Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIGünümüzün karanlığı (4): Çar Vlad’ın beklenen Anschluss’u

Günümüzün karanlığı (4): Çar Vlad’ın beklenen Anschluss’u

Aslında her şey çok basit, çok açık. “Önce ayrılıkçıları destekledim ve kopardım, Donetsk ve Luhansk illerini Ukrayna’dan. Şimdi bağımsızlıklarını tanıyorum. Ve aynı anda, bunların ‘kadim Rus toprakları’ olduğunu vurguluyorum. Sonra askerlerimi, artık Ukrayna’ya ait saymadığım bu bölgelere sokacağım. Onun da ardından ‘enosis’ gelecek. Yani birleşme. Anavatanla.”

[22 Şubat 2022] Putin özetle bunu diyor, bütün dünyaya. Sanmıyorum, başından beri sırf bu kadarını istediğini. Ülkesinin aktif savaş gücünün üçte ikisini ileri mevzilere sürdüğü bir krizden, hiç olmazsa bu iki ille çıkıp “zafer” diyebilmenin yollarını arıyor.

Öyle veya böyle; Donetsk ve Luhansk, Anschluss’u Rusya’nın. KKTC’si. Golan’ı. Batı Şeria’sı.

Daha bu sabah yazmıştım, “bizden çalınanı geri almak” iddialarıyla çıka gelen yayılmacılığı. Aynen öyle demiş: “Soyulduk [we were robbed], Sovyetler Birliği dağılırken.”

Bir de, “Ukrayna tarihinde hiç gerçek bir millet olmadı” ve “hiç devlet olmadı”yı sokuşturmuş araya. Sanırsınız ki Devlet Bahçeli Kürtleri aşağılamakta.

Türkiye tekrar düşünmeli, hem dünyadaki yerini, hem bu çıplak ilhaka hangi ahlâkî tutarlılıkla karşı duracağını.

Sol-faşist Avrasyacı ulusalcılar da biraz durup düşünmeli, bu adama, bu Rusya’ya anti-emperyalizm uğruna bel bağlayan. Ya da hepimiz düşünmeliyiz, işçi diye diye işçileri, ordu diye diye orduyu, vatan diye diye vatanı nereye sürüklemeye çalıştıklarını.

- Advertisment -