Gazze’de felaket devam ederken harp sanki genişliyor gibi. Lübnan’a sıçramaması için Batı gayret sarf ediyor. Lübnan’da Hizbullah da nispeten dikkatli. Ama iş orada bitmiyor.İsrail ve Batılıların en önem verdikleri hususlardan biri uluslararası ticaret, deniz yolu ticareti. Yemen’de hakim duruma gelen Husiler harbin doğrudan tarafı olmamakla beraber Filistin’i destekliyor.
Hutiler Yemen’in kuzeyinde yaşayan ve büyük ölçüde İran destekli bir grup.2004 yılından sonra tedricen güçlenip adeta devlet içinde devlet oldular. Askeri bakımdan güçlendiler. O kadar ki Suudi Arabistan onları dikkate almak zorunda kaldı. Yemen’deki durumun daha kötüye gitmemesi için Husilerle müzakere ediyorlar. Öte yandan, İran da Suudilerle ilişkilerini düzeltmeye gayret ediyor.
Husilerin giderek güçlenmesi, birçok uzmana göre kaçınılmaz görülüyor. Filistin halkını desteklemesi Arap dünyasında etki yaratmış gibi. Hamas’ın yükselişine benzeyebilir. Kısacası yeni bir aktör ortaya çıkmış oluyor. Yok edilmeye çalışılan Hamas, öte yanda Husiler ve Hizbullah Orta Doğu için sorun olacağa benziyor.
Husiler silahlanma bakımından da güçlenmiş. Ellerinde füze ve dronlar var. Bunları geçmişte Suudi Arabistan’a bir ölçüde başarı ile kullanmışlar. Ama ne füzeler ne de dronelar İsrail’e zarar verememiş.
Bununla beraber. Husiler “yumuşak” hedeflere yani nakliye gemilerine karşı daha başarılı görünüyor. Kızıldeniz’de bazı gemileri vurup bazılarına el koydular. Amerika ve İngiltere’nin liderliğinde uluslararası deniz gücü kuruldu ve Husilere merkezinde ateş ettiler. Ancak, birçok nakliye şirketleri Güney Afrika-Ümit Burnu’nu kullanmayı tercih etmeye başladı.
Kısacası, Gazze’de savaş dursa da Orta Doğu’yu güç yıllar bekliyor.
Orta Doğu bir barış bölgesi olmadığı sürece durum düzelmez.
Bunun için, Suriye’de durum normale dönmeli. Lübnan’da ciddi ve istikrarlı bir hükümet kurulmalı .Suudi Arabistan ile Yemen uzlaşmaya varmalı. En önemlisi Filistin devleti kurulmalı. Netanyahu sonrası İsrail topraklarını genişletmekten vazgeçmeli. Etrafı karıştırmamalı. Amerika artık bölgede oyun kurmaya çalışmamalı. Keza Rusya da….Avrupa Birliği ise politika üretmeye çalışmalı.
En önemlisi İran bölge dışında tutulmaya çalışıyor. Gerçekçi değil. İran , Suriye , Irak, Lübnan ve Yemen’de etkili.
Bunlar olur mu? Olsa bölge çağ atlar.