Ana SayfaANALİZLER“Batı ülkeleri nasıl dünyaya insan haklarına riayet konusunda ders verecek?”

“Batı ülkeleri nasıl dünyaya insan haklarına riayet konusunda ders verecek?”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’un yeni bölümü şimdi Serbestiyet kanalında: “Henüz soykırım sendromundan kurtulamamış Almanya, peşine Avusturya, Macaristan, Hırvatistan gibi ülkeleri takarak tam bir İsrail yanlısı tutum aldılar. Fransa ortada duruyor. Ateşkes isteyen iki ülke; İrlanda ve İspanya. Çünkü bu iki ülke, AB içerisinde uzun yıllar vatanlarında terörü gören iki ülke. Daha tecrübeliler bu konularda. Bu süreçte bir adam parladı: BM Genel Sekreteri, eski Portekiz Dışişleri Bakanı Guterres. BM Genel Sekreterleri genelde etliye sütlüye dokunmazlar. Ama Guterres öyle değil. Dedi ki “Bu bir terör olayı ama bir boşlukta olmadı.” Aslında John F. Kennedy başka bir şey söylemişti: “Birisini çok köşeye sıkıştırırsanız ısırır.” ABD yolunu şaşırmış vaziyette. Ama Avrupa Birliği’nin insan hakları konusunda bir moral üstünlüğü vardı. Şimdi onu kaybetti. Batı ülkeleri nasıl dünyaya insan haklarına riayet konusunda ders verecek?”

İsrail-Filistin meselesinde çok ilginç bir durum var. BM Güvenlik Konseyi’nde ABD Rusya’nın, Rusya ABD’nin karar tasarısını ‘eksik’ olduğu gerekçesiyle reddetti. Geçen hafta da söyledim, eksikse eğer içi doldurulabilir. Doğrusu eksik olduğu kabul ama ben Rusya’nınkine daha yakınım.

AB içerisinde bu konuda ciddi çatlaklar var. Henüz soykırım sendromundan kurtulamamış Almanya, peşine Avusturya, Macaristan, Hırvatistan gibi ülkeleri takarak tam bir İsrail yanlısı tutum aldılar. Fransa ortada duruyor. Ateşkes isteyen iki ülke; İrlanda ve İspanya. Çünkü bu iki ülke, AB içerisinde uzun yıllar vatanlarında terörü gören iki ülke. Daha tecrübeliler bu konularda.

Bu süreçte bir adam parladı: BM Genel Sekreteri, eski Portekiz Dışişleri Bakanı Guterres. BM Genel Sekreterleri genelde etliye sütlüye dokunmazlar. Ama Guterres öyle değil. Dedi ki “Bu bir terör olayı ama bir boşlukta olmadı.” Aslında John F. Kennedy başka bir şey söylemişti. Demişti ki: “Birisini çok köşeye sıkıştırırsanız ısırır.”

ABD yolunu şaşırmış vaziyette. Ama Avrupa Birliği’nin insan hakları konusunda bir moral üstünlüğü vardı. Şimdi onu kaybetti. Batı ülkeleri nasıl dünyaya insan haklarına riayet konusunda ders verecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan çok kızmış olmalı ki azarladı Batı’yı, en hafif tabirle. Netanyahu’nun açıklamalarını da seyrettim. O da toptan kopuk vaziyette. Aslında önemli olan halkın sağduyusu. Birçok ülkede Müslüman olsun, Musevi olsun STK’lar sağduyuya çağırıyorlar.

Daha önce söylemiştim, 21. yüzyıl protestolar yüzyılı olacak diye. Bu, halkların görüşünün ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Yönetenler ile yönetilenler arasındaki makas gittikçe açılıyor.

Burada başka bir tehlike var. Eğer Müslüman-Musevi çatışması olursa Avrupa’da ve özellikle Amerika’da toplumlar arasında ciddi sıkıntılar çıkar. Ona dikkat etmek lazım ama hiç düşündükleri yok.

Ortadoğu’da herkes bir şey yapmaya çalışıyor. Katar çok aktif, Erdoğan bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bir devlet ise ortada yok: Suudi Arabistan. Ne yaptıkları belli değil, sesi çıkmıyor. Perde arkasında da bir şey yaptıkları yok. ABD’li bir üst düzey diplomat ABD basınına ‘Suudiler hiçbir işe yaramıyor’ demiş. Hakikaten bu konuda hiçbir işe yaramıyorlar. Ama başka bir şey oldu. İsrail, birçok Arap devleti ile ilişkilerini geliştirmişti. Bu devam eder mi, etmez mi ben onu merak ediyorum.

Türkiye, İsrail ile ipleri kopardı. İstenilen bir şey değildi ama olayların getirdiği son bu oldu.

Artık harp hukukunu değiştirmek lazım. Diyorlar ki, ‘sivillere dikkat edin.’ O kadar bomba içerisinde sivillere nasıl dikkat edilebilecek? Harbin kendisini önlemek lazım.

Bu işten en çok kârlı çıkan Rusya oldu. Artık Rusya’ya, ‘altyapıları bombalamayın’, ‘sivilleri bombalamayın’ diye bağıramayacak Batı ve ABD. Gülerler insana.

Cumhuriyet’in 100. Yılında iyi şeyler söylemek isterdim. Ama dünya çok tatsız bir hale geldi. Hepimizi Allah korusun, çünkü hükümetler koruyamıyor…

- Advertisment -