5 Şubat Pazar günü Süper Lig’in 22. haftasında Hatayspor-Kasımpaşa maçı vardı. Hatayspor 1-0 kazandı. Galibiyet golünü 90+7. dakikada Hatayspor’un Ganalı oyuncusu Christian Atsu atmıştı. Bu, Eylül 2022’den beri forma giyen Atsu’nun Süper Lig’teki ilk golüydü. Hatayspor teknik direktörü Volkan Demirel ve takım arkadaşları, maç bitiminde Atsu’yu havaya kaldırmış, gol sevincini paylaşmıştı.
Atsu 5 Şubat gecesi önce İstanbul’a, ardından Fransa’ya ailesini ziyarete gitmeyi planlıyordu. Fakat ligdeki ilk golünü atmanın sevinciyle uçak biletini iptal etti, sevincini takım arkadaşlarıyla paylaşmak üzere Hatay’da daha fazla kalmaya karar verdi.
Son dakika verdiği bu karar nedeniyle, 6 Şubat sabahı 4.17’de gerçekleşen depremi Hatay, Antakya’daki Rönesans Rezidans’ta karşıladı. 10 yıl önce inşa edilen, 12 katlı ve 250 daireli rezidans yıkıldı, temellerinden kopup yan yattı.
Rezidansın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, depremden beş gün sonra yurtdışına çıkmak isterken İstanbul Havalimanı’nda tutuklandı. Enkaz altında kalan Christian Atsu’nun cansız bedeni ise depremden ancak 12 gün sonra çıkarılabildi. Cenazesi karayoluyla Adana’ya, sonra İstanbul Havalimanı’na ve ardından Gana’nın başkenti Akra’ya götürüldü.
Atsu’yu havalimanında yüzlerce kişi karşıladı.
Türkiye’nin yaşadığı derin acı kıtaları aşmış Gana’yı vurmuştu. Zira 31 yaşındaki Christian Atsu, Ganalılar için bir rol model, desteğini asla memleketinin yoksullarından, çocuklarından esirgemeyen bir hayırseverdi.
Yoksulluğa gol atan çocuk
Christian Atsu, Gana’nın başkenti Akra’ya yakın bir köyde dünyaya geldi. Babası balıkçılıkla ve tarımla uğraşıyor, annesi de babasının tuttuğu balıkları yol kenarında satıyordu. 10 çocuklu çok yoksul bir ailede doğan Atsu’nun kaderi abisinin başkente taşınmasıyla değişti. Atsu ve ikiz kız kardeşi, 7 yaşına gelince ilkokula gidebilmek için abisinin başkent Akra’daki 1 odalı evine taşındı. Daha sonra annesi ve diğer kardeşlerinin de taşınacağı bu 1 odalı ev, henüz inşaatı tamamlanmamış bir binanın içinde bulunuyordu. Aile daha sonra bu odanın kirasını ödeyemedi ve köye geri döndü, Atsu ise arkadaşlarıyla birlikte yaşamaya başladı.
Abisinin yönlendirmesiyle futbol okuluna yazıldı ve bir süre sonra Feyenoord Futbol Akademisi’ne girdi, özel bir futbol eğitimi almaya başladı.
Akademide eğitim alırken babasının vefat ettiğini öğrendi. Ailesi, onun dikkatini dağıtmamak, eğitimine odaklanmasını sağlamak için babasının hasta olduğunu söylememişti. Atsu, babasının ölüm sebebini hiçbir zaman öğrenemedi ve ünlü bir futbolcu olduktan sonra verdiği her söyleşide ailesinin yeterli parası olsaydı belki de babasının tedavi olabileceğini, belki de yaşayabileceğini söyledi.
Aldığı futbol eğitiminin ardından Gana’daki futbol takımlarında forma giyen Atsu 17 yaşında Porto’ya transfer oldu. Yoksulluğu kırmış, başarılı bir kariyere doğru yelken açmıştı.
Adına marş yazılan futbolcu
Porto’nun ardından 2013’te Chelsea ile 5 yıllığına 3.5 milyon Euro’luk bir sözleşme imzalayan Atsu sırasıyla Vitesse, Everton, Bournemouth, Malaga ve Newcastle takımlarına kiralandı. Newcastle United ile 2017 yılında 6.2 milyon Euro’luk bonservis ile dört yıllık bir sözleşme imzaladı.
Newcastle United taraftarları Atsu’yu çok sevdi. Kendisi için özel bir marş dahi bestelendi.
Newcastle United takımı Liverpool ile oynadığı Premier Lig maçından önce Atsu’yu andı, bütün stadyum dakikalarca Atsu’yu alkışladı. Stadyumda alkışlayanlar arasında ölüm haberini yeni alan Atsu’nun eşi ve çocukları da vardı.
Atsu, Suudi Arabistan’da oynadıktan sonra, Eylül 2022’de Hatayspor ile bir yıllık bir sözleşme imzaladı. Vefat ettiği güne dek 3 Süper Lig maçına ve bir Türkiye kupası maçına çıktı. İlk ve son golünü 5 Şubat Pazar günü attı.
Ülkesini unutmayan hayırsever
Christian Atsu’nun enkaz altından çıkarılmasının beklendiği 12 gün boyunca Ganalılar sosyal medya üzerinden Atsu’yla ilgili anılarını paylaştı, sağ salim çıkarılması için dua etti. Atsu, Ganalılar için sadece ünlü bir futbolcu değil, aynı zamanda bir rol modeldi. Atsu, ünlü olduktan ve para kazanmaya başladıktan sonra Gana’yı, Afrika’yı unutmamıştı. Her Gana’ya gidişinde yoksul çocuklara dağıtılmak üzere kramponlar getiriyor, üniversite eğitimi yarım kalmış yoksul öğrencilerin eğitim masraflarını karşılıyordu.
Atsu kendi çocukluğunda çektiği acıları çeken yoksul çocuklara el uzatmak istiyordu. Bu hissini verdiği bir söyleşide şöyle dile getirmişti: “Benim başıma gelen şeyleri başkalarının yaşamasını istemiyorum, çocuklar yoksulluk nedeniyle eğitimden mahrum kalmamalı. Bu doğru değil. Bunu engellemek için elimden geleni yapacağım.”
Yaptı da. Yoksulluk, AIDS, çocuk işçiliği ile mücadele eden derneklere bağış yaptı, okul inşa edilmesi için para topladı, Arms Around the Children adında bir yardım kuruluşunun iyi niyet elçisi oldu, bütün faaliyetlerini destekledi. Hırsızlık, kapkaççılık gibi suçlardan hapse giren fakat yoksul oldukları için kefaretlerini ödeyemeyen mahkûmların kefaretlerini ödedi, iş bulmalarına, topluma entegre olmalarına yardımcı oldu, hasta mahkûmların ameliyat masraflarını karşıladı.
Atsu, o kadar çok insanın hayatına dokunmuştu ki enkazdan çıkarılmasının beklendiği 12 gün boyunca Gana Twitter’ı ünlülerin, eski mahkûmların, çocukların, okumak isteyen kadınların Atsu anılarıyla, Atsu ile yazışmalarının ekran görüntüleriyle dolmuştu.
Türkiye’nin acısı, Gana’nın yası
Atsu’nun cenazesi, dün (19 Şubat, Pazar) Türk Hava Yolları uçağıyla Gana’nın başkenti Akra’ya getirildi. Gana televizyonları uçağın koordinatlarını an ve an paylaştı, tabutun uçaktan indirilmesi neredeyse bütün kanallarda canlı yayımlandı. Milli takımda da forma giyen Atsu’nun naaşı Gana bayrağına sarıldı, asker tarafından taşındı. Ailesi, sevenleri, yardım ettiği çocuklar, genç kadınlar, devlet görevlileri, Gana’nın önde gelenleri Atsu’yu karşıladı. Önce ailesinin en yaşlı kişisi, ardından devlet görevlileri konuştu, herkes Atsu’nun Gana için ne kadar önemli biri olduğunu anlattı. Tabutu başında ise bir papaz ve bir imam kendi dualarını etti. Dindar bir Hıristiyan olan Atsu, ülkenin yüzde 85’lik Hıristiyan ve azınlık Müslüman nüfusu için birleştirici bir ulusal figürdü.
Resmî rakamlara göre 40 bin kişinin hayatını kaybettiği 6 Şubat depremleri, sadece Türkiye’yi değil, Gana’yı da yasa boğmuştu. İnşaatı tamamlanmamış evlerde büyüyen yoksul bir Afrikalı çocuk tırnaklarını kazıya kazıya zirveye ulaşmış, kariyerinin zirvesinde kazandığı başarı ve serveti halkı için harcamaya başlamıştı. Kendisini yetiştiren topraklara borcunu fazlasıyla ödemek, yaşadığı acıları başkalarının yaşamamasını sağlamak istiyordu.
Olmadı. Atsu’nun hikâyesi 2023 yılında hiç olmaması gereken bir şekilde yarım kaldı. Dünyanın en başarılı oyuncularından, Gana’nın en ünlü insanlarından biri olan Atsu, 2023 yılında yeni yapılan bir binanın yıkılması sonucunda enkaz altında kaldı. Gana’dan koşarak gelen yakınları 12 gün boyunca Rönesans Rezidans’taki arama kurtarma çalışmalarından bir haber bekledi. 12 gün sonra enkazdan önce bir çift krampon, ardından da cansız bedeni çıkarıldı.
Atsu’nun yaşlı halaları, teyzeleri dün Akra Havalimanı’nda cenazeyi “Atsu’nun öldüğüne inanmıyoruz, şok içerisindeyiz” diyerek karşıladı.
Ganalılar, hayran oldukları ismin bu şekilde vefat etmesine hâlâ inanamamış, kabullenememiş, “kader” deyip geçememiş, kendilerine yedirememişti.
Pek de haksız sayılmazlar sanırım.