Ana SayfaDış HaberYalım Eralp: Olimpiyatların Türkiye'de yapılmasına karşıyım. Kim olimpiyatları yaptıysa, ciddi ekonomik krize...

Yalım Eralp: Olimpiyatların Türkiye’de yapılmasına karşıyım. Kim olimpiyatları yaptıysa, ciddi ekonomik krize girdi

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’da bu hafta: Paris Olimpiyatları’nın açılışı çok görkemli oldu. Türkiye de olimpiyatları kendi ülkesinde yapmak istiyor. Ben olimpiyatların Türkiye'de yapılmasına karşıyım. Kim olimpiyatları yaptıysa, Amerika hariç (çünkü orada şirketlerin parası söz konusu), ciddi ekonomik krize girdi. İspanya girdi, İtalya girdi, Yunanistan girdi, İngiltere bir ölçüde girdi. Yani bu çok pahalı bir iş. Getirisi, götürüsünden daha mı fazla bilmiyorum. Ama Fransa ekonomisi bundan çok ciddi etkilenecek diye düşünüyorum.

Geçen hafta Sayın Erdoğan’ın “Libya’ya girdiğimiz gibi İsrail’e de gireriz” beyanatı hakkında yorum yapmamı istemiştiniz. Yorum yapmama gerek kalmadı çünkü tarihin en büyük U dönüşlerinden birisiyle o beyanat yürürlükten kaldırıldı. Yürürlükten kaldırıldı ama adadaki bazı arkadaşlarım ve tanıdıklarım, kişisel endişe içine girmiş vaziyetteler. Bu beyanat üzerine şahsi güvenlik sıkıntısı yaşıyorlar.

Gelelim ikinci konuya: Hamas lideri Haniyye’ye suikastı yapıldı. Arkasından Lübnan’da Hizbullah’ın önde gelen bir generali öldürüldü. Şimdi ortalık karışmış durumda; ne olacağı belli değil. Amerikalılar durdurmaya çalışıyorlar. Netanyahu ise bu durumlardan bir ölçüde memnun görünüyor çünkü savaşın genişlemesinden yana izlenimi veriyor. Zaten rehinelerin yerini bulamayıp da Tahran’da Haniye’nin, Beyrut’ta Hizbullah’ın önde geleninin yerini bulmaları akıllarda soru işaretlerine neden oluyor. Ne olacağını kimse bilmiyor.

Ankara’da bir mahkum takası oldu. Tabii bunu perde arkasında ayarlayanlar var, ama bunun Ankara’da yapılmış olması Türkiye bakımından bir artı gibi görünüyor.

Zelenski’yi dinledim; F-16’lar galiba çok yakında uçuşa başlayacak. Pilot eğitimi tamamlanmak üzere. F-16’ların savaşın gidişatını nasıl değiştireceği konusunda henüz kimse bir şey söyleyemiyor, ama Amerika ve Ukrayna buna çok önem veriyorlar ve savaşın gidişatını değiştireceği kanaatindeler.

Durup dururken bir Afrika ülkesi olan Mali, Fransa ile ilişkilerini kestikten sonra bu kez Ukrayna ile ilişkilerini kesti. Şimdi anlaşılan Rusya Afrika’da aktif ve bazı ülkeler üzerinde nüfuzu büyük. Bu açık seçik belli.

Olimpiyatlar hakkında bir şey söylemesem olmaz. Çok görkemli bir açılış oldu. Tabii Türkiye de olimpiyatları yapmak istiyor. Valla ben olimpiyatların Türkiye’de yapılmasına karşıyım. Kim olimpiyatları yaptıysa, Amerika hariç (çünkü orada şirketlerin parası söz konusu), ciddi ekonomik krize girdi. İspanya girdi, İtalya girdi, İngiltere bir ölçüde girdi. Yani bu çok pahalı bir iş. Getirisi, götürüsünden daha mı fazla bilmiyorum. Ama Fransa ekonomisi bundan çok ciddi etkilenecek diye düşünüyorum.

- Advertisment -