Ana SayfaANALİZLER“Avrupalılar Erdoğan’ın da yenilebildiğini gördü, artık CHP’yi daha çok dikkate alacaklardır”

“Avrupalılar Erdoğan’ın da yenilebildiğini gördü, artık CHP’yi daha çok dikkate alacaklardır”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor: “Erdoğan’ı yenilmez gören Avrupalılar şimdi onun da yenilebileceğini gördü. Şimdiye kadar Türkiye’ye gelen yabancı devlet adamları ana muhalefet partisini ziyaret etmiyorlardı. Ama bundan böyle CHP ile özellikle Avrupa’daki sosyal demokratlar ile bir bağ kurulacak. Türkiye’ye yatırım yapacaklarsa bunu bu belediyeler üzerinden yapacaklar diye düşünüyorum.”

Türkiye’deki yerel seçim sonuçları 1 Nisan şakası gibi ama değil. Birçok kişiyi şaşırttı bu sonuçlar. Seçim analizi yapmak bana düşmez ama seçimlerle dış dünya arasında bir bağ kurmak lazım. Nasıl dış politika iç politikanın devamı diyorsak, dış politikanın da içeriye etkisi olacak.

Bir defa Erdoğan’ı yenilmez gören Avrupalılar şimdi onun da yenilebileceğini gördü. Şimdiye kadar Türkiye’ye gelen yabancı devlet adamları ana muhalefet partisini ziyaret etmiyorlardı. Ama bundan böyle CHP ile özellikle Avrupa’daki sosyal demokratlar ile bir bağ kurulacak.

Ayrıca Avrupa Türkiye’yi İslam’a dayalı bir otokrasiye gidiyor sanarken ve Avrupa’da sağ eğilim artarken Türkiye’de demokratik eğilimin artması herkesi olduğu gibi Avrupalıları da şaşırtmış.

En önemli unsurlardan biri kadınların belediyelerde ciddi siyaset köşelerini tutmuş olmaları. Bu bakımdan ileride Türkiye ile temas edecek olan Avrupalılar CHP’yi ve CHP elindeki belediyeleri dikkate alacaklar ve Türkiye’ye yatırım yapacaklarsa bunu bu belediyeler üzerinden yapacaklar diye düşünüyorum.

Gelelim dış politikaya… Önemli bir gelişme oldu: Adalet Divanı pek görülmemiş bir şekilde İsrail’i tekrar uyardı ve ‘İnsani yardımlara engel olacak şekilde askeri hareketta bulunmayın’ dedi. Adalet Divanı bunu söylerken ABD ise İsrail’i eleştirmekle birlikte İsrail’e yeni bir silah yardımı yapma kararı aldı.

Öte yandan Ukrayna mühimmat ve silah istiyor, adeta bağırıyor. Orada ise bir gelişme yok ABD bakımından. ABD’nin İsrail’i eleştirip yine de silah yardımı yapması daha çok ABD iç kamuoyuna bağlı. Çünkü Biden, Trump’ın oylarının düşmekte olduğunu görüyor ve Amerikan halkı genelde İsrail’i destekliyor ne yazık ki…

Adalet Divanı bakımından şunu söylemek gerekir ki oradaki ibre giderek soykırımı göstermeye başladı. Benim burada ABD’yi tenkit etmem dışında petrol zengini Arap ülkelerini de konuşmamız lazım. Bu ülkeler adeta ABD’ye bağımlı şekilde, ABD ne derse onu yapmaya başladılar. Ama Arapların farkına varmadıkları bir şey var; ellerinde ABD kadar büyük iki silah var: Petrol ve ABD bankalarında büyük sermaye. Bunu kullanmak akıllarına geliyordur ama herhalde cesaret bulamıyorlar. Seçim sonuçları hayırlı olsun. Türkiye ile AB ilişkileri gelişecek diye bir kural yok ama Avrupalılar Türkiye’de CHP’yi daha dikkate alacaklardır diye düşünüyorum.

- Advertisment -