Ana SayfaManşetAvustralya mafyasından son mesaj: Vay AN0M Vay

Avustralya mafyasından son mesaj: Vay AN0M Vay

Bugün Avustralya polisinin açıkladığı küresel uyuşturucu operasyonunda, İstanbul’da yaşayan uyuşturucu baronu Hakan Ayık’ın polise nasıl “farkında olmadan” yardım ettiği belli oldu. Taktik şu: Polis ANOM adlı şifreli uygulamayı geliştiriyor ve bir “gangster influencer”a veriyor. O da tüm mafya dostlarıyla paylaşıyor. Avustralya federal polisinin bunun için seçtiği influencer ise bizim Facebook gangsterinden başkası değil. Bir ajan üzerinden Hakan Ayık’a AN0M’u satmışlar. O da arkadaşlarına telefonu övmüş.

Avustralya’nın Facebook gangsteri olarak tanıdığı ve Türkiye’de yaşayan Hakan Ayık’ın arkadaşlarına tavsiye ettiği şifreli iletişim uygulamasının Avustralya polisinin kontrolünde olduğu ortaya çıktı. Hatta şifreli uygulama tam bir işbirliği örneği sonucu oluşturulmuş. ABD’li federal ajanlar ve Avustralya’nın federal polisleri… 3 yıldır süren operasyon sonucunda yüzlerce kişi göz altına alındı.

Avustralya’da Facebook gangsteri ve Türkiye’de Hakan Reis olarak tanınan Hakan Ayık’ın hayatının kısa bir özetini paylaşmıştım geçen yazımda. Sonra bugün (8 Haziran) Başbakan Scott Morrison, yanında Avustralya ve Amerikan federal polisi yetkilileriyle basının önüne çıktı ve geçen günkü yazımın fazla kısa olduğunu açıkladı.

Ayık’ın şifreli mesaj uygulamalarıyla Avustralya’daki elemanlarıyla iletişim kurduğu ve uyuşturucu ticaretinin merkezinde olmaya devam ettiğini anlatmıştım.

Başbakan Morrison bugün Ayık dahil dünya çapında pis işlere karışmış binlerce kişinin kullandığı AN0M adlı uygulamanın aslında Amerikan ve Avustralya polisi tarafından geliştirilip piyasaya sürüldüğünü ve üç yıldır binlerce suçlunun birbirlerine gönderdiği mesajların takip edildiğini söyledi.

Tam anlamıyla bir uluslararası iş birliği örneği. AN0M’u geliştiren ABD’nin federal polisi FBI. Avustralya’nın federal polisi ise gönderilen mesajların şifrelerinin anında kırılıp okunması için gereken uzmanları sağlamış.

Hakan Ayık

Bu bildiğiniz sıradan bir yazılım değil. Sadece yer altı dünyasında kullanılan ve şifreli mesaj uygulamasının önceden yüklü olduğu telefonları alanlar, birbirleriyle korkmadan iletişim kuruyor. Burada polisin yaptığı şey, oltayı hazırlayıp balığın kapmasını beklemek.

AN0M’u herkes alamıyor. AN0M’lu telefonu olan birinin sana kefil olması gerekiyor. Sonra da bu telefonu karaborsadan alıp uygulamayı işleten gruba aylık para ödüyorsun. Polis için ise üst düzey bir mafya patronunun kefil olması yetmiş.

Tekrar ediyorum, taktik şu: Polis şifreli uygulamayı geliştiriyor ve bir “gangster influencer”a veriyor. O da tüm mafya dostlarıyla paylaşıyor.

Avustralya federal polisinin bunun için seçtiği influencer ise bizim Facebook gangsterinden başkası değil. Bir ajan üzerinden Hakan Ayık’a AN0M’u satmışlar. O da arkadaşlarına telefonu övmüş.

Avustralya federal polisine göre dünya çapında 11 binden fazla AN0M üyesi var. Bunlardan bin 650’si Avustralya’da. Güvenilir olarak düşündükleri iletişim platformu üzerinden uyuşturucu ticareti, saldırılar, cinayet planları dahil her şeyi konuşuyorlarmış.

Üç yıldır AN0M sayesinde sadece Avustralya’da 200’den fazla tutuklama, 526 suçlama yapılmış. Dört ton uyuşturucu, 45 milyon dolar para, 6 uyuşturucu laboratuvarına da el konmuş. 21 ayrı cinayetin durdurulduğunu belirtti Avustralyalı yetkililer. Bunlar arasında bir kafenin taranması ve beş kişilik ailenin öldürülmesi planlarının önlenmesi de var.

Tüm bu süreçte bilmeden AN0M’a kefil olan Ayık’ın önemli bir rolü var. Bunu Avustralya federal polisinin başındaki Reece Kershaw da söyledi. Ayık’ın artık hedefte olduğunu ve kendi güvenliği için yapması gereken en mantıklı şeyin Avustralyalı yetkililere teslim olmak olduğunu belirtti.

Polis sadece dün akşam 300 ayrı işletme ve eve baskın düzenledi. Onlarca motosiklet çetesi üyesi tutuklandı.

Bu operasyon kapsamında 18 ayrı ülkede tutuklamalar olduğu belirtiliyor.

Polis yetkilileri iletişimleri takip ederken mafya üyelerinin kendi çetelerine sürekli ihanet ettiklerine tanık olduklarını söyledi.

Son 3 yılda AN0M üzerinden 25 milyon mesajın okunduğu ancak Avustralya’da suç örgütlerinin kullandığı şifreli iletişimin sadece yüzde 5’inin AN0M üzerinden yapıldığı belirtiliyor.

Avustralya’nın federal polis müdürü Kershaw ayrıca AN0M’u suçlulara pazarlama fikrini nasıl geliştirdiklerini de anlattı.

2018’de ABD’de işleri bitince bara giden birkaç FBI ajanı ve Avustralya federal polisinin bu planı geliştirdiklerini söyledi; “En iyi fikirlerden bazıları birkaç bira içerken ortaya çıkar” dedi.

Şerefe!

- Advertisment -