Ana SayfaYerel Haberlerİzmir, Aydın, Bolu, Karabük…Yangınlar kontrol altına alındı

İzmir, Aydın, Bolu, Karabük…Yangınlar kontrol altına alındı

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Yamanlar Dağı mevkindeki orman yangınına müdahale sürerken bir yangın da Urla’da çıktı. Yangın sebebiyle bölgedeki 440 dairelik site tahliye edildi. Vali Elban, yangına kopan elektrik hattından çıkan kıvılcımın neden olduğunu açıkladı. Manisa, Aydın ve Bolu'nun Göynük ilçesinde çıkan orman yangınlarıyla mücadele havadan ve karadan sürüyor.

Yurdun dört bir yanında ormanlar alevlere teslim oldu. Birçok ilde evler yandı, hayvanlar telef oldu. İzmir, Manisa, Bolu, Aydın ve Uşak’taki yangınlara havadan ve karadan müdahale sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Karşıyaka, Urla ve Göynük’teki yangınlar kontrol altına alındığını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir Karşıyaka Yamanlar ve Urla ile Bolu Göynük’deki orman yangınlarının kontrol altına alındığını duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarına ilişkin açıklaması şöyle:

İzmir Karşıyaka Yamanlar’daki yangın an itibarıyla kontrol altına alınmıştır. Soğutma çalışmaları devam edecek. Bolu Göynük’te sarp arazide de çetin bir mücadele verildi. Çok şükür burayla ilgili de şu anda kontrol edildi bilgisi veriyorum. Burada da soğutma çalışmaları devam edecek. Bölgedeki ağaç yapısı itibariyle zaman zaman küçük tütmeler görebilir vatandaşlarımız ama hiç kimseyi endişelendirecek bir durum söz konusu değil. Çok şükür burası da kontrol altına alınmış vaziyette. Dün akşam Urla Çeşme’de makilik alanda çıkan yangın da kontrol altına alındı. Kuvvetli rüzgara rağmen ekipler alevleri söndürmeyi başardı.


İzmir Valisi Süleyman Elban, Urla ilçesinin Balıklıova Mahallesi yakınlarında makilik alanda çıkan yangın nedeniyle bölgedeki bir sitenin tahliye edildiğini söyledi.
Bölgede devam eden söndürme çalışmalarına ilişkin yetkililerden bilgi alan Elban, AA muhabirine, yangına bölgedeki kopan bir elektrik hattından çıkan kıvılcımların neden olduğunu bildirdi.

Bölgenin ağırlıklı makilik alan olduğunu belirten Elban, “Yangın, havanın çok sıcak ve kurak olması artı şiddetli rüzgar neticesiyle çok hızlı yayılım gösterdi.” dedi.

Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, AFAD, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, jandarma, polis ve diğer kurum ekiplerinin müdahale etmek için sahada olduğunu anlatan Elban, şöyle devam etti:

“Ekipler hızlı müdahale etmesine rağmen belli oranda yangın maalesef yayıldı. Bölgede 440 konuttan oluşan bir yazlık site var, bu site dışında herhangi bir yerleşim yerini tehdit etmiyor. Bu siteye de ulaşmaması ve can, mal kaybı olmaması için tüm ekiplerimiz yoğun bir şekilde oraya yangının ulaşmaması için çalışıyor. Vatandaşlarımızın da bir riske girmeden oradan ayrılması için uyarıya bulunduğumuzda, vatandaşlarımın büyük çoğunluğu uyarımızı dikkate alarak evlerini terk ettiler. Fakat 34 vatandaşımız son ana kadar ayrılmama konusunda direnç gösterince onları da kara yoluyla risk oluşturduğu için sahil güvenlik ekiplerimizin teknesiyle deniz yoluyla tahliye ettik.”

Elban, yangının hem site hem de bölgedeki yerleşim yerleri açısından bir risk oluşturmadığını söyledi.

Karşıyaka Yamanlar’daki yangına müdahalenin sürdüğünü anlatan Elban, “Akşam üzeri 17.30 gibi Menderes ilçemizde bir yangın başladı ve o devam ediyor. Tire ve Bayındır’daki yangınlar tamamen kontrol altına alındı. Ancak buradaki, Menderes’teki ve Yamanlar’daki henüz aktif durumunu koruyor. Ancak Yamanlar’daki yangının enerjisi düşürüldü. İnşallah kısa sürede iyi haberler vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 15-17 Ağustos arasında ülke genelindeki orman yangınlarıyla ilgili, yangına sebebiyet verdiğinden şüphelenilen; İzmir’in Tire ilçesinde 3; Ödemiş ilçesinde 2; Bayındır ilçesinde 1 ve Karşıyaka ilçesinde 1 olmak üzere toplam 7 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Yerlikaya Tire’de gözaltına alınan 3 kişinin tutuklandığını belirtti.

Bolu’da devam eden orman yangınıyla ilgili olaraksa, Göynük ilçesinde gözaltına alınan 4 kişiden 2’sinin tutuklandığını, 2’si hakkında adli kontrol kararı verildiğini ifade etti.

Orman yangınlarının beşinci gününde Manisa’da ise gece boyunca ekiplerin karadan kontrol altına almaya çalıştığı yangınlara havanın aydınlanmasıyla hava araçları da destek veriyor.

Gördes ilçesine bağlı Boyalı Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda 14 Ağustos’ta başlayan, rüzgar ve arazi koşulları nedeniyle yayılan alevler Salihli ve Gölmarmara ilçesi sınırlarına ulaşmıştı.

Yangın alanında kalan Gördes’e bağlı Yeniköy ve Karayakup ile Salihli’ye bağlı Hacıhıdır, Kemer, Kale ve Kurttutan mahalleleri tahliye edilmişti.

Aydın’da Bozdoğan ilçesine bağlı Alhisar Mahallesi’nde 16 Ağustos’ta ormanlık alanda çıkan yangına müdahale sürüyor. Yangın nedeniyle Örmepınar Mahallesi’ndeki bazı evler tahliye edilmişti.

Bakan Yumaklı, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Bozdoğan’da güney hatta çok verimli ormanların yer aldığını, rüzgar nedeniyle müdahale eden ekipler için hayati tehlikeler oluştuğunu söyledi ve ekledi:

“Güre, Hışımlar ve Malküpü mahalleleri burada tahliye edildi. Hışımlar’da üç ev, Örmepınar’da da iki ev hasar görmüş durumda. 10 personelimiz ve 59 vatandaşımız dumanlardan etkilendi ama sağlık durumları açısından herhangi bir risk yok”.

Bolu

Bolu’daki İçişler Bakanı Ali Yerlikaya Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Bolu’nun Göynük ilçesinde gözaltına alınan 4 şahıstan 2’si tutuklanmış, 2’si hakkında adli kontrol kararı verilmiştir.

Bolu’nun Göynük ilçesine bağlı Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda, Perşembe günü başlayan yangınla mücadele, gönüllülerin ve 1300’den fazla personelin çalışmalarıyla sürüyor.

Bakan Yumaklı Bolu’daki yangının anızdan kaynaklı çıktığını ve rüzgar nedeniyle hızlı yayıldığını dile getirdi. “Bu yangını çıkartanlar, daha doğrusu başlatanlar gözaltında şu anda” dedi. Yangınının enerjisinin düşürüldüğünü, arazi yapısının çok sarp olması nedeniyle müdahalenin zorluklarla yürüdüğünü söyledi.

Karabük

Karabük’teki yangın Ovacık ilçesindeki ormanlık alanda Cuma günü çıkan Manisa Boyalı ve Kayacık mahallelerinde çıkan orman yangınları ise 14 Ağustos’tan bu yana devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, Karabük’ün Ovacık ilçesinde çıkan orman yangınına ilişkin, “Bu gece ormandaki enerjinin soğutulmasını ve ardından yangının kontrol altına alınmasını bekliyoruz.” dedi.

Uşak

Uşak’ta ise Dereli köyü yakınlarındaki otluk alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın ormanlık alana sıçrayan yangına karadan ve havadan müdahale ediyor.

- Advertisment -