Ana SayfaHaberlerKULİS | Gelecek ve DEVA birleşebilecek mi? Davutoğlu “Beni cumhurbaşkanı adayı ilan...

KULİS | Gelecek ve DEVA birleşebilecek mi? Davutoğlu “Beni cumhurbaşkanı adayı ilan edin” dedi, birleşme süreci tıkandı

TBMM’de toplamda 25 milletvekili ile temsil edilen Gelecek ve DEVA partileri tek parti çatısı altında birleşmek için uzun süredir yürüttükleri müzakerelerden sonuç alamadı. DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ın genel başkanlığında birleşmeyi kabul eden Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun “Beni cumhurbaşkanı adayı ilan edin. Madem genel başkanlığı bırakıyorum, benim de bir sıfatım olsun. Erdoğan’ın karşısına cumhurbaşkanı adayı olarak çıkmak istiyorum” ısrarı, DEVA Başkanlık Kurulu’nda kabul görmedi. İki parti arasındaki müzakerenin sürmesi bekleniyor.

14 Mayıs 2023 parlamento seçimlerinden sonra TBMM’de 10 vekil ile temsil edilen Gelecek Partisi ile 15 vekille temsil edilen DEVA Partisi, yürüttükleri yoğun müzakerelere karşın mecliste ortak grup kuramamıştı. 

İki partinin aynı çatı altında birleşebileceği fikrini hayata geçirmek isteyen parti kurmayları, genel başkanların da oluruyla özel bir çalışma yürüttüler. Gelecek ve DEVA’da da aynı çatı altında birleşmenin nasıl olabileceğine ilişkin 3’er kişilik özel komisyon kuruldu. 

Komisyonların çalışmaları sonrasında DEVA çatısı altında ve Ali Babacan’ın genel başkanlığında birleşmeyi kabul eden Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun, bunun karşılığında kendisinin cumhurbaşkanı adayı olarak kabul edilip, kamuoyuna ilan edilmesini istediği öğrenildi. 

Davutoğlu’nun bu önerisini değerlendirmek üzere toplanan DEVA Partisi Genel Merkez Başkanlık Kurulu’ndan Davutoğlu’nun adaylığına vize çıkmadığı öğrenildi. 

DEVA Partisi Başkanlık Kurulu “Şimdiden cumhurbaşkanı adayı ilan etmek doğru olmaz. Ali Babacan parti genel başkanı olur, Davutoğlu da onursal başkan olabilir” görüşünde birleşerek, Davutoğlu’nun birleşme koşulunu reddetti. 

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ısrarlı olan Davutoğlu’nun ise “Ben parti genel başkanlığını bırakıyorum. Bıraktığıma göre de bir sıfatım olmalı. Erdoğan’ın karşısına cumhurbaşkanı adayı olarak çıkmak istiyorum” görüşünde ısrar edip, onursal başkanlık teklifini geri çevirdiği öğrenildi. 

Görüşmelerin “şimdilik” tıkandığını söyleyen DEVA kurmayları, iki parti arasındaki müzakerelerin sürebileceğini, yeni değerlendirmelerin yapıldığını söylüyor. 

Demokrat Parti de DEVA ile temasta 

TBMM’de 3 vekil ile temsil edilen Demokrat Parti’de TBMM’de yeni bir grup oluşması için DEVA Partisi ile temaslarını sürdürüyor. 

TBMM’de grup kurmak için 20 vekil kriterinin sağlanması gerektiğini belirten DEVA ve Demokrat Partili kurmaylar, başka partili vekillerle de görüşmelerin sürdüğünü söylüyor. 

Babacan: Merkez sağın bundan sonraki adresi DEVA Partisi’dir 

Gelecek Partisi ile DEVA Partisi arasındaki birleşme görüşmelerini DEVA Partisi Ali Babacan da kamuoyuyla paylaştı. 

Halk TV yayınına katılan Babacan “Merkez sağın bundan sonraki adresi DEVA Partisi’dir” dedi ve görüşmelerle ilgili şu bilgiyi paylaştı: 

“Beraberce güçlü bir alternatif oluşturmanın çok faydalı olacağına inanıyoruz. Mesela Gelecek Partisi ile birleşme için görüşme trafiğimiz var şu anda. Ya da iki partinin birleşmesinin ötesinde, farklı partilerden milletvekillerini de dahil ederek çok daha yeni bir grup oluşur mu diye bakıyoruz. 

Farklı farklı yerlerdeki merkez sağ arayışındaki insanlarla da irtibattayız. Birlik ve beraberlik zamanı. Gelin, daha büyük bir birliktelikle bu ülkenin sorunlarını çözmek için hep beraber gayret edelim.” 

Erdoğan’dan Gelecek Partililere mesaj: Gelecekseniz toplu gelin 

TBMM’nin 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlamasına günler kala siyasi hareketliliğin arttığı Ankara’da TBMM’deki Gelecek ve Saadet Partili vekillerden oluşan Saadet grubunun dağılıp dağılmayacağı, Gelecek Partili hangi vekillerin AK Parti’ye geçebileceğine ilişkin meraklı sorular da gündemdeki yerini koruyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştükten sonra merkez sağın birleşmesi gerektiğini söyleyen Gelecek Partili Selim Temurci’nin yanısıra İsa Mesih Şahin ile Nedim Yamalı’nın AK Parti’ye geçebileceğine dair tahminleri AK Parti kaynakları doğruluyor. 

Bu geçiş konusunda AK Parti kurmayları “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gelecek Partisi’ndeki arkadaşlarımıza net bir mesaj verdi. Geleceklerse toplu halde gelmelerini söyledi. Bu mesaj yerini bulacaktır” diyor.

- Advertisment -