Bu hafta New York’ta çoğu medya kuruluşunun gözden kaçırdığı bir ABD ziyareti gerçekleşti. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Burak Akburak’ın liderliğindeki İYİ Parti STK Başkanlığı bir hafta boyunca New York’taydı. Burak Akburak, Mehmet Aslan, Cem Karakeçili, Uğur Hasançebi ve Selda Bostancı’dan oluşan İYİ Parti heyeti, New York’taki Türk topluluğuyla temaslarına 29 Kasım Pazartesi günü başladı.
İYİ Partililer ziyaret kapsamında New York’taki Türk sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiler. Ay Yıldız Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu gibi derneklerin yönetimleriyle görüştüler. İYİ partililer daha sonra yeni yapılan Türkevi ve hemen karşısındaki BM’yi ziyaret ettiler. Türkiye’nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu gibi diplomatlarla görüştüler. Türklerin yoğun yaşadığı New Jersey eyaletinin Paterson kentinde esnaf ziyareti yaptılar. Heyet aynı zamanda New York Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Selçuk Şirin ve Yeditepe Mezunlar Derneği bir araya geldi.
İYİ Parti’nin New York ziyareti kapsamındaki iki etkinliğine katıldım. Katıldığım ilk etkinlik Manhattan’daki ünlü Türk kebapçısı Ali Baba’da düzenlenen STK buluşmasıydı. Buluşmada Giresunlular çoğunluktaydı. Çünkü heyet başkanı Burak Akburak Giresun’un önemli ailelerinden birine mensup bir siyasetçi. Ama sonradan şaşkınlıkla öğrendiğim üzere New York’ta Giresunluların sayısı oldukça fazlaymış. Toplantıda, 1987 yılından beri ABD’de yaşayan ve Türkler arasında etkin bir isim olan Ali Baba’ya bir plaket verildi ve onun zaten İYİ Parti üyesi olduğu açıklandı. Rozetini de bizzat Akşener takmış.
Beni en çok şaşırtan, özellikle Türkiye’deki muhalefet partileri hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan ABD’li gazeteciler, akademisyenler ile ziyaret boyunca hiçbir temasın olmaması, bir haftalık ziyaret boyunca sadece ABD’li Türklerle görüşülmesi oldu.
Benim için İYİ Parti’nin New York ziyaretinin en ilginç yanı Akşener’in yeni ekonomi danışmanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz ile tanışmak oldu.
Bilge Yılmaz, ABD’nin en prestijli okullarından biri olan Pennsylvania Üniversitesi Wharton School’da öğretim üyesi olarak görev alan bir ekonomi, finans uzmanı.
Boğaziçi Üniversitesi’nde elektrik-elektronik ve fizik lisans, Princeton Üniversitesi’nde doktora eğitimini tamamlayan Yılmaz, ardından Wharton’da öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamış. Varlık fonu yönetimi alanında da çalışan Yılmaz’ın danışmanlığı Ekim ayında Akşener tarafından kamuoyuna açıklandı ve Akşener’in TÜSİAD heyeti ile görüşmesinde genel başkana eşlik eden partililer arasında yer aldı.
Bilge Yılmaz, ekonomi sahasında çok iyi bilinen bir isim ama henüz Türkiye kamuoyunda çok tanınmıyor.
Yılmaz, Akşener’in danışmanı sıfatıyla ilk halka açık konuşmalarından birini New York’ta yaşayan Türklere gerçekleştirdi ve ben de ilk kez kendisini dinleme şansını bu vesileyle yakaladım.
Bilge Yılmaz, İYİ Parti için ABD’nin prestijli üniversitelerinde, IMF ve Dünya Bankası gibi kurumlarda çalışan başarılı Türk ekonomistlerin yer aldığı bir heyet kurmuş.
Yılmaz İYİ Parti’nin önde gelen ekonomi kurmaylarından Prof. Ümit Özlale ile de koordineli bir çalışma içinde.
Bilge Yılmaz, 24 yaşından beri Amerika’da yaşıyor. Türkiye’yi de sık sık ziyaret ediyor. Etkili bir hitabet yeteneğine, akıcı bir anlatıma sahip. Çok açık sözlü, lafı dolandırmıyor ve çözüm önerileri konusunda oldukça gerçekçi. Yılmaz, medyada görünmeye başladıkça kendisinden çok bahsettireceği şimdiden belli.