Uçaktan indim. Otelin lobisine yöneldiğimde, beni bekleyenler vardı. Mehmet ve Latif Dursun karşılamaya gelmişlerdi. “Oral Ağabey haydi köye gidiyoruz” dediler. Mehmet ekledi, “Köyümüzde taziye var, oraya da uğrarız, seni çok seviyorlar bir görünsen iyi olur.” Erciş’in Karatavuk Köyü’nün Yağlık mezrasına gidecektik.
İki buçuk saatlik uçuşun ardından 150 kilometre ötedeki köye gidip aynı yoldan Van’a dönecektik. “Çok mu fazla olur?” diye tereddüt ettim. Çok sayıda Büyükadalı dostumun, arkadaşımın doğup büyüdüğü Erciş ile Yağlık’a, Van’a her gidişimde uğrarım. Yağlık mezrasındaki Mustafa Erişgin’in taziye evine ortalık kararmadan vardık. Bölge insanı taziye konusunda çok titiz. Gelenlere üç gün boyunca yemek veriliyor ve yas devam ediyor. Dünyanın öbür ucunda bile olsa akrabalar cenazeye ya da taziyeye katılıyor.
Başsağlığı dilemek üzere topluluğa yaklaştığımda çok sayıda tanıdık simayla karşılaştım. Büyükada’nın manavını, Kınalıada’daki pastanenin işletmecisini gördüğümde pek şaşırmadım.
Adanın esnaf açısından en yoğun günlerinde işlerini bırakıp gelmişler. Adet böyle. Taziye evinden, Mehmet Dursun’un evine geçtik. Yusuf kilo almış. “Çok çalışmaktan” diyor. Rıza Dursun her zamanki gibi sessiz. 6 yaşındaki Diyar’ı sordum, sürü peşindeymiş. Onu göremedim.
Mehmet’in eşi Fatma Hanım dar zamanda bir ziyafet hazırlamıştı. Yöresel nefis yoğurt çorbasını içtik. Ardından Mehmet’in kestiği kuzu, salata ve tandır ekmeğiyle devam ettik. Karatavuklular, beni kendi köylüleri gibi kabul ettikleri için katıldığım TV programlarını merakla izliyor, değerlendirmeler yapıyorlar.
Derin siyasi konulara dalmak üzereyken ara verdik. Karanlık basmadan yeniden yola koyulduk. Arabada bu kez beş kişiydik. Yolda sohbeti sürdürmek amacıyla iki kişi daha ekibe katıldı: İş insanı Nazmi Ergin, taziye evinden Salih Erişgin. Van’daki değişim ve canlanan gece hayatı, aynen Erciş’te de yaşanıyor. İranlılar Erciş’i de şenlendirmiş. Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün (DPI) toplantısında, bölgenin çatışmalardan geçmiş olmasının turistik değeri de konuşuldu.
İRA’nın silah bırakma sürecinin etkili isimlerinden İrlandalı misafir konuşmacı Derek Money de benzer noktaya dikkat çekti. Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta çatışma bölgelerinin turist kafilelerinin ilgisini çektiğini hatırlattı. Silah bırakılmasının ardından yoğun bir turizm sıçraması yaşadıklarını söyledi. Türkiye’yi İranlı komşularının gözünde cazip kılan en önemli etken hiç şüphesiz seküler yapısı.