Ana SayfaHaberler"Özgür Özel Türkiye’nin önünün açılmasına katkı yapabilir"

“Özgür Özel Türkiye’nin önünün açılmasına katkı yapabilir”

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi: “Türkiye’nin yeni bir siyasi iklime ihtiyacı var. Yoksa 4 yıl böyle gitmez. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atacağı adımlar ile Özgür Özel’in yaklaşımı belirleyecek.”, “Millet sandıkta iki lidere bir rol biçti, işbirliği görevi verdi”, “50 artı 1 sistemi, ittifaklar gözden geçirilebilir. Siyasetin normalleşmesi ve küçük partilerin şantajından kurtulması için bu gerekli”, “Gezi davasında istenirse hukuk içinde yol bulunabilir.”

Abdulkadir Selvi’nin bugün yayınlanan “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı?” başlıklı yazısı şöyle:

“SİYASET, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yapacağı görüşmeye kilitlendi.

“Özgür Özel ne önerecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ne yanıt verecek? İlk görüşmeden sonra ipler kopacak mı yoksa ilerleme sağlanacak mı? Merak edilen noktalar bunlar.

“Kıran kırana geçen bir seçimden sonra siyasi iklim daha da sertleşmeyip tam tersine yumuşadıysa bunda diyalog havasının doğmasının çok büyük bir payı oldu. Eğer iki lider görüşmeleri sürdürme kararı alırsa yeni bir siyasi iklim yaşanacak demektir. Yok aksi olursa büyük bir fırsat heba edilmiş olacak.

“Türkiye’nin yeni bir siyasi iklime ihtiyacı var, yoksa 4 yıl böyle gitmez”

“Türkiye’nin yeni bir siyasi iklime ihtiyacı var. Yoksa 4 yıl böyle gitmez. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atacağı adımlar ile Özgür Özel’in yaklaşımı belirleyecek.

“Özgür Özel bu süreçte çok yapıcı bir rol oynayabilir. Türkiye’nin önünün açılmasına katkı yapabilir.

“Millet işbirliği yapın dedi”

“Bu açıdan iki liderin yaklaşımları önemli. Çünkü genel seçimler Erdoğan’ı, yerel seçimler Özgür Özel’i öne çıkardı. Millet sandıkta iki lidere bir rol biçti. “Türkiye’nin sorunlarının çözümünde işbirliği içinde olun” dedi. Ama daha da önemlisi ne konuşacakları.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceliğinin yeni anayasa olduğu biliniyor. Özgür Özel’in de buna bir itirazı yok.

“Yeni anayasa konusunu Türk demokrasisi açısından çok kıymetli buluyorum, ama Meclis’teki sandalye dağılımı nedeniyle zor görüyorum.

“50 artı 1 sistemi, yüzde 50’lik partileri yüzde birlik partilere mahkûm ediyor”

“Ama Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde birtakım düzenlemeler yapılabilir.

“50 artı 1 sisteminin, ittifakların gözden geçirilebilmesi gibi.

“50 artı 1 sistemi, yüzde 50’lik partileri yüzde birlik partilere mahkûm ediyor. Aynı şekilde ittifak sistemi de. CHP son seçimde bunun bedelini ağır bir şekilde ödedi. Yüzde 1 oyu bile olmayan partiler CHP’nin sırtından 39 milletvekili çıkardı.

Siyasetin normalleşmesi ve küçük partilerin şantajından kurtulması için bu gerekli.

“Bu arada Özgür Özel bir şey söyledi. Güven artırıcı adımlardan söz etti. Bunlar ne olabilir?

“Özgür Özel’in iki öneri götürmesi bekleniyor.

  1. Geziden dolayı hapiste olanların durumu,
  2. Cezaevinde olan 28 Şubat generallerinin affedilmesi.

“Gezi davasında istenirse hukuk içinde yol bulunabilir”

“Gezi davasından mahkûmiyetleri onanan Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku için yapılacak bir şey var mı? İstenirse hukuk içinde yol bulunabilir. Örneğin yeni deliller bulunduğu taktirde yeniden yargılanma kapısı açılabilir. Bunlar irade meselesi.”

Ne olmuştu?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi 17 Nisan’daki yazısında “AK Parti’nin reformcu çizgiye döneceğini” söylemiş ve “Osman Kavala’nın hapiste tutulmasının, Gezicilerin yıllarca hapis yatacak olmasının Türkiye’ye ne yararı var? AK Parti’ye ne fayda sağlıyor” demişti.

Yazıya AK Parti’nin ittifak ortağı MHP’den sert tepkiler gelmişti.

MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman Selvi’nin “dilinin altında sakladığı zehirle cumhur ittifakına istikamet çizmeye çalıştığını” söylemiş, MHP Sosyal Medya Sorumlusu Hüseyin Özkan, “Abdülkadir Selvi, yok hükmündedir. Çöptür. Kalem ve Kılıç artığıdır!” demişti.

AK Parti’nin ittifak ortağı MHP’den gelen bu tepkilere rağmen, Abdulkadir Selvi hafta sonu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretine katılan ekipte yer almış ve dönüş uçağında Erdoğan’ın yanında oturmuştu.

- Advertisment -