Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIBahçeli’nin beklenmedik çıkışı: Türkiye'de terör sıfırlanmıştır...

Bahçeli’nin beklenmedik çıkışı: Türkiye’de terör sıfırlanmıştır…

Bahçeli bir barışma tezi ortaya attı, bir tespitte bulundu. Bunun devamı için yeni hamleler gerekecek. İnandırıcı olabilmeyi önemsiyorsa, önerilerini somutlaştırmalı. Tabii muhalefeti ne kadar ikna edebileceği de ayrı bir mesele…Bu çağrı, çok önemli sonuçlar da doğurabilir. Umutları kıran etkiler de yapabilir. Ancak ne olursa olsun, “terör sıfırlanmıştır” saptaması kalacaktır.

MHP lideri Devlet Bahçeli, TBMM grubunda dün beklenmedik bir konuşma yaptı.

Birlik ve uzlaşma temeline dayanan konuşmasının en önemli noktası; “Türkiye’de terör sıfırlanmıştır” cümlesi. Neredeyse son 50 yılını “terörle mücadele”ye harcamış, on binlerce evladını bu ortamda yitirmiş bir ülkenin geleneksel ana akım milliyetçi partisinin genel başkanının bu açıklaması bir uzlaşma çağrısı olarak okunabilir. Bahçeli, İsrail’den gelen tehdide karşı içeride birlik öneriyor. Çağrısının öncelikli muhatabı, Kürt siyasi hareketi.

Şimdiye dek terör vurgusunu en fazla kullanan siyasi parti olan MHP, terör gerekçesinin sıfırlandığını söyleyerek,

DEM Parti’ye birlik çağrısında bulunuyor: “Biz, gelişigüzel, keyfe keder, can sıkıntısından, anlık dürtülerle, dümenden ve düzenden el uzatmayız. Biz durduk yere el vermeyiz, öylesine yerimizden kalkıp da el sıkmanın merakına tevessül ve teşebbüs etmeyiz. DEM’e evvela düşen sorumluluk, uzanan bu samimi elin kıymet hükmünü anlaması, dahası Türkiye partisi olması yönünde bir eşik olarak algılayıp değerlendirmesidir. Türk ve Türkiye Yüzyılı’nda sıfırlanmış terör ve bölücülük melanetinden sonra, aşımızı beraber taşıralım, işimizi birlikte artıralım, huzur ve güvenliğimizi el ele çoğaltalım, nitekim dünya genelinde Türkiye Cumhuriyeti’nin yer yüzü cenneti olmasını sağlayalım. Aynı şey CHP Genel Başkanı için de geçerlidir.”

Her ileri adımın, her özgürlükçü çabanın, çoğu zaman “terör” vurgusuyla tıkandığı bir ülkeyiz. Düşünce ve ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, genelde “terör” engeline takılır kalır bizde.

Şimdi iktidar ortağı parti “Terör yok olmuştur” diyor. Bu, belki de devletin toptan bir değişim geçirmesini ima ediyor. Bahçeli bu yaklaşımla Kürtlerle daha kolay uzlaşılabileceğini düşünerek, aynı çağrıyı CHP’ye de yapıyor.

Bahçeli bir barışma tezi ortaya attı, bir tespitte bulundu. Bunun devamı için yeni hamleler gerekecek. İnandırıcı olabilmeyi önemsiyorsa, önerilerini somutlaştırmalı. Tabii muhalefeti ne kadar ikna edebileceği de ayrı bir mesele…

Bu çağrı, çok önemli sonuçlar da doğurabilir. Umutları kıran etkiler de yapabilir. Ancak ne olursa olsun, “terör sıfırlanmıştır” saptaması kalacaktır.

Örneğin çağrının bir numaralı muhatabı DEM Parti ne diyor?

Bu yazıyı yazdığım sırada bir açıklama yapmamışlardı.

- Advertisment -