Ana SayfaGÜNÜN YAZILARILimni Adası’na Amerikan üssü fikri ile Tevfik Rüştü Aras arasında nasıl bir...

Limni Adası’na Amerikan üssü fikri ile Tevfik Rüştü Aras arasında nasıl bir ilişki var?

Bir gazetemizde ABD’nin Yunanistan’ın Limni adasında askeri üs kurmak istediği haberi çıktı. Tabii hemen dikkatler Yunan adalarının “askerden arındırılmıştır” statüsüne çevrildi. Peki, Limni adasının statüsü ne? Meselenin zamanın Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras ve Monterux Anlaşması’nın imzasından sonra 1936 yılında Meclis’te yaptığı konuşmayla ne ilgisi var?

1936 Montreux Sözleşmesi ile Lozan Sözleşmesi’nde ,  gayri askeri statüde ve uluslararası denetim altında  bulunan Boğazlar Sözleşmesi’ne son verdi.

Zamanın Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü  Aras,  Monterux Anlaşması’nın  imzasından sonra 1936 yılında Meclis’te yaptığı konuşmada buna değindi.

Yunanistan, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Limni ve Semadirek adalarının silahsızlandırılma statülerinin de sona erdiğini savunabilmek için, dönemin Türk Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras’ın Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin onaylanması amacıyla TBMM’ de yaptığı sunuş konuşmasındaki şu cümlesini kullanmıştır:  

“Lozan mukavelenamesiyle gayri askeri hale ifrağ edilmiş olan, komşumuz ve dostumuz Yunanistan ‘a ait Limni ve Semadirek  Adaları ‘na dair olan hüküm de Montrö Mukavelenamesi ile kalkmış bulunuyor demektir ki  bundan da ayrıca memnunuz.”

(Kaynak : Ege sorunları  Yazarı: Sertaç Hami Başaren)

Lozan’a ek Boğazlar Sözleşmesi’nde Limni,  Semadirek , Bozcaada, Gökçeada ile Tavşan adalarının askersiz olacağı belirlenmişti. Bakan Aras Montreux Sözleşmesi, Lozan’daki Boğazlar Sözleşmesi’nin yerine geçtiği için bu sonuca varmıştı. Nitekim Türkiye de Gökçeada, Bozcaada ve Tavşan adaları konusunda serbest kalmıştır.

Türkiye Hükümetleri zamanla Bakan’ın beyanatının Lozan hükümlerini değiştiremeyeceğini savundu.

Tartışılır. Bazı hukukçulara göre Dışişleri Bakanları’nın beyanları bağlayıcıdır tezini savunuyor. Üstelik Montreux  Sözleşmesi Lozan’daki  Boğazlar rejimini kaldırmıştır.

Anca, Türkiye, Bakan Aras’ın bu beyanatını nota ile Yunanistan’a da bildirmiş. Bu da bağlayıcıdır.

Genel olarak adaların gayrı askeri statüde olmasının, Türkiye’nin güvenliği  için  yapıldığı  aşikardır.

Nitekim. Yunanistan bazı uluslar arası toplantılarda bu durumun (Limni)  Türkiye’nin izni ile yapıldığını savunmuştur.

Yunanistan Türkiye’nin bu “izninin”  sadece  Limni ve Semadirek için  geçerli olduğunu  unutmamalıdır.

ABD’nin bu adada üs kurma niyeti varsa  en azından siyasal yönden biraz daha düşünmelidir.

- Advertisment -