Ana SayfaANALİZLERBahçeli’nin teklifi İyi Parti ve MHP’de nasıl yankılandı?

Bahçeli’nin teklifi İyi Parti ve MHP’de nasıl yankılandı?

İyi Parti’ye “yerel iktidarda komşu olalım” teklifinde bulunan MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, İyi Parti’yle bir ittifaktan öte “bölgesel işbirliği” isteği var. Bahçeli’nin bu isteğini İyi Parti için “yeni bir fırsat” olarak gören MHP’lilere göre İyi Parti’nin bu fırsatı değerlendirme kapasitesi çok yok. İyi Parti’den ise ilk olarak “Siyasal İslamcılara yakın duranlarla işbirliği yok” sesleri yükseldi. Akşener’in Büyük Taarruz’un yıldönümünde 26 Ağustos’ta Afyon’dan yapacağı duyurulan açıklamadan önce Bahçeli’ye bir cevap verip vermeyeceği bilinmiyor. Akşener hala o açıklamanın üzerinde çalışıyor.

İyi Parti lideri Meral Akşener; tam da Zafer Haftası’nın ilk gününde, 30 Ağustos’ta başarıyla sonuçlanan Büyük Taarruz’un başladığı gün olan 26 Ağustos’ta partisi adına “büyük bir çıkış” yapmaya hazırlanıyordu ki, MHP lideri Devlet Bahçeli’den “O çıkışı siz değil, biz yaparız” kıvamında bir açıklamayla Akşener’in önüne geçti.

Öyle bir öne geçiş ki bu; 14 Mayıs parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üstünden geçen üç ay boyunca Altılı Masa’nın seçim yenilgisine, CHP’deki değişim tartışmalarına kilitlenen Ankara kulislerinde birdenbire Akşener’in, Bahçeli’nin teklifine ne yanıt vereceği sorulmaya başlandı.

Bu sorunun sadece muhalefette değil iktidar cephesinde de soruluyor olması parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Mart 2024’teki yerel seçimlerin de iktidar ve muhalefet açısından sürprizlerle dolu olacağının işareti sayılıyor.

14 Mayıs seçimleri öncesi Akşener’e her fırsatta “evine dön” çağrısı yapan Bahçeli, yerel seçimler öncesi de “komşu olalım” teklifinde bulundu:

“Çağırdık dönmediniz yuvaya, yerel iktidarda komşu olalım ülke hayrına.”

Akşener’in bu teklife yanıtının ne olacağı üzerinde kafa yoran MHP yönetimine öncelikle bu teklifin MHP’nin yerel seçimde Cumhur İttifakı’ndan ayrı mı hareket edeceğini, İyi Parti’yle ittifak yapınca daha çok belediyenin kazanılacağının mı hesaplandığını, nasıl bir ittifak modeli üzerinde durduklarını sordum.

İttifak değil işbirliği fırsatı

Üst düzey bir MHP’liden gelen yanıt şöyle:

“MHP’nin kurumsal kimliğini her şeyin üstünde tuttuğumuzu 14 Mayıs seçimlerinde bir kez daha gösterdik. Eriyecek, dağılacak dedikleri partimiz yüzde 11’in üstünde oy aldı. İyi Parti’nin de içinde olduğu Altılı Masa’da yaşanan oy kaybı da, seçmenin muhalefetteki altı partiden bundan böyle umudu olmayacağını gösteriyor. Akşener –kuyruk siyaseti- yaptıklarından pişmanlığını açıkladı. Tüm yollar MHP’ye çıkıyor. Yerel seçimde sıçrama yapmak istiyorsa MHP’yle işbirliğine gidebilir.”

MHP, yerel seçimde AK Parti adaylarından ayrı belediye başkan adayı çıkarıp çıkarmayacağını netleştirmemiş. Henüz böyle bir karar yok ama partideki değerlendirmelerde MHP’nin güçlü olduğu illerde AK Parti’den ayrı aday çıkarılabileceği öngörüsü ağır basıyor. İyi Parti’yle de bu öngörü üzerinden işbirliği kurulabileceği hesaplanıyor. Yerel seçimlere “ittifaksız, tek başına giriyormuş gibi” hazırlık yapan, CHP’yle işbirliğini istemeyen seslerin yükseldiği İyi Parti’ye MHP’lilerin deyimiyle “daha doğru bir işbirliği fırsat” sunuluyor.  Ama MHP, İyi Parti’nin bu fırsatı değerlendiremeyeceğini öngörüyor. MHP’de “Onların derdi partileşmek” öngörüsünde bulunanların sayısı yüksek.

“Siyasal İslamcılarla olmaz”

Bahçeli’nin bu teklifine İyi Parti’den olumlu yanıt veren olmadığı gibi Bahçeli’yi “Siyasal İslamcılarla birlikte olmakla” suçlayan İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın’a destek verenlerin el yükseltmesi dikkat çekiyor.

Tolga Akalın’ın “Devlet Bey, 3.bir yol çağrısı yapıyorsa yani bir milliyetçiler ligi kurmak istiyorsa zaten biz oradayız, buyursun gelsin. Yok eğer bir siyasal İslamcının önderliğinde Türk milliyetçiliğini peşkeş çekiyorsa zaten o gereğini yapıyordur, bize gerek yok” çıkışına İyi Parti Kurucular Kurulu üyesi Metin Ergun da, Türk milliyetçiliğinin siyasal İslama karşı konumlanmış bir hareket olduğunu söyleyerek destek verdi.

Son dönemde yerel seçimde CHP ile işbirliğine tüm kapıları kapatan çıkışlarıyla dikkat çeken, Akşener’e en yakın isimlerin başında gelen Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan ısrarla “26 Ağustos’u bekleyin” diyor.

Parti kulislerinde Akşener’in 26 Ağustos açıklamasını henüz tamamlamadığı, açıklamasıyla ilgili çalışmasını sürdürdüğü konuşuluyor.

Partide 26 Ağustos’ta Akşener’in yapacağı açıklamalarla İyi Parti’nin siyasette yeni bir başlangıç yapacağı, yerel seçimlerde de İyi Parti’nin tek başına varlık göstereceği beklentisi yükseldikçe yükseliyor. Ama “Her şey yerel seçim pazarlığında üstünlük elde etmek için siyasi parti liderleri şimdiden yarışıyor” diyenlerin varlığını da azımsamamak gerekiyor.

İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere CHP ile kurduğu Millet İttifakı’nın 31 Mart 2019’da büyük zafer elde etmesini sağlayan Akşener, İstanbul ve Ankara’da tek başına hareket etmeyi tercih edebilir mi?

Siyaset kulislerinde toto oyunu sürüyor. Büyük Taarruz’un başlamasına da tam 15 gün var.

- Advertisment -