Diyarbakır’dan çarpıtılan haberler geliyor. Tayyip Erdoğan ve Atatürk fotoğraflarının indirilmesine dair yayılan videolar Diyarbakır’da endişe yarattı. Diyarbakırlı dostlarımı aradım. “Neler oluyor?” diye sordum.
CHP Diyarbakır milletvekili Avukat Sezgin Tanrıkulu ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, durumu şöyle özetledi: “35 bin kişi Amedspor maçında İstiklal Marşı’nı ayakta dinledi. Daha ne olacak…”
Mehmet Kaya ile Sezgin Tanrıkulu şehirdeki havayı anlattı.
Mehmet Kaya: “Şu an Diyarbakır’da bir ne olacak beklentisi var. 31 Mart burası açısından sonucu belli bir seçimdi. İşin insanları rahatsız eden tarafı şu: Bir yerlerden belediyeleri kriminalleştiren haberler yayılıyor. Ancak pazar günü 35 bin kişilik stat, eş başkanlar orada, yaklaşık 8 milletvekili var, 6’sı DEM Parti’li. İstiklal Marşı okundu, herkes ayakta, sonrasında alkışlandı. Ha şimdi İstiklal Marşı’nda ayağa kalkan adam neden belediyede kapalı kapılar ardında hakaret etsin ki? Ki eğer öyle bir şey varsa da toplum buna da tepki gösterir, ‘kardeşim biz sizi bunun için seçmedik, siz işinizle uğraşın’ der. Ama toplum bunun yalan olduğunu biliyor. Toplum seçilmiş insanların böyle bir saygısızlık yapmasını istemez, böyle şeylere değil hizmete odaklanmalarını ister. Çünkü toplum uzlaşma istiyor. Neden Kürtler bayrağa veya İstiklal Marşı’na karşıymış gibi bir algı yaratılıyor? Cumhurbaşkanının 12 yıl sonra yaptığı Erbil ziyaretinin bir arayış olduğunu, insanlar hissediyor.”
CHP Diyarbakır milletvekili Sezgin Tanrıkulu da kayyum endişesi içindeki bölge insanının duygularını şöyle ifade etti: “Bayrak da orada duruyor, İstiklal Marşı da. Amedspor’un maçında 40 bin kişi ayakta alkışlayarak İstiklal Marşı’nı söyledi. Bunun sonrasında bu tartışmanın bitmiş olması gerekir. Aslında yayılan videolar belediye başkanlarından çok bölge halkını hedef alıyor. ‘Siz bizden değilsiniz, bu cumhuriyete ait değilsiniz’ mesajı veren bir siyasi anlayış söz konusu. Halk normalleşme bekliyor. Çünkü iradesini ortaya koymuş, bu iradeye saygı bekliyor. İnsanlar 31 Mart’tan sonra hem Türkiye’de hem de bölgede demokrasiden yana, Kürt sorununun barış odaklı politikalarla çözülmesinden yana umutlandılar. Başka odakların devreye girip ortalığı karıştırmasından rahatsızlar.”
Tayyip Erdoğan’ın Erbil ziyareti de Diyarbakır’da merakla izleniyor.
Mehmet Kaya projeyi şöyle özetliyor: “Sonuçta yeni proje buraya hızlı treni getirecek, 1200 kilometre, Basra’dan Mersin Limanı’na, oradan Avrupa’ya açılan duble yolların ve trenin olduğu bir yol projesinden bahsediyoruz. Irak farklı parçalardan oluşuyor. Sadece bir tarafla görüşülmesi bu projenin hayata geçmesi için yeterli değil.”