Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIKeşmir için patlak veren çatışmanın bana hatırlattıkları…

Keşmir için patlak veren çatışmanın bana hatırlattıkları…

Türkiye’nin Hindistan eski Büyükelçisi Yalım Eralp yazdı: Keşmir konusu kolay bir mesele değil. Üç çeyrek asırdır devam ediyor. Ben, üç ayrı ülkeye (Çin-Pakistan-Hindistan) yayılmış olan Keşmir’in tek ve ayrı bir devlet olmasından yanayım. Ama Çin, Hindistan-Pakistan arasında devam eden gerginlikten yana gibi. Hindistan’ın dikkatinin bu konu üzerinde olmasından memnun. Çin-Hindistan ilişkileri pek dostane değildir.

Büyükelçilik yaptığım sırada Hindistan’da kaç defa yüreğim ağzıma geldi. Ama Allahtan işler daha vahim sonuçlar vermeden hal edildi.  Bir sefer Başbakan Gandi ile baş başa kaldığımız sırada Keşmir konusu açıldı. Gandhi “ Benazır (zamanın Pakistan Başbakanı) ve ben ayrı bir neslin çocuklarıyız. Konunun yüzde 95’ini hallettik. Ama şeytan yüzde 5 dir” demişti.

Konu kolay bir mesele değil. Üç  çeyrek asırdır devam ediyor. Ben meselenin, üç ayrı ülkeye (Çin-Pakistan-Hindistan) yayılmış olan Keşmir’in tek ve ayrı bir devlet olmasından yanayım. Ama Çin, Hindistan-Pakistan arasında devam eden gerginlikten yana gibi. Hindistan’ın dikkatinin bu konu üzerinde olmasından memnun. Çin-Hindistan ilişkileri pek dostane değildir.

Türkiye daima Pakistan’dan yana tutum almıştır. Buna rağmen Sayın Erdoğan’ın Hindistan ziyaretinde arabuluculuk önerisi Hintlileri dehşete düşürmüş olmalı. Hindistan’a karşı en olumlu tutum ise Rahmetli Özal’dan gelmiştir.

Rahmetli Kenan Evren’in son yurt dışı seyahati Hindistan’a olmuştu. Pakistan-Malezya ve Hindistan. Bakanlığa aman Pakistan üzerinden gelmeyin uyarıma rağmen araya Malezya’yı sıkıştırmışlar. Bakanlık Pakistan’a gidildiği gizli kalsın diye telgraf yolladı. Nasıl gizli kalır ki.! Zaten Evren Pakistan gezisinden memnun kalmamış. Bayan Bhutto, Evren’in  arkadaşı olan  Devlet Başkanı Ziya Ül Hak için babamın  katili  diyordu. Türk Cumhurbaşkanlarının  ziyaretlerinde hava alanından şehre kadar halk toplanır çok yaşa derdi. Evren’in ziyaretinde böyle olmayınca Bhutto biz demokratik olduk demiş. Yani daha önceki toplulukların toplama olduğunu belirtmiş oldu.

Evren- Rajiv görüşmesinde Rajiv “Pakistan’lı kardeşlerimiz nasıl” diye sorunca Evren “yakıt almak için uğradık” şeklinde saçma sapan bir şey söyledi. Halbuki ,  hemen her gün Türk Hava Yolları doğrudan Türkiye’den Hindistan’a uçuş yapıyordu.

Evren ziyaretinde Hint teknolojisine hayran kalmıştı. Bir Hintli gazeteciye söylediği “ne yazık ki Hindistan’a geç gelmişim” cümlesi manşet oldu.

Bir de ben göreve başlamadan daha önce zamanın Dışişleri Bakanı Gündüz Ökçün Hindistan’ı ziyaret etmişti. Ziyaret sonrası heyet üyeleri yeminli gibi bilgi vermiyordu. Merak uyandırdı bende. Hindistan’da göreve başlayınca Ökçün ziyaretinde bulunan bir Hintli diplomata sordum. Diplomat Bakanın  elinde Dışişleri tarafından hazırlandığı belli olan notları okuduğunu, ancak kahve molası sırasında Türkiye bağlantısızlara girecek diye fısıldadığını anlattı!. Benzer bir olay Belgrad seyahatinde de olmuş. Nato’daki İngiliz B.Elçisi  Tito’nun kendilerine bilgi verip dikkatli olun dediğini nakletti.!

Rahmetli Ökçün ara sıra böyle çıkışlar yapardı . O sırada ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı ambargoyu görüşmeye gelen ABD Sefirine “biz ambargonun kalkmasını istemiyoruz” diyen Gündüz’e karşılık “bunu tekrar edin lütfen” deyince Bakan, Sefiri ve beni kapı dışarı etmişti.

Keşmir krizi beni gerilere götürdü. Bu seferki gerginlik de sadece gerginlik olarak kalsın isterim. Şimdilik öyle görünüyor.

- Advertisment -