Ana SayfaANALİZLER“Bir gün medeni cesaretini toplayan bir devlet ABD’yi soykırıma ortaklıkla itham edebilir”

“Bir gün medeni cesaretini toplayan bir devlet ABD’yi soykırıma ortaklıkla itham edebilir”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’da bu hafta: “Zelensky bizim de esir değişikliği gibi konularda araya girmemizi istedi”, “Bir gün medeni cesaretini toplayan bir devlet ABD’yi soykırıma ortaklıkla itham edebilir”, “Gazze’de her halükarda olan zavallı Filistinlilere oluyor”, “Gazze konusunda bütün uzmanlar ve siyasetçiler ABD’nin deniz yoluyla yardım teklifini gülerek ve üzülerek karşılıyorlar.”

Evvela Türkiye ile başlayalım. Hakan Fidan ABD’ye gitti stratejik mekanizma konusunda. Yayınlanan bildiri çok olağan bir bildiri. Anlaşılan biz bu stratejik mekanizmanın devamlı hale gelmesini istiyoruz.

Middle East Forum adlı web sitesinde Michael Rubin de bir iddiada bulundu ve Fidan’ın Erdoğan sonrası için icazet almaya gittiğini öne sürdü. Bu site sürekli Türkiye aleyhine yazar, onu da not etmek lazım.

“Zelensky bizim de esir değişikliği gibi konularda araya girmemizi istedi”

Zelensky Türkiye’ye geldi. Biz sanırım gerek Ortadoğu gerek Ukrayna konusunda kendimizi devre dışı hissettiğimiz için bir yerden tutunmak istiyoruz. Zelensky de bizim esir değişikliği gibi konularda araya girmemizi istedi.

Ukrayna bir strateji değiştirmiş gibi duruyor. Göğüs göğüse çarpışmak yerine Rusya’nın can damarlarını bombalamaya başladı. Bunların başında da Rusya’nın gelir kaynağı olan rafineriler geliyor.

“Bir gün medeni cesaretini toplayan bir devlet ABD’yi soykırıma ortaklıkla itham edebilir”

Gazze konusunda bütün uzmanlar ve siyasetçiler ABD’nin deniz yoluyla yardım teklifini gülerek ve üzülerek karşılıyorlar. Bu olmaz diyorlar. Ayrıca fark etmedikleri bir şey var: İsrail’in Gazze ablukasını meşrulaştırmış oluyor ABD bu tutumu ile. Biden oldukça çaresiz. Arada bir sesini yükseltiyor. Adeta İsrail’in soykırım yaptığını ima ediyor ama başka bir şey daha var ki ABD şu an buna resmen ortak olmuş oluyor. Bir gün medeni cesaretini toplayan bir devlet ABD’yi soykırıma ortaklıkla itham edebilir ve Adalet Divanı’na başvurabilir. Tıpkı Nikaragua’nın Almanya için başvurması gibi.

Deniz yolu ile yardım olmayacak diyenlerin bir kısmı yardım kamyonlarının bir kısmını Amerikan askerlerinin kullanmasını öneriyor İsrail’in ateş edememesi için. Biden çaresiz gözüküyor. Seçimler konusunda Michigan gibi kilit olan ve Filistinli ve Müslümanların çok yaşadığı yerleri kaybetmek istemiyor. Öbür yandan Orta Amerika’da İsrail yanlısı eyaletlerde de seçimi kaybetmek istemiyor. Zaten Netanyahu bunu anlamış vaziyette ki amiyane tabirle Biden’ı hiç sallamıyor.

“Gazze’de her halükarda olan zavallı Filistinlilere oluyor”

Ateşkes olmadı şu ana kadar. Galiba İsrail Ramazan’da Hamas’ın ateşkese mecbur kalacağını düşünüyor. Hamas da herhalde Ramazan’da İsrail bombalamaya devam etsin ve daha da rezil olsun diye düşünüyor. Her halükarda burada en zavallı durumda olan Filistinliler.

Dünyadan notlar…

İlginç bir şey: Senegal’de mahkeme kararı seçimleri erkene almaya zorladı. Yani anlaşılan hükümet mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu hissediyor. Birçok ülkede bu his -biz de dahil- pek yok.

Sudan’da ateşkes BM Güvenlik Konseyi kararı ile kabul edildi. ABD, Gazze’de olduğu gibi veto edemedi ve hemen olumlu rey verdi.

Gelelim Portekiz’e… Avrupa’daki sağa kayma devam ediyor. Portekiz’de merkez sağ seçimler kazandı ve belki aşırı sağ ile hükümet kuracak.

Haiti çetelere esir olmuş çok zayıf bir durumda. Kenya’dan polis yardımı istiyor. Devletler zayıfladıkça merkez sağ güçleniyor. Ayrıca sosyal demokratlar belki de söylem değiştirmek zorunda kalacaklar. Çünkü seçmenin eğilimi farklı bir yere gidiyor.

Durum tatsız. Hele de Ramazan’da Gazze’deki durum iyice tatsız…

- Advertisment -