İran’da olan biteni izliyor musunuz? Mahsa Amini, “kıyafet kurallarına uymadığı” gerekçesiyle, belediye otobüsünde polis tarafından gözaltına alındı. Sapasağlam girdiği karakoldan Mahsa’nın ölüsü çıktı. Polisin açıklamasına göre 22 yaşındaki genç kadın karakolda “kalp krizi” geçirdi ve öldü. Görgü tanıkları onu polis arabasında dövülürken gördüklerini söylüyorlar. İran’ın sokaklarında elinde sopalarla erkekler dolaşıyor. Kadın avcıları.
Ülkenin ahlakını korumakla görevliler. Başörtüsü takmayan, bol elbise giymeyen kadınlara saldırmak için fırsat kolluyorlar. Bu zulmü din adına yaptıklarını söylüyorlar. Bu şekilde ahlaksızlığı önleyeceklerini iddia ediyorlar. 20 yıl önce İran’a yaptığımız gezinin ardından İpek’le birlikte “İran: Bir Erkek Diktatörlüğü” başlıklı bir kitap yazdığımızda, İslami kesimden dostlarımız “İran’da erkek egemenliğini de nereden çıkarıyorsunuz” diye tepki göstermişlerdi. Kadınların İran toplumunda özel bir ağırlığı olduğunu anlatmışlardı.
Anlaşamamıştık. İran rejiminin öncüsü mollalara göre, İran, şeriatla yönetiliyor. Erkekler, Allah’ın emirlerini yerine getiriyorlar. Bir insanın neyi giyip neyi çıkaracağını emreden bir uygulamayı din adına yerine getirmek ve bunun için 22 yaşındaki genç kadını karakolda öldürmek… Bunu yapan rejime ne ad verilebilir?
Kadınlar direniyor
İran’ın da üye olduğu Şangay Örgütü acaba buna ne diyor? Onların kadın haklarıyla bir ilgileri var mı? Çin Halk Cumhuriyeti’nin “ölünceye kadar lider” kalmak isteyen ÇKP Genel Sekreteri Jing Ping, Masha’yı kimin öldürdüğünü, neden öldürdüğünü merak etmiş midir? Bir de “Avrupa insani bakımdan çöküyor” diyerek Asya despotizmini savunan “yerli ve milli” yazar çizerlerimiz, İran’da genç kız avına çıkmış rejimi, bu ülkelerdeki yönetimi, “Doğu’dan doğan bir güneş” mi sayıyor?
Şangay Örgütü’nün kurucu önderi Putin, “Bizde de insanlar kendiliğinden kayboluyor” diyerek, Masha meselesine açıklık getirmiş olabilir mi? Kadınların ezildiği, kadınların sokakta erkek zorbalar tarafından dövüldüğü toplumun, uygarlık, demokrasi adalet üretebilmesi mümkün müdür? İran acı çekiyor. İranlı kadınlar, canlarını dişlerine takarak direniyorlar. İnsanca, normal bir yaşam sürebilmek için… İranlı erkeklerin bir kesimi de kadınlara destek veriyor.