Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIÇAPA’ya devam (2) Ne olacak bu binaların hali?

ÇAPA’ya devam (2) Ne olacak bu binaların hali?

“Özellikle Avcılar kampüs binaları (5-6 katlı çoğu kaçak katlar) yıkılıp modern 3 katlı depreme dayanıklı yeni binalar yapılabilirdi. Rektör ve dekanlar, yanlış kararlarla paraları çöpe attı. Bu gerçek 2019 yılında İstanbul’da 5.5 büyüklüğündeki deprem ile ortaya çıktı. Tüm kampüs binaları ağır hasar gördü. Avcılar’daki binalar bu deprem sonrası yıkıldı. Fakülteler sağa sola taşındı; göçmen durumundalar. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin birçok binası yıkıldı. Cerrahi bölümleri Yeşilköy'de bir yerlerdeler. Bazı bölümler iki üç katlı prefabrik geçici yetersiz yapılarda hizmet verebiliyor. Çapa’nın son halini bilmiyorum. Bazı alanları yıkmışlardı. Sizin belirttiğiniz bina da küçük bir depremde yerle bir olabilir. Binaların yıllardır yenileri yapılmıyor.”

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği eski başkanlarından Profesör Dr. Tahsin Yeşildere, Çapa Tıp ile ilgili yazımın ardından bir mektup yolladı. İstanbul’daki üniversite binalarının deprem karşısındaki durumlarına dikkat çeken mektup, çarpıcı uyarılar içeriyor.

“Sevgili Oral Çalışlar, Çok önemli bir konuya değindiğiniz için teşekkür ederim. 1999 depreminden İstanbul (Çapa) Tıp, Cerrahpaşa Tıp Avcılar Kampüsü, Veteriner ve Mühendislik Fakültesi, İstanbul Üniversitesi ana binalarındaki fakülteler çok etkilendi. Özellikle sizin de ameliyat olduğunuz cerrahi bölüm binaları, Diş Hekimliği Fakültesi ve Avcılar kampüs binaları rezaletti. Kolonlar çatlamıştı, korozyonlar gözleniyordu. O döneme ait fotoğraflar dosyalarımda duruyor. O dönemin rektörü Kemal Alemdaroğlu idi. Ben Senato’da idim. Bu binaların yıkılıp yenilerinin yapılması konusunda TMMOB Jeoloji Mühendisleri, Jeofizik Mühendisleri Odaları’nın İstanbul şubelerinden resmi yazılar istedim.

Özellikle depremci hocamız rahmetli Oğuz Gündoğdu ile birlikte çalıştık. Veterinerlik Fakültesi Dekanı Altınel ve Rektör Alemdaroğlu kendilerine ilettiğim raporları tanımadı. Yazılı ve görsel basında konuştum. Belgeleri fotoğrafları gösterdim. Yerinden canlı yayınlar yapıldı. Rektör, benim hakkımda soruşturma açtı. Binalara girip derslere başlamamız konusunda baskı oluşturdular. Bu uyarılarını yazılı vermelerini talep ettim. Ancak dersler o binalarda devam etti. Daha sonra bu binaların çoğuna işe yaramaz güçlendirmeler yaptırıldı. Örneğin Avcılar’daki binalara, Çapa, Cerrahpaşa ve merkez binalarına o dönem çok paralar harcandı.

Özellikle Avcılar kampüs binaları (5-6 katlı çoğu kaçak katlar) yıkılıp modern 3 katlı depreme dayanıklı yeni binalar yapılabilirdi. Rektör ve dekanlar, yanlış kararlarla paraları çöpe attı. Bu gerçek 2019 yılında İstanbul’da 5.5 büyüklüğündeki deprem ile ortaya çıktı. Tüm kampüs binaları ağır hasar gördü. Avcılar’daki binalar bu deprem sonrası yıkıldı. Fakülteler sağa sola taşındı; göçmen durumundalar. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin birçok binası yıkıldı. Cerrahi bölümleri Yeşilköy’de bir yerlerdeler. Bazı bölümler iki üç katlı prefabrik geçici yetersiz yapılarda hizmet verebiliyor. Çapa’nın son halini bilmiyorum. Bazı alanları yıkmışlardı. Sizin belirttiğiniz bina da küçük bir depremde yerle bir olabilir. Binaların yıllardır yenileri yapılmıyor.

Veterinerlerin çiftliğine el koydular

Yeterli bütçe ayrılmadığı için bu binaların yeniden yapılması çok zor. Veterinerlik Fakültesi’nin 20 bin dönümlük uygulama araştırma çiftliği Büyükçekmece Gölü çevresinde idi. Rektör Yunus Söylet zamanında bu çiftlik TOKİ’ye devredildi. Rektör devir karşılığı olarak Çapa, Cerrahpaşa binalarının yenileneceğini söylemişti. Hâlâ bu devredilen yerlerin karşılığı olan yatırımın yapıldığını söylemek mümkün değildir. İstanbul Üniversitesi’nin bu güzide iki tıp fakültesi yıllardır eskimiş çökmek üzere olan binalarda yetersizlik içinde ayakta duruyor. Bazı bölümleri başka yerlerde, eğitimi, öğretimi, sağlık hizmetini sürdürüyor. Nitelikli akademisyen nitelikli doktor yetiştirme için üstün gayret gösteriyorlar. Size bu konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim. Prof. Dr.Tahsin Yeşildere.”

- Advertisment -