Ana SayfaGÜNÜN YAZILARIYeni Delhi'deki diplomatik trafik, caddelerdeki trafik kadar yoğun

Yeni Delhi’deki diplomatik trafik, caddelerdeki trafik kadar yoğun

Hindistan'ın Rusya ile yıllardır süren geleneksel ilişkisi, Modi hükümetinin Rusya-Ukrayna meselesinde çok temkinli ilerlemesini sağlıyor. Son 2 hafta içinde, Yeni Delhi'de benzeri görülmemiş bir diplomatik trafik gördük. Batılı ülkelerin başbakanları, dışişleri bakanları üst üste Hindistan’a geldi. Boris Johnson'ın bu ay Hindistan'ı ziyaret etmesi bekleniyor. Hindistan Başbakanı Narendra Modi de Mayıs ayında Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine seyahat edecek. Peki Yeni Delhi'den talepler ve beklentiler neler?

Son 2 hafta içinde, Yeni Delhi’de benzeri görülmemiş bir diplomatik trafik gördük. Avusturya Dışişleri Bakanı’nın ziyaretinden Rusya Dışişleri Bakanı’nın ziyaretine kadar…

Beklendiği gibi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Hindistan’ın bu konudaki ihtilaflı konumu odak noktası oldu.

Tüm bu trafik içerisindeki en büyük adrenalin patlaması, Hindistan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar’ın ilk Hindistan-İngiltere Stratejik Vadeli İşlemler Forumu’nda İngiliz Dışişleri Bakanı Elizabeth Truss ile birlikte olduğu sırada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Yeni Delhi havaalanına inmesiydi.

Peki, bu süreçte kim Hindistan’ı ziyaret etti veya Hindistan liderliğiyle etkileşime girdi?

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Nepal Başbakanı Sher Bahadur Deuba, Avustralya Başbakanı Scott Morrison, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefon görüşmesi, İngiltere, Çin, Avusturya, Yunanistan, Umman, Meksika ve Rusya Dışişleri Bakanları, Almanya, Hollanda ve Avrupa Birliği Ulusal Güvenlik Danışmanları (National Security Adviser- NSA), ABD’den iki temsilci- Siyasi İşler Müsteşarı (Under Secretary of State) Victoria Nuland ve Uluslararası Ekonomiden Sorumlu NSA Yardımcısı Daleep Singh bu süreç zarfında Yeni Delhi’deye gelen isimler arasındaydı.

Hepsi sadece Ukrayna ve Rusya odak noktasında gelmedi, bazıları ikili ilişkiler ve bazı diğer konuları görüşmek üzere Yeni Delhi’deydi.

Ayrıca, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bu ay Hindistan’ı ziyaret etmesi bekleniyor ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Mayıs ayında Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine seyahat etmesi bekleniyor.

Ama genel olarak Yeni Delhi’den tartışılan noktalar, talepler, beklentiler nelerdi?

Bugüne kadar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (UNSC), Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (UNGA) ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde (OHCHR) Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle bağlantılı 11 karar gördük. Hindistan her oylamada çekimser kaldı ve Rusya’yı açıkça eleştiren hiçbir açıklama yapmadı.

Batılı ülkeler -Rusya’ya yaptırım uygulayanlar – Hindistan’ın pozisyonunda bir değişiklik arıyorlar.

Hindistan’ın Rusya’dan yaptığı savunma ihracatı, Yeni Delhi ve Moskova arasındaki ilişkide çok önemli bir unsur. Rusya için Hindistan en büyük ithalatçı ve Hindistan için Rusya en büyük silah ihracatçısı, Hindistan’ın ABD ve İsrail gibi diğer ortaklardan savunma ihracatını çeşitlendirme girişimine rağmen…

Aslında, ABD’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, Indian Express’e verdiği bir röportajda, “Hindistan’ın savunma malzemeleri için Rusya’ya bağımlılığı çok önemlidir. Tartışılan şeyler arasında Sovyetler Birliği ve Rusya’dan gelen bu güvenlik desteği mirası da vardı. ABD’nin Hindistan’a karşı daha az cömert olduğu bir zamandı. Şimdi, elbette, zaman değişti ve Hindistan ile savunma tarafında daha fazlasını yapmak için çok hevesliyiz” dedi.

Hindistan’ın Rus petrolünü satın alması herkesin konuştuğu konuların başında geliyordu. Aslında, Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, Cuma günü Hindistan’ın Rusya’dan indirimli ham petrol tedarik ettiğini doğruladı: “Rusya’dan petrol almaya başladık. 3-4 günlük arz düşünürdüm, böyle devam eder. Önce ülkemin ulusal çıkarlarını, enerji güvenliğimi de ön planda tutarım. Mevcut ve indirimli yakıt varsa, neden satın almayayım? Halkım için buna ihtiyacım var, bu yüzden şimdiden satın almaya başladık”

Yetkililere göre, Hindistan’a, çatışma başlamadan önce Rusya tarafından ham petrol fiyatlarında varil başına 35 $’a varan indirimler teklif edildi. Hatta Dışişleri Bakanı S. Jaishankar bile İngiltere Dışişleri Bakanı Elizabeth Truss’un önünde Hindistan’ın Rus petrolünü satın almasını savundu ve bu konuda Hindistan’a karşı neredeyse bir kampanya olduğunu, ancak Avrupa ülkelerinin çatışma başladıktan sonra bile Rus petrolü ve gazını satın almaya devam ettiğini söyledi.

Son olarak, Batılı ülkeler Hindistan’ın SWIFT sistemine paralel, alternatif ödeme mekanizmaları oluşturmaya veya Rupi-Ruble ticaretini artırmaya yönelik her türlü plana karşı çıkmasını istiyor.

ABD NSA Yardımcısı Daleep Singh, aslında, ABD’nin Hindistan’ın Rusya’dan enerji ithalatını hızlandırdığını görmek istemediğini söyledi ve ABD yaptırımlarından kaçınmak, ABD Dolarını zayıflatmak ve Rus Rublesini desteklemek isteyen ülkelere yönelik “sonuçlar” konusunda uyardı.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Hindistan’ın Rusya’nın finansal transfer sistemine katılmasının “derin hayal kırıklığı” olacağını söyledi ve Yeni Delhi’yi “tarihin doğru tarafında durmaya” çağırdı.

Hindistan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali konusundaki şablon açıklamaları olarak “diplomatik bir şekilde şiddetin ve çözümün durdurulması ihtiyacını” tutarlı bir şekilde sürdürdü. Başkan Biden, Hindistan’ın pozisyonunu “titrek” olarak nitelendirdi. Ukrayna’nın Hindistan elçisi, Hindistan Başbakanını Rusya Devlet Başkanı Putin ile olan ilişkisini kullanmaya ve ateşkes için zorlamaya çağırdı.

Hindistan’ın savunma ithalatı, Çin, Pakistan ve Afganistan’a referansla kıtasal zorluklar, Hindistan’ın Rusya ile yıllardır süren geleneksel ilişkisi, Modi hükümetinin Rusya-Ukrayna meselesinde çok temkinli ilerlemesini sağlıyor. Hindistan’ın Batı ile ilişkisi de son birkaç yılda önemli ölçüde gelişti. Yeni Delhi, Moskova ve Washington DC arasında çok akıllıca bir denge oyunu oynadı. Yeni Delhi ne düşünüyor? Hindistan bundan sonra ne yapacak? ABD, Avrupa ve dünya Asya’daki stratejik ortaklarına nasıl tepki verecek? Hindistan tarafsızlık testini geçecek mi? Göreceğiz.

- Advertisment -