Ana SayfaANALİZLERANALİZ - KİM, KİMDİR? Anadolu Ajansı’nda gidenler, kalanlar

ANALİZ – KİM, KİMDİR? Anadolu Ajansı’nda gidenler, kalanlar

Anadolu Ajansı’nın yönetimi altı yıl sonra değişti. Yeni Şafak kökenli ve Bilal Erdoğan’a yakın isimler giderken yerlerine Sabah gazetesi ve SETA kökenli yani Albayrak ailesine ve Fahrettin Altun’a yakın isimler geldi. AA’nın yeni yöneticisi Serdar Karagöz’ün kardeşi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağabeyinin damadı. Ajansın yönetim kurulu üyeliği, SETA’nın gazeteci fişleme raporunun yazarı olan İsmail Çağlar’ın altıncı, YÖK üyesi Hasan Nuri Yaşar’ın ise dördüncü pozisyonu.

Anayasa’ya göre özerk bir şirket statüsünde olan Anadolu Ajansı’nın yıllık genel kurulu yapıldı ve 6 yıldır görevde bulunan başkan ve yönetim kurulu üyeleri değişti.

31 Mart 2019 İstanbul seçimlerinde gece yarısı veri akışını durdurmasıyla büyük tepki çeken Anadolu Ajansı’nın yönetim kurulu başkanı Şenol Kazancı görevi Serdar Karagöz’e bıraktı.

Önce görevden alınan başkana bakalım.

Televizyon kökenli Şenol Kazancı, Yeni Şafak gazetesinin televizyonu TV NET’in başındaydı. Ardından Başbakan Erdoğan’ın danışmanı oldu sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı… 2015 yılında Anadolu Ajansı’nın başına getirildi. 1975 doğumlu Kazancı, Kartal İHL’nin ilk mezunlarından. Yani 1981 doğumlu Bilal Erdoğan’ın sınıf arkadaşı değil, üst döneminden ama ona yakın bir isim.

Kazancı, Anadolu Ajansı’nda yönetici pozisyonlarına da yine TV NET’te birlikte çalıştıkları Metin Mutanoğlu’nu (Al Jazeera Türk’ten transfer ederek) ve Mustafa Özkaya’yı getirmişti. İkisi de Yeni Şafak kökenli, İslamcı çevrelerden isimlerdi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:anadolu-ajansinda-bayrak-degisimi-aa-1555193_2.jpg
Serdar Karagöz ve Şenol Kazancı devir teslim töreninde.

Anadolu Ajansı’nın başına getirilen Serdar Karagöz de Kazancı gibi Kartal İHL mezunu. 1981 doğumlu Karagöz, Bilal Erdoğan’ın dönem arkadaşı.

ABD’de medya yüksek lisans öğrencisiyken New York Times’da staj yapan Karagöz, Sabah gazetesi kökenli.

Yani sadece Bilal Erdoğan’a değil, Sabah gazetesinin başındaki Berat Albayrak’ın abisi Serhat Albayrak’a da en yakın isimlerden biri.

Önce Sabah’ın New York temsilciliğini yapan Karagöz, daha sonra dış haberler servisinin başına geçti, ardından 2014 yılında Daily Sabah gazetesinin kurucu genel yönetmeni oldu.

Cumhurbaşkanı’nın uçağıyla en çok seyahat eden üç gazeteciden biri olan Serdar Karagöz 2018’de TRT World ve TRT Arabi kanallarını bünyesinde barındıran TRT Uluslararası Haber Kanalları Genel Yayın Yönetmenliği’ne getirildi.

Orada üç yılı dolmadan şimdi de Anadolu Ajansı’nın başına atandı.

Her pozisyonun aranan ismi olmasında gazetecilik donanımı dışında güçlü referansının da payı var.

Serdar Karagöz’ün kardeşi Abdülkadir Karagöz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağabeyi Mustafa Erdoğan’ın kızıyla evli. Yani aileden bir isim.

AK Parti gençlik kollarında yöneticilik yapan kardeş Karagöz’ün adı, 2017 referandum kampanyası sırasında sosyal medyada ünlülerin başlattığı “Evet” zincirinde Murat Boz’un “Sen de evet diyor musun Abdülkadir kardeşim” çağrısıyla duyulmuştu.

Anadolu Ajansı’nın yeni yönetim kurulu üyeleri içinde Serdar Karagöz dışında gazetecilik geçmişi olan başka bir isim bulunmuyor.

Yönetim kuruluna giren iki isim, daha önce Fahrettin Altun’un başkanlığını yaptığı, yönetim kurulu başkanlığı koltuğunda Serhat Albayrak’ın oturduğu SETA’dan isimler.

O isimlerden iletişim doçenti İsmail Çağlar gazetelerden ve televizyonlardan tanıdık bir yüz.

Türkiye’deki yabancı medyada çalışan gazetecileri, attıkları tweetleri ve yaptıkları haberleri hatırlatarak isim isim fişleyen ünlü SETA raporunun yazarıydı Çağlar.

Takvim gazetesinde yazan Çağlar, aynı zamanda sık sık çıktığı televizyon programlarındaki performansıyla da tanınıyor.

https://www.takvim.com.tr/yazarlar/yrd-doc-dr-ismail-caglar/2019/05/13/cunku-caldilar

Medeniyet Üniversitesi’nde doçentlik, Takvim’de köşe yazarlığı, TRT Haber’de haftalık program yapımcılığı, SETA’da uzmanlık ve Cumhurbaşkanı tarafından geçen yıl atandığı Basın Yayın İlan Kurumu yönetim kurulu üyeliği… Anadolu Ajansı YK üyeliği böylece Çağlar’ın kamudaki altıncı pozisyonu oldu.

Anadolu Ajansı’nın yeni yönetim kurulunun diğer SETA’cı üyesi Yusuf Özkır de Medipol Üniversitesi’nde doçent. SETA’daki görevi ise SETA’nın aylık dergisi Kriter’in yayın koordinatörlüğü.

Derginin kapaklarının çoğunda Erdoğan yer alıyor.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:download.jpg
Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2021-04-08 19.16.42.png
Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2021-04-08 19.19.38.png

Anadolu Ajansı’nın yeni yönetim kurulu üyelerinden Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar’ın da çok sayıda pozisyonu var. Marmara Hukuk’ta idare hukuku hocası. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığından geçen yıl YÖK üyeliğine atandı. Adalet Bakanlığı Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu üyesi. Dördüncü pozisyonu da AA yönetim kurulu üyeliği oldu.

Anadolu Ajansı’nın tek kadın üyesi ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın Yayın Dairesi Başkanı Büşra Karaduman Aktuna oldu.

- Advertisment -