Ana SayfaHaberlerAİHM, Suriyeli mültecinin ülkesine zorla gönderilmesinde Türkiye'yi haksız buldu

AİHM, Suriyeli mültecinin ülkesine zorla gönderilmesinde Türkiye’yi haksız buldu

AİHM, Yunanistan sınırında yakalanan, ardından Türkiye'de oturma izni olmasına rağmen Türk makamları tarafından 'zorla kendi ülkesine sınır dışı edilmesi'ne karar verilen Muhammad Fawzi Akkad’ın açtığı davada Türkiye’nin kendi yasalarını çiğneyerek hak ihlalinde bulunduğuna karar verdi. Mahkeme, Türkiye'nin 9 bin 750 eurosu manevi tazminat ve 2 bin 500 eurosu da masraflar olmak üzere Akkad'a 12 bin 250 euro ödemesine karar verdi.

Türkiye’de geçerli oturma izni bulunan Muhammad Fawzi Akkad isimli Suriye vatandaşı, 2018’de Yunanistan’a geçmeye çalıştığı sırada Meriç nehri yakınlarında gözaltına alındı.

Akkad daha sonra “gönüllü geri dönüş” adı altında Türk makamları tarafından Suriye’ye sınır dışı edildi.

AYM’nin reddettiği davayı inceleyen AİHM, “Geçerli ikamet iznine sahip bir Suriye vatandaşının zorla geri gönderilmesi Türk hukukunu ihlal etmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Bu süreçte hak ihlallerinin yaşandığı belirtilen mahkeme kararında, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesinin (insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağı) iki ihlali yaşandı. Bunlar; şahsın Suriye’ye gönderilmesi nedeniyle ve (2) şahsın Edirne’den Hatay’a nakli sırasında kelepçelenmesi” ifadelerine yer verildi.

AİHM’den yapılan açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

“Mahkeme, şahsın Suriye’de 3. maddeye aykırı bir muameleye maruz kalma riskiyle karşı karşıya olduğuna ve Türk makamlarının gerçekleri bilerek kendisini Sözleşme’ye aykırı bir muamele riskine maruz bıraktığına inanmak için önemli gerekçeler gösterildiğine karar vermiştir.

“Mahkeme ayrıca, şahsın yaklaşık 20 saat süren otobüs yolculuğu sırasında diğer Suriyelilerle birlikte kelepçelenmesinin aşağılayıcı muamele anlamına geldiğine karar vermiştir.”

Mahkeme, Türkiye’nin 9 bin 750 eurosu manevi tazminat ve 2 bin 500 eurosu da masraflar olmak üzere Akkad’a 12 bin 250 euro ödemesine karar verdi.

- Advertisment -