Tarsus’ta, babamın dava takip bürosunda ona yardımcılık yapan İbrahim Amca, koyu Halk Partili’ydi. İsmet Paşacı’ydı. Ceketinin yan ceplerinden, Ulus Gazetesi, Akis, Akbaba dergisi gibi siyasi yayınlar sarkardı.
Gazetelerden ilginç bulduğu yerleri kimi zaman bize okur kimi zaman da özetlerdi. Bir gün gazeteden teknolojide yeni gelişmeler üzerine bir haber okumuş. Uzay üzerine bir yazıydı, detayları hatırlamıyorum. Onu dinleyenlerden, komşumuzun oğlu Ziraat Fakültesi öğrencisi Ahmet Abi itiraz etti:
“Biz böyle bir şey okumadık. Olsa okurduk.”
İbrahim Amca sözlerine itiraz edilmesinden hoşlanmayan, “dediğim dedik” bir karakterdi. Şöyle yukarıdan aşağıya Ahmet Abi’ye küçümseyen gözlerle baktı:
“Siz daha oraya gelmemişsiniz…”
Şimdi 3-5 yaşındaki çocuklar ellerindeki telefonlarla oyun oynuyor, film izliyor, velhasıl teknolojiyi bizden çok ileri bir noktadan takip edebiliyor. Bu tabloya baktıkça İbrahim Amca’yı hatırlıyorum. “Biz oraya daha gelmedik” diyorum.
Teknolojinin ışık hızını geçtiği bir dünyada yaşıyoruz. Bu yolda hamle yapabilen, atılım cesareti gösterebilen toplumlar güçleniyor. İlk cep telefonlarının yayılmasında rol oynayan Nokia’nın bir Finlandiya kasabası olduğunu duyduğumda çok şaşırmıştım. Biz o tarihlerde suyu, elektriği kasabalarımıza getirmeye uğraşıyorduk. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Üsküdar’da “Köklü Miras’tan Türkiye Yüzyılı’na” temalı bir gezici eğitim tırının açılışını gerçekleştirdi. Bakan, Cumhuriyet’in yüzyılını değerlendirecek, köklü mirasımızı Anadolu’nun dört bir yanındaki kasaba ve köylere taşıyacak bir projeden söz etti.
Bu tırın çocuklarımızın yeteneklerinin geliştirilmesi, yüzyıllık birikimden hareketle yeni bir kuşak yetişmesi için hazırlandığını vurguladı. Gezici tıra, Bakan Tekin’le birlikte girdik. Ses ve ışık gösterisi etkileyiciydi. Bu tır 7 ili dolaşacak. Robot da çocuklarla ilişki kurarak yeni ufuklar kazanmalarına yardımcı olacak. Teknolojik imkanları kullanarak Milli Eğitim’in yüz yılını değerlendirecek. Infinity Fx Studio şirketinin kurucusu, Anamorfik 3D sanat enstalasyonlarının yaratılmasında öncü olarak kabul edilen Mert Onaran da açılışta Bakan ile birlikteydi.
New York Metropolitan Müzesi içerisinde 3D video mapping dijital enstalasyon yapan ilk Türk sanatçı olarak, eğitim tarihimizi, son teknolojiyle, bu gezici tırda sanatseverlere ulaştıracak. Milli Eğitim’in yüz yılını çocuklara teknolojik imkanları kullanarak anlatacak. Evet, dünya bir teknoloji sıçraması yaşıyor. Türkiye’nin bunun gerisinde kalmaması için bir enerjiye bir teşvik ediciye ihtiyaç var. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu hamlesi yerinde bir hamle. İbrahim Amca’nın sözleri kulaklarımıza küpe:
“Biz daha oraya gelemedik.”