Analizin tamamını Serbest TV’de izlemek için:
SerbestPod’da dinlemek için
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakü ziyaretinde Şuşa Deklarasyonu imzalandı Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Aliyev tarafından. Şuşa Deklarasyonu çok önemli, belki de yerinde; Azerbaycan saldırıya uğradığı takdirde Türkiye, Azerbaycan’ı savunmayı üstleniyor. Bu tabii yepyeni bir durum. Fiiliyatta belki yapılır ama hukuken ortaya çıkmış bir durum oluyor. Türkiye’nin bence bu sebeple bu anlaşmayı Meclis’ten geçirmesi daha uygun olur. Çünkü bu basit bir şey değil.
“Hatırlanacaktır, 1941’de Churchill ile Roosevelt bir Atlantik deklarasyonu imzalamışlardı. Ama orada işin savunma veçhesi yoktu. Burada Türkiye, Azerbaycan’ı savunmak için harbe girmek zorunda kalabilir, dolayısıyla TBMM’nin onayının yerinde olacağını düşünüyorum.
“Aynı şekilde, Afganistan’da eğer Kabil Havalimanı’nı koruyacak isek; birincisi bu bir NATO misyonu olmayacak, ikincisi Afganistan’da bulunacak askerlerimizin statüsü de değişecek. Eskiden Kabil’de barışı koruma faaliyetleri içerisinde nispeten daha güvenli bir durumda idiler. Şimdi Taliban ile karşı karşıya gelinebilir. Savaşmak gerekebilir. Dolayısıyla burada da TBMM’nin bir rolü olması gerektiğine inanıyorum.
“Tabii Taliban’ın Türkiye’yi kabul edip etmeyeceği belli değil ama Afgan hükümetinin Pakistan’ın işe dahil edilmesinden memnun olmayacağını düşünüyorum. Zira, Afgan hükümeti Pakistan’ın Taliban’ı desteklediğine inanmaktadır. Dolayısıyla bunun bir sorun yaratabileceğini düşünüyorum. Her halükarda Taliban’ın kabul edip etmeyeceği belli değildir. Kabul ettiği ya da ses çıkartmadığı takdirde Türk askerlerinin oradaki statüsü bambaşka olacaktır.
“Bakü’de görüşülen ve ortaya atılan önemli bir düşünce de Kafkaslar için altılı bir platform kurulması. Yani Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, İran ve Rusya’yı içeren bir platform.
“Şimdi burada tabii Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan ve İran bu platforma katılmakta beis görmeyecektir. Konu, Rusya’nın tutumunun ne olacağıdır. Şimdiye kadar Rusya’nın Kafkaslarda tutumu gelişmelerin kendi istekleri doğrultusunda ilerlemesi yönünde olmuştur. Böyle altılı bir platform kurulduğunda Rusya kendini taraflardan sadece biri olarak görmek ister mi, bunu bekleyip göreceğiz. Zannediyorum ki Rusya’nın da bunu kabul etmesinde yarar var çünkü Kafkaslar’ın böyle bir platforma ihtiyacı var.”