık kariyerine devam: “Ali Yeşildağ”

26 Nisan’da durduğu anlaşılan “@MuhammdYak21” kullanıcı adıyla yapılan paylaşımlardan on gün sonra hesabın bu defa Ali Yeşildağ’ın ilk videosunu yayımlamasından saatler sonra “@ali_yesilda” kullanıcı adıyla 5-6 Mayıs gecesi paylaşımlara başladığı görülüyor.

Yapılan en eski paylaşımlar ve mention’lar ise 5-6 Mayıs gecesine, Ali Yeşildağ’ın ilk videosunu yayımlamasından birkaç saat sonrasına gidiyor.

Kaset iddiasının siyasetin merkezine oturmasından sonra hesabın sahte olduğuyla ilgili tartışmalar yaşanınca, hesaptan yapılan bir paylaşımda seçimleri etkilemek için Rusya’nın deep fake içerikler ürettiği iddiasına Rusça bir tweet’le gönderme yapıldı.

Tweet’te, Şair Sezai Karakoç’un, Erdoğan tarafından çok sevilen “Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır / Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır / Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır / Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır” dizeleri Rusça olarak paylaşıldı.

Hesaptan yapılan bu paylaşım daha sonra silindi.

Bazı Twitter kullanıcıları, hesabın daha farklı tarihlerde başka kullanıcı adlarını kullandığını da iddia ediyor.

“Böyle bir hesap yok” mu?

İddialarıyla seçimlerin son haftasına damga vuran hesap, Nisan 2022’de birkaç günlük bir “İsmet Özel” girişimiyle havadan 10 bin takipçiyle başladığı yolculuğunda, bugün “Ali Yeşildağ” ile 400 binin üzerinde takipçiye ulaşmış durumda: Yayını etik dışı bulsa da sevmedikleri kişileri zora düşürme potansiyeli taşıyan materyallerin fâş edilmesini mutlulukla karşılayanların; iddianın gerçekliğine inanmasa bile şayianın yayılmasını makbul bulanların azımsanmayacak sayıda olduğu 400 bin kişi…

Hiçbir ciddiyeti olmadığı halde muhatabı olan birkaç kişi dışında kimsenin umurunda olmaması gereken uydurma iddialarla yüz yıllık Cumhuriyet’in en kritik seçimlerinden birinin son günlerine damga vurdu.

Ülkenin kaderine yön verecek siyasilerin kimi miting meydanlarında bu uydurmalara zaman ayırmayı tercih etti, kimi zaman ayırmaya mecbur kaldı.

Her kullanıcı adı değişikliğinden sonra Twitter’da “Böyle bir hesap yok” yazısı çıksa da, adı değişen hesap şu anda da olduğu gibi hep oradaydı. Gerçeğin ne olduğunun umursanmadığı, temennilerin gerçeğin yerine ikame edildiği her yerde “böyle bir hesap” hep “var” olacak.

- Advertisment -