Gazze’deki savaşta, Şifa ve El-Ahli hastanelerinde 43 gün boyunca tedavi yapan cerrah Gassan Ebu Sitte, Glasgow Üniversitesi rektörü seçildi

Üniversitenin eski bir öğrencisi, plastik cerrahi ve rekonstrüktif cerrahisi alanında dünyaca bilinen bir uzman olan Dr. Gassan Ebu Sitte, oyların %80’ini alarak Glasgow Üniversitesi rektörü seçildi.

Kahramanmaraş depremlerinin simgesi İMO binasını yıkmayı düşünmeyin!

6 Şubat depremlerinde Kahramanmaraş’ta bir bina, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kahramanmaraş Temsilciliği binası, çevresindeki büyük yıkımın içinde ayakta kalarak değil, tek bir çatlak oluşmadan depremi atlatarak simgeleşmişti. Şimdi o simge bina yıkım tehlikesiyle karşı karşıya.

İki seçim arasında yapay zekâ çağ atladı ama iktidar çevrelerinin ‘sahtegerçek’ üretimi zayıf kaldı; son gün atağından korkmalı mıyız?

14-28 Mayıs 2023 seçimlerinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti ve bu arada başta yapay zekâdaki sıçramalı ilerlemeler olmak üzere digital teknolojideki gelişmeler sahtegerçek üretimi sektörünün eline çok sayıda ilave imkân verdi. Ne var ki, Türkiye yeni bir seçime giderken iktidar kanadından bu imkândan faydalanma yönünde bir eğilim göremiyoruz. Dileyelim böyle bir şeye tevessül edilmesin, fakat varsa bir hazırlık, bunun seçimden önceki son bir-iki günde sahaya sürüleceğini tahmin etmek zor değil. İktidar mensuplarının kendileri hakkında böyle kuşkuların dile getirilmesine alınma, kızma hakları yok. Bunu son seçimde amatörce yaptılar, şimdi de profesyonelce yeni bir atak geliştirmelerinin ihtimal dahilinde olduğunu düşünme hakkımız var.

Erken bir seçim analizi…

Sandıktan 14 Mayıs’a benzer sonuçlar çıkarsa, lafı uzatmaya gerek olmaz, şimdiden iktidarın özgüveninin ileri derece de artacağını, mevcut düzenin derinleşmesine yol açacağını söyleyebiliriz. Tersi olur, 14 Mayıs’ın aksi bir dalga ortaya çıkar, bir kırılma yaşanırsa, siyaset yeni tartışmalar, beklentiler ve hareketlilikler üretebilir.

İZLENİM | HÜDA PAR’ın Başakşehir’de cemevi ziyareti ve araç konvoyu: “Oy verse de vermese de Aleviler başımızın tacı; devletin dini adalettir”

Siyasi polemiklerin merkezindeki HÜDA PAR’ın İstanbul’da öne çıkan adaylarından Başakşehir Belediye Başkan Adayı Erdal Elibüyük’ün seçim çalışmasının bir gününü izledik. Elibüyük, Başakşehir Hacı Bektaş-ı Veli Cemevi’ni ziyaret etti, “Oy istemeye gelmedik. Oy verse de vermese de Aleviler başımızın tacı” dedi. Elibüyük’ü ağırlayan Cemevi Derneği Başkanı: “Biz HÜDA PAR’ı öcü gibi gördük ama tanıştık memnun olduk. Sosyal barış açısından güzel bir duygu.” Cemevi ziyareti sonrası Başakşehir’de araç konvoyu sırasında konuştuğumuz Elibüyük: Hz. Ali’nin devletin dini adalettir sözü bizim rehberimiz. Tüm toplumun Türk’ün, Kürt’ün, Alevi’nin, Sünni’nin, Ermeni’nin, Süryani’nin insan hakları ekseninde taleplerini savunacağız. Yıllarca Bakırköy’de esnaflık yaptım, hala görüştüğüm Ermeni müşterilerim vardı. Onların bayramlarında ikramlarda bulunurduk. Onlar da Ramazan’da bize iftarlık hediye ederdi.”

Baltimore’daki gemi kazasının sebebi ‘kirli yakıt olabilir’

ABD’nin Baltimore kentindeki Francis Scott Key Köprüsü’nün yıkılmasına yol açan kazada, geminin neden kontrolden çıktığı araştırılıyor. Çarpışmadan hemen sonra 2,6 kilometre uzunluğundaki köprü yıkıldı, yol...

BBC, zanlılardan birinin Tacikistan’daki köyüne gitti: IŞİD, Tacikleri örgüte nasıl katıyor?

Moskova’da en az 139 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili olarak Tacikistan vatandaşı dört şüpheli mahkemeye çıkarıldı. Haklarında tutuklama kararı verilen zanlıların ciddi şekilde darp edildikleri görülüyordu. İşkence...

Bakırhan’dan diğer eşbaşkanın partisine isim vermeden üçüncü yol cevabı: “Kimse bize ayar veremez, dümeni yanlış yere kıramaz, Türkiye’nin neresinde olursa olsun Üçüncü Yol’da birleşin”

31 Mart yerel seçimlere sayılı günler kala, diğer eşbaşkan Tülay Hatimoğulları’nın partisi SYKP’nin üçüncü yolu eleştirip, İstanbul’da AKP-MHP’yi kaybettirmeye çağıran açıklamasından bir gün sonra diğer eşbaşkan Tuncer Bakırhan, Kars’ta konuştu: “Üçüncü Yol karşısında duran her anlayışın karşısında kararlılıkla duracağımızı belirtmek istiyorum. Türkiye’nin neresinde olursa olsun üçüncü yol ağacının altında birleşmeye, mücadele etmeye ve oyunu vermeye çağırıyorum.”

Kılıçdaroğlu’ndan “false pankart” açıklaması. Adaylara isimsiz destek ve sitem: “Kılıçdaroğlu sahaya inerse seçmen sandığa girmez” tezlerine saygı duyup…”

Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’un çeşitli yerlerinde “Kılıçdaroğlu Gönüllüleri” imzalı, kendisinin fotoğrafının olduğu ve üzerinde “Seni sırtından hançerleyenlere oy yok” yazısı bulunan pankartlarla ilgili açıklama yaptı: “ ‘Kılıçdaroğlu sahaya inerse duygusal kopuş olur, seçmen sandığa gelmez’ tezlerine saygı duyup istenilen şekilde sessizce kenarda oturan ben, ‘Kılıçdaroğlu neden sessiz kalıyor’ denilerek, haksızca ve hayasızca eleştirilen ben, Tekrar ediyorum; PARTİMİN BÜTÜN ADAYLARINA DESTEĞİM TAMDIR!”

Cübbeli Ahmet İsmailağa’dan “ihraç” edildi. Şeyh “gelmesin” dedi, cemaat açıklama yaptı: “Hiçbir ünsiyeti kalmadığını duyururuz”

İsmailağa Cemaati, Cübbeli Ahmet Hoca’nın (Ahmet Mahmut Ünlü) cemaat içinde bölünme çıkarttığını, tarikatın mahremini kamuoyuna yaydığı, cemaatin 2022’de vefat eden lideri Mahmud Ustaosmanoğlu’nun ailesi aleyhinde faaliyetler içine girdiğini anlatan bir açıklama yayınladı. İsmailağa’nın Ustaosmanoğlu’ndan sonraki lideri Hasan Kılıç’ın, Cübbeli Ahmet’in görüşme isteğinin iletilmesi üzerine “Gelmesin” dediği video paylaşıldı. İsmailağa’dan yapılan açıklamadan: Kendisinin tekkemiz ve cemaatimizle hiçbir ünsiyetinin kalmadığını, görüş ve açıklamalarının cemaatimiz açısından hiçbir bağlayıcılığının bulunmadığını ihvânımıza ve tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Erdoğan’dan Diyarbakır’da “çözüm süreci” mesajı: “Biz zihni, vicdanı özgür herkesle oturur konuşuruz”

Erdoğan: "Siyaset, millete hizmet etmek, ülkenin sorunlarına diyalog yoluyla çözüm bulmak için yapılır. Biz zihni özgür, vicdanı özgür, ahlakı Kamil herkesle oturur konuşuruz", "Emperyalistlere kuklalık etmeyen herkesle oturur konuşuruz. Terörün her çeşidine mesafe koyan herkesle oturur konuşuruz", "Kendi ülkesi ve milleti için dertlenen herkesle oturur konuşuruz", "Türkiye Yüzyılı'nda bizimle yol yürümek isteyen herkesle oturur konuşuruz."

ÖZEL HABER | İstiklal Caddesi’nde Putin’i protesto eden Gürcü sanatçı sınır dışı edildi: Geri Gönderme Merkezi’nin halini resimlerle anlattı

Rusya ve Gürcistan vatandaşı sanatçı Mariam Pesvianidze, 17 Mart’taki Rusya seçimleri sırasında sandık kurulan İstanbul İstiklal Caddesi’ndeki Rusya Başkonsolosluğu önüne gitti, önce oyunu kullandı, sonra başına kırmızı bir örtü örttü, kollarına “Katil Rusya” yazdı ve Rusya pasaportunu yakarak Putin’i protesto etti. Gözaltına alınan sanatçı, ardından Silivri’deki Selim Paşa Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü. Dört gün sonra sınır dışı edilerek Gürcistan’a geri gönderilen Mariam Pesvianidze, Geri Gönderme Merkezi’nin kötü şartlarını resmetti, yaşadıklarını Serbestiyet’e anlattı…

Kandil’den HÜDA PAR Dersim adayına tehditler: “Dersim’e adım atmaya cesaret bile etmemelidir, yüzüne tükürülmeli”

KCK yürütme konseyi eş başkanı Besê Hozat, HÜDA PAR’ın Dersim’de gösterdiği ilk adayı tehdit etti: “Dersim gibi Aleviliğin, Reya Heq inancının merkezi gibi bir yerde aday çıkarmışlar Dersim halkı bu kontranın yüzüne tükürmelidir. Bırak gidip propaganda yapmayı, Dersim'e adım atmaya bile cesaret etmemelidir. Hizbulkontra adayları Kurdistan'a, Kurdistan kentlerine adım atmaya bile cesaret etmemelidir."

“Leyla Zana muhalefetle içiçe geçme siyasetine itiraz ediyor, 1 Nisan’dan itibaren bazı kapılar aralanabilir”

Ali Bayramoğlu’yla Bugünler: “Leyla Zana’nın çıkışları HDP’nin fazla muhalefetle iç içe geçmiş siyasetine bir geç kalmış itirazdır. Dolayısıyla ben buradaki esas tutumun biraz daha bağımsız olmak olduğunu söyleyebilirim. AK Parti’ye baktığımızda o da DEM’e yüklenmekle birlikte bunu çok aşırıya götürmüyor. Nitekim son İstanbul mitinginde Erdoğan bu meseleyi çok dile getirmedi. Bunun da bir anlaşmadan çok bir temkinli hareket olduğunu söylemek mümkün. Kürt hareketinin Erdoğan’ın dört yıl daha iktidarda kalacağını varsaydığını düşünüyorum. Şu anda bütün kapılar kapalı olmakla birlikte 1 Nisan’dan itibaren çeşitli imkanlar, konjonktürdeki bazı değişiklikler, Suriye’de olabilecek bazı hadiseler kimi kapıları açabilir, aralayabilir. Bu sebeple AK Parti’ye destek vermeden ama onunla ipleri de koparmadan bu ilişkiyi sürdürüyorlar.”

“Üç Suriyeliyi yakarak öldüren katile üç kez müebbet verildi ama nefret saikinin kabul edilmemesi adaleti eksik bıraktı”

16 Kasım 2021’de İzmir’de uyurken öldürülen 1’i çocuk 3 Suriyeli’nin katili Kemal Korukmaz, 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tüm dava sürecini izleyen Taha Elgazi kararı Serbestiyet’e değerlendirdi: “Türkiye’de idam olmadığı için 3 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası iyi bir karar olarak karşılandı”, “Suç sonunda bir nefret suçu. Katilin cinayeti işlemeden önce söyledikleri var, tanıklar var. Üç Suriyelinin uyurken öldürülmesini bir adi cinayet olarak görmek adaletin bir parçasını eksiltiyor. Nefret saikine bağlanmak istenmiyor çünkü diğer davalarda da emsal olabilir.”

Erdoğan’dan Batman’da ekonomi yönetimine destek açıklaması: “Mehmet Şimşek’e bu konuda tam itimadım var”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in memleketi Batman'da yerel seçimler öncesi ekonomi yönetimine güven mesajı verdi: "Ekonomide yetkin isimlerden oluşan güçlü bir kadro kurduk. Mehmet Şimşek'e bu konuda tam itimadım var.", "İnşallah yılın ikinci yarısından itibaren uyguladığımız ekonomi programının olumlu yansımalarını daha net göreceğiz."

“Adalet Divanı’ndan soykırım kararı çıkması giderek kesinleşiyor çünkü…”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’da bu hafta: “Adalet Divanı’ndan soykırım kararı çıkması giderek daha da kesinleşiyor. Çünkü Roma Hukuku’ndan gelen bir kavram var: Medeniyetin vicdanı. Eğer Adalet Divanı “Bu bir soykırım değildir” derse ağırlığı tamamen kaybolur ve bundan böyle işlevsiz olur. ABD ile ilişkilerde ipler Netanyahu’nun elinde. Biden seçim sebebiyle fazla hareket edemiyor. İki devletli çözüm fikrini kabul edenlerin sayısı ise artıyor. Hatta dört Avrupa üyesi “Biz Filistin devletini tanımaya hazırız” dedi. Bu önemli bir gelişme çünkü Filistin devleti ne kadar çok tanınırsa iki devletli çözüm o kadar yerleşir.”

Meral Danış Beştaş’tan SYKP’ye cevap: “Bileşen partimizin kamuoyuna bu şekilde açıklama yapması bileşen hukukuyla da bağdaşır değil”

DEM Parti bileşenlerinden, DEM Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’nın partisi SYKP’den yerel seçim açıklaması: “31 Mart seçimlerinin öncesinde ve sonrasında üçüncü kutup yaklaşımı adı altında faşizmin kurumsallaşması tehdidini görmeyen, iktidar blokunu ve ana muhalefeti eşitleyen ‘eşit mesafecilik’ pozisyonu kabul edilemez. İstanbul'da 31 Mart 2024 seçimlerinde tutumumuz tereddütsüz bir biçimde AKP-MHP faşist blokuna kaybettirmek olacaktır." Meral Danış Beştaş: "Bileşen partimizin kamuoyuna bu şekilde açıklama yapması bileşen hukukuyla da bağdaşır değil."

Nvidia’nın yeni yapay zeka hemşireleri, saati 9 dolara kolonoskopi taraması, yalnızlara arkadaşlık yapıyor

Nvidia, hastalara ucuz yapay zeka hemşireleri sağlamak için Hippocratic AI şirketi ile çalışıyor. Yapay zeka hemşireler, taramalar ve ilaç tedavisi dahil olmak üzere çok çeşitli hizmetler sunuyor. Hippocratic AI şirketi, yapay zeka hemşireleri, ABD'de artan hemşire eksikliğini gidermeye yardımcı olabileceğini belirtti.

Amerikan seçim anketlerinde Trump düşüşte, Biden yükselişte

Bloomberg/Morning Consult’ın 7 eyalette yaptığı anketlerde, geçen aydan bu yana Trump’ın oyları düşerken, Biden’ın oyları, Trump’ın adaylığının netleşmesinin ardından, yükselişe geçti.

Kürtlerin kararı

Kürtlerin tercihlerini belirleyen çok değişik etkenler olduğu ortada. Kürtlerin tarihi, kendi kimliklerini, dillerini, kültürlerini korumak ve yaşatmak için katlandıkları fedakarlıkların örnekleriyle doludur. Kürt seçmeni, kendi iradesini kullanmak, kendi geleceğine karar vermek ve ülkesinde özgürce yaşamak istemektedir. Asıl ilginç olanı artık herkesin kendi durduğu yere göre Kürtlere akıl vermeye çalışmasıdır. Kimisi tehdit ediyor, kimisi hakaret ediyor hatta bencillikle suçluyor. Burada sorun birilerinin onlara ayar vermeye kalkmasıdır.

Baltimore’da geminin köprüyü yıkmasından önceki birkaç dakikada neler yaşandı?

289 metrelik devasa bir konteyner gemisi olan Dali'nin mürettebatı ne olduğunu anladığında iş işten geçmişti. Baltimore limanından Sri Lanka'ya doğru 27 gün sürecek yolculuğun henüz...

DEM’deki tartışmalar. Sırrı Sakık: “AKP’yi 2019’da cezalandırdık, CHP’de ulusalcı, Kürt düşmanı bir damar var. Onları destekleyemeyiz. Biz 3. yoluz”

DEM Parti’de 31 Mart’ta İstanbul seçimleri ve çözüm süreci-muhatap Erdoğan tartışmaları büyüyor. Sırrı Sakık ve Rüştü Tiryaki tartışmaları Serbestiyet’e değerlendirdi. Sakık: AKP’yi 2019’da büyük uyardık, cezalandırdık. CHP’de ulusalcı-Kürt düşmanı damar var. Onları destekleyemeyiz. DEM Parti’nin derdi birilerinin kaybetmesi ya da kazanması değil, kendi gücünü ortaya koymaktır.” Rüştü Tiryaki: “Erdoğan yetkili ama onda bir ışık görmüyoruz. Bir girişimde bulunmuyor, bir adım atmıyor.”

SEÇİM2024 | Burası Adana, her an her şey olabilir

Adana Küçüksaat sitesi sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Taner Talaş, 31 Mart’a doğru Adana’daki son durumu Serbestiyet için yazdı: “Yaptığı seçimlerle her daim farklı sonuçları ortaya çıkaran Adana sosyolojisi bu sefer dünden daha fazla şaşırtacak sonuçlar çıkarma potansiyelini taşıyor. Her şey olabilir. En son taş medrese çıkışıyla ülkücüleri kızdıran Zeydan Karalar’ı bu kez DEM Parti ve İyi Parti kurumsal olarak desteklemiyor ama bu iki partinin tabanından da hala ciddi oy alıyor. Rakibi arasında çok ciddi oy farkı yok ama önde görünüyor. AK Parti adayı Fatih Kocaispir genç yaşının avantajıyla seçimlere asılıyor. Ak Parti ve MHP’nin oylarının başkan olmak için yetmeyeceğini biliyor, uzlaşıcı ve toparlayıcı bir dil kullanıyor. Ama MHP cephesindeki gelişmeler ( Eski başkan Hüseyin Sözlü ’nün ihracı meselesi, belediye başkanlarının başka partilerden aday olması, Ayyüce Türkeş etrafında yapılan çıkışlar vs.) onu yoruyor.”

DEM Parti’de iki grubun mücadelesi

Zana ta Diyarbakır ve Urfa’dan İstanbul seçmenine “oylarınızı partinize verin” mesajı gönderirken, partinin Eşgenel Başkanı Hatimoğulları İstanbul adayına doğrudan oy istemiyor, isteyemiyor, seçmenini CHP’nin adayına yönlendiriyor. Tuhaf bir durum, siyasette dili kendi adayı için oy istemeye varmayan bir eşgenel başkana çok sık rastlanmaz! DEM Parti cenahından gelen sinyaller değerlendirildiğinde meydana bir yarılma tablosunun çıktığını söylemek mümkün. Bir tarafta Öcalan, diğer tarafta Kandil duruyor. Bir tarafta Zana, Türk ve Demirtaş’ın, diğer tarafta Hatimoğulları ve Temelli’nin anlayışları çarpışıyor. Kartlar açılıyor ve mücadele alenileşiyor. 1 Nisan’dan sonra rüzgârın sertleşme ihtimali artıyor.

“Afrikalı yok, 55 ülke var. Sığınmacı değil, öğrenciler. Siyahileri cinsel obje görenlerin kendileri sapık”

Karabük Üniversitesi’ndeki Afrika ülkelerinden gelen öğrencilerin şehirde yaşayanlara AIDS bulaştırdığı söylentisi ile başlayan yeni ırkçı dalgayı ve Türkiye’deki Afrikalı öğrencilerin durumunu Bizim Afrika Platformu Genel Koordinatörü olan, Türkiye’de siyaset bilimi okumuş, halen İslam Konferansı Teşkilatı’nda uzman olarak çalışan Togolu Farukou Mintoiba anlatıyor: “Türkiye’de 55 Afrika ülkesinden 60 bin üniversite öğrencisi okuyor, bunlardan 3 bin 700’ü sınavlar sonucu burs alıyor, diğerleri kendi imkanlarıyla okuyor. Türkiye’de Afrika denince tek bir ülkeymiş gibi algılanıyor. Oysa 55 farklı ülkeden oluşan koca bir kıta. Her ülkede açlık ya da savaş yok. Türkiye’ye Afrika’dan gelen öğrenciler açlıktan ya da savaştan kaçan düzensiz göçmenler değil. Afrikalı öğrencileri cinsel obje olarak görenler kendi zihinlerindeki sapkınlığı yansıtıyorlar.

Boğaziçi Sosyoloji profesörü Nükhet Sirman serbest bırakıldı

Mersin'de yaptığı bir araştırmada görüştüğü bir kişi hakkındaki soruşturma nedeniyle İstanbul'da gözaltına alınarak Mersin'e gönderilen Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli sosyoloji profesörü Nükhet Sirman, adli kontrol...

Yeşil Sol Parti yöneticisi ve İstanbul milletvekili adayı “kayıt var, rahat konuşamıyorum” deyip, anlattı: “İstanbul’un 22 ilçesinde CHP listelerinden giriyoruz; kazanılırsa belediye başkan...

Yeşil Sol Parti İstanbul milletvekili adayı ve yöneticisi Ahmet Saymadi’nin 17 Mart’ta bir dernek ziyaretinde yaptığı bir konuşmanın videosu sosyal medyaya düştü: “İstanbul’da 22 ilçede seçime CHP listelerinden giriyoruz. Oralarda belediyelerin kazanıldığı durumlarda başkan yardımcısı arkadaşlarımız olacak. Büyükşehir Meclisi’nde DEM grubunu kuracaklar. Partinin kararları; sadece İstanbul’da, sadece Genel Merkez’de alınmaz. Gördüğünüz arkadaşlar dışında görmediğiniz arkadaşlar da karar veriyor. Bu kararlar partinin bütününde -neresini anlıyorsanız orayı anlayın. Kayıt var telefon var rahat konuşmuyorum diyeyim- her neresine soruluyorsa soruluyor.” DEM Parti: "Parti kurullarımızda yer almayan, partimiz adına hiçbir konuşma yetkisi bulunmayan Saymadi’nin açıklamaları tamamen kendi hayal dünyasının ürünleridir."

Leyla Zana: “Düşüncelerinizin bulandırılmasına, hedefinizin küçültülmesine izin vermeyin”

Leyla Zana, Viranşehir’de konuştu: “31 Mart’ta sadece sandığa gidip oy kullanmıyor, aynı zamanda barışın yolunu açıyorsunuz”, “Düşüncelerinizin bulandırılmasına, hedefinizin küçültülmesine izin vermeyin", “Vallahi Kürt milleti Medine kapısının dilencisi değildir. Bizi kimse kandıramaz”, “Ben bilerek Kürtçe konuşuyorum onların etrafındakiler onlara çevirsin. Varliginizla başım diktir.”

Her gün tek başına

IŞİD’in üstlendiği Moskova saldırısı ile belki de bir eşiği daha aştık. Biliyorum, IŞİD’in bir çeşit CIA ya da MOSSAD kurgusu olduğunu akıl edecek kadar zekisiniz. Ama ya dünya sistemi sizin kadar zeki insanların düzenli komplo planları üstüne işlemiyorsa? Ya terör örgütleri gerçekten orada burada yapılanmış, istihbarat örgütleriyle psikopatların arasında dalgalanan kontrolsüz kanserojen hücrelerse? Ya nükleer tehlike satranç değil de tavla oyunuysa?