Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Halk TV’nin “dört kaynaktan teyitli, cinayeti çözecek” diye...

ANALİZ | Halk TV’nin “dört kaynaktan teyitli, cinayeti çözecek” diye duyurduğu Salim Güran kaydı nasıl uydurma çıktı?

Narin Güran’ın öldürüldüğü Tavşantepe Mahallesi’nden yayınlar yapan Halk TV muhabiri Ferit Demir, Narin’in amcası Salim Güran’ın, 15 yaşındaki çalışanı R.A.’ya, “R…, kız öldü mü yaşıyor mu?” dediği bir tape kaydının dosyaya girdiğini, “4 kaynaktan teyitli” diyerek iddia etmişti. Ertesi gün ortaya çıkan tapelerde Salim Güran’ın böyle bir ses kaydı ya da cümlesi çıkmadı. Tapelere göre Salim Güran ile konuşan R.A, “Tamam henüz bende değil, daha ölmemiş” diyordu. Demir’in iddia ettiği görüşme saati de yanlıştı.

Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada, Narin’in 2 Eylül’de tutuklanan amcası ve köyün de muhtarı olan Salim Güran’ın, çalışanı R.A. (15) ile yaptığı bir telefon görüşmesi dökümünün dosyaya girdiği ortaya çıkmıştı.

Dosyaya girdiği önceki gün (13 Eylül) ortaya çıkan ve Narin’in ortadan kaybolduğu 21 Ağustos günü saat 18.38’de yapılan telefon görüşmesinin dökümü şöyleydi:

Salim Güran: “O sondaki köşede bir şeyin düşmüş ha, sana ait bir şey sondaki yamaçta, yamacın köşesi taş”

R.A.: “Eee”

Salim Güran: “Biri yerde”

R.A: “Tamam henüz bende değil, daha ölmemiş”

Kürtçe yapılan bu cep telefonu görüşmesinin, 23 Ağustos’ta telefonundaki mesaj ve görüşme kayıtlarını temizlediği ortaya çıkan Salim Güran’ın daha önceden telefonuna yüklediği bir program sayesinde kurtarıldığı ortaya çıkmıştı.

Önceki gece Halk TV’de: “R. kız yaşıyor mu öldü mü?”

Halk TV muhabiri Ferit Demir ise görüşmenin ortaya çıkmasından önceki gece (12 Eylül-13 Eylül gecesi) Diyarbakır’dan bağlandığı Halk TV yayınında, R.A.’nın telefonundan, Salim Güran’ın kendisine “R. kız yaşıyor mu öldü mü” diye sorduğu bir ses kaydı elde edildiğini iddia etmişti.

Ferit Demir, katıldığı yayında 18 yaşından küçük olan R.A.’nın adını gizlemeden şunları söylemişti:

“Salim Güran, R… A…’la, Narin’in kaybolduğu 15.15’ten kısa bir süre sonra bir telefon görüşmesi yapıyor. Telefon görüşmesinde şunu soruyor, R… A…’un telefonundan elde edilen ses kaydında; ‘R…, kız yaşıyor mu öldü mü?’ Tekrar ediyorum, ‘R…, kız yaşıyor mu öldü mü?’ Bu kadar, kısacık bir ses kaydı, R… A…’un telefonunda kaydediliyor. Bu tutanaklara da geçti ve bunu birkaç farklı kaynaktan da doğrulattık. En az 4 ayrı kaynaktan doğrulattık.”

Bu sırada Halk TV ekranındaki KJ’de “Cinayeti çözecek kayıt Halk TV’de” yazıyordu. Hemen altında ise “Amca Salim, işçi R…’a soruyor: Narin öldü mü yaşıyor mu?” yazısı vardı.

İfade, saat ve edinilen telefon: Üçü de yanlış çıktı

Ancak, ertesi gün medyada yer alan ve dosyaya girdiği ortaya çıkan yazışmalarda Ferit Demir’in iddia ettiği gibi “R. kız öldü mü yaşıyor mu?” cümlesi geçmediği gibi görüşme Narin’in ortadan kaybolduğu 15.15’ten kısa bir süre sonra değil yaklaşık 3,5 saat sonra 18.38’de yapılmış.

Ayrıca görüşme kaydı, Ferit Demir’in anlattığı gibi R.A.’nın telefonundan değil Salim Güran’ın telefonundan elde edilmiş.

Halk TV Ana Haber Bülteni’ndeki iddia: “Ferit Demir’in anlattığıyla aynı bağlamda”

Görüşmenin gerçek halinin dosyaya girdiğinin ortaya çıktığı 13 Eylül günkü Halk TV Ana Haber Bülteni’nde ise spiker Ece Üner, o gün dosyaya giren görüşme dökümünün Halk TV muhabiri Ferit Demir’in haberini doğruladığını iddia etti.

Halk TV’nin sitesi, kendilerinin ilk haberinin içeriğinden bahsetmeden “Yalanlama çabaları boşa düştü” başlığı attı.

Ece Üner, Ferit Demir’in önceki gece Halk TV yayınında, dosyaya giren görüşme dökümünde yer aldığını iddia ettiği, “R…, kız yaşıyor mu öldü mü?” cümlesinden hiç bahsetmeksizin şunları söyledi:

“Ferit Demir, dün gece saat 24’te Gökmen Karadağ’ın programında ilk kez bir ses kaydından bahsetti. Halk TV o haberi, ‘cinayeti çözecek görüşme kaydı’ diye duyurdu. Ferit Demir, bu kaydın dosyaya da girdiğini söyledi. O saatten bu vakte kadar, bazı televizyon kanalları haberi yalanlamak için yayın üstüne yayın yaptı. Savcılıktaki bir belge bugün ortaya çıktı. İfadeler Ferit Demir’in anlattığıyla aynı bağlamda.”

Halk TV’nin sitesindeki haberde Ece Üner’in “İfadeler Ferit Demir’in anlattığıyla aynı bağlamda” sözlerine yer verildi.

“Halk TV haberini yalanlamak için üstün çaba harcayanlar buna ne diyecek?”

Ece Üner, sorguda R.A.’ya sorulan “Cep telefonlarında yapılan imaj çalışmasında Salim ile aralarında yapılan görüşmede Salim’in “o sondaki köşede bir şeyin düşmüş ha, sana ait bir şey sonda ki yamaçta, yamacın köşesi taş” şeklinde mesajına karşılık sizin ise ‘eeee’ diye cevap verdiğiniz, Salim’in de “biri yerde” şeklinde cevap verdiği, sizin de tekrar “tamam henüz bende değil/tamam daha ölmemiş” diye cevap verdiğiniz bu konuşmaya ilişkin diyecekleriniz nelerdir?” sorusunu okudu.

R.A.’nın tekrar gözaltına alındığını hatırlatan Ece Üner, “Şimdi Halk TV haberini yalanlamak için üstün çaba harcayan arkadaşlar buna ne diyecek? Ellerini bir vicdanlarına koysunlar bakalım buna ne diyecekler?” dedi.

Ferit Demir, kendi iddiasını hatırlatmadan konuştu: “Biz sadece yaptığımız teyitli haberlere güveniriz”

Ece Üner, hemen ardından Halk TV Ana Haber Bülteni’ne bağlanan Ferit Demir’e sözü bıraktı. Ferit Demir de kendisinin önceki gece iddia ettiklerinden hiç bahsetmeksizin, haberinin doğrulandığı “algısı yaratarak” şunları söyledi:

“Ece tabii ki ben şunu söyleyeceğim; biz gazeteciyiz gerçeğin peşinde koşmaya devam edeceğiz. Kimin ne dediği umurumda değil. Doğru olan önemli, gerçek olan önemli. Yani biz sadece yaptığımız haberlere, gerçek olan haberlere, teyitli haberlere, kaynaklarımıza güveniriz. Kimseye de bir şey söylemeyiz çünkü herkes yaptığı işle övünür. Yani gazetecilik anlamında söylüyorum. Yaptığımız işle doğruların peşinde koşmaya devam edeceğiz. Kimin ne dediği önemli değil. Bir tek gerçek vardır. O gerçek ortaya çıktığı zaman her şey netleşir. Biz de o gerçeğin peşinde bıkmadan usanmadan gideceğiz. Narin’in katilleri kim? Narin niçin öldürüldü bu işin peşini hiçbir zaman bırakmayacağız. Bu Narin’e verdiğimiz söz aslında. Çünkü bundan sonra başka Narin’ler de ölsün istemiyoruz. 

Halk TV’nin habercilik anlayışı, ilkesi vardır: Teyit etmeden haber yapma. Bizim yayın yönetmenimiz Suat Toktaş her zaman bunu söyler: ‘En iyi haber teyit edilmiş, gerçek haberdir’ derdi. Biz de o gerçeğin peşinde koşuyoruz. Kimin ne dediği umurumuzda değil. Haberin peşindeyiz.”

Yeni yanılgı: “Bilmeyenler de öğrensin. Saat konusunda yanılabiliriz belki ama bana gelen bilgi saat 15.50’de görüşme yapılmış”

Ferit Demir, konuşmasının devamında, Salim Güran ile R.A. arasında kendi iddia ettiğiyle ilgisi olmayan ve Narin’in ortadan kaybolmasından yaklaşık 3,5 saat sonra 18.38’de yapıldığı tespit edilen görüşmenin, Narin’in en son göründüğü 15.15’ten kısa süre sonra 15.50’de yapıldığını şöyle iddia etti:

“Bilmeyenler de öğrensin. Görüşme saat 15.50’de yapılmış. Yanılabiliriz belki saat konusunda ama bana gelen bilgi saat 15.50’de bu görüşme yapılmış ve 18.00’e kadar görüşmeler belli aralıklarla devam etmiş. Sadece R.A. değil birçok kişiyle görüşmeler var.”

“Nefesimiz kesilene kadar Narin için mücadele etmeye devam edeceğiz”

Ferit Demir, tek bir doğru tarafı olmadığı ortaya çıkan iddiasının doğrulandığını iddia ettiği konuşmasını şöyle bitirdi:

“Nefesimiz kesilene kadar Narin için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

- Advertisment -