ABD merkezli Clay Matematik Enstitüsü, yeni bir binyılın başladığı 2000’de o güne kadar çözülemeyen bir dizi matematik problemini “Bin Yılın Soruları” başlığı altında listeledi ve bunları çözecek kişiye, problemin zorluk derecesine göre değişen çeşitli para ödülleri vaat etti.
Bu sorulardan biri de matematikçi Henri Poincare’nin 1904′te ortaya attığı ‘Poincare varsayımı”ydı. Enstitü, problemi çözecek kişiye 1 milyon dolarlık bir ödül vereceğini açıkladı.
Birçok kişi tarafından günümüzde de ‘dünyanın en zeki insanı’ olarak gösterilen Rus matematikçi Grigori Perelman 2002’de problemi çözdü ve çözümünü, 33 sayfalık bir makale eşliğinde internete koydu.
‘İmkânsız’ problem çözülmüştü ama, problemi çözen matematikçinin tavrı, problemin çözümünün önüne geçti; Grigori Perelman hipotezin ispatına katkısının ünlü matematikçi Richard S. Hamilton’dan daha fazla olmadığını gerekçe göstererek, ödülü de ödülle birlikte verileceği duyurulan 1 milyon doları da reddettiğini açıkladı.
Moskova Merkezli Turkrus.com, 10 yıldır annesiyle birlikte yaşadığı ‘yoksul evi’nden nadiren sokağa çıkan bu ilginç insanın şimdi ne yaptığını, elde edebildiği birkaç bilgi kırıntısıyla şöyle anlatıyor:
***
Rus basını 2014’te Perelman’ın İsveç’te nanoteknoloji alanında çalıştığını yazmış, ancak matematikçi kısa bir süre sonra yeniden memleketi St. Petersburg’ta ortaya çıkmıştı.
Bir dönem Amerika Birleşik Devletleri’nde dersler veren matematikçinin bu işten elde ettiği gelirle yaşamını sürdürdüğü tahmin ediliyor. Rusça yayın organları ayrıca Perelman’ın kız kardeşinin Rusya dışında yaşadığını ve kardeşine yardım ettiğini yazıyor.
55 yaşındaki Perelman St. Petersburg’da annesiyle birlikte yaşıyor. Ancak Perelman’ın halen matematikle uğraşıp uğraşmadığı belirsiz. Medya zaman zaman evinin önünde pusuya yatsa da, çok az sokağa çıkan dahi matematikçinin nasıl yaşadığı ve neler yaptığına dair fazla bir bilgi alınamıyor.
Mart 2010’da Perelman’ın başarısı ve sorulara verdiği yanıt medyaya şöyle yansımıştı:
“Dr. Grigory Perelman Dünyanın en zeki insanı olduğunu ispat etti. Dünyanın en zor matematik sorularından birini çözen Perelman kendisine sunulan 1 milyon dolarlık ödülü ise reddetti.
“Dünyanın en zeki adamı olarak kabul edilen Doktor Grigory Perelman St. Petersburg’da bakımsız ve böceklerle dolu bir apartman dairesinde oturuyor. Ancak ‘her istediğime sahibim’ diyor.
“100 yıldır matematikçilerin çözemediği ‘Poincare Conjecture’ adı verilen matematik problemini çözen Perelman, ‘Meşhur olmak istemiyorum. Kahraman falan değilim’ diyor. Perelman’ın komşusu Vera Petrovna, ‘Bir kere dairesine girdim ve şoke oldum. Sadece bir masası, bir klozeti ve daha önceki oturanlar tarafından bırakılmış kirli bir yatağı vardı. Apartmandaki hamam böceklerinden kurtulmaya çalışıyoruz, ama onun dairesinde saklanıyorlar’ dedi.”