Ana SayfaANALİZLER“Bu harbi Arap ülkeleri bitirebilir ama onlar Hamas’ın yok olmasını istiyorlar”

“Bu harbi Arap ülkeleri bitirebilir ama onlar Hamas’ın yok olmasını istiyorlar”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor: “Aslında bu harbi bitirebilecek olanlar Körfez’deki Arap ülkeleri. Oturup ABD’deki paralarını çekebilirler. İsrail ile ilişkilerini kesebilirler. Ya da 1974 yılında olduğu gibi petrol maddesini ortaya sürebilirler. Hiçbirini yapmıyorlar. Çünkü hepsinin derdi Hamas bitsin, biz oturduğumuz yerde oturalım…”

Gazze’de İsrail aldı başını gidiyor. ABD’de her gün birisi çıkıyor ve ‘İsrail şunları şunları yapmayacak’ diyor. İsrail hepsini teker teker yapıyor. Amerikan hükümetinin, Biden yönetiminin zayıf olduğunu keşfettiler. Amaçları iki devlet formülünü öldürmek.

ABD buna nasıl cevap verebilir? 2 yol var. İlki, silah göndermeyi kısıtlayabilir. İkincisi ise BM Güvenlik Konseyi’ne Rusya ya da Çin’den gelecek bir karar tasarısını -Obama’nın yaptığı gibi- veto etmeyip geçmesine izin verebilir.

Yapabilir mi bunları? Bilmiyorum. ABD zaten bir zayıf adamla bir kaçık adam arasına sıkışmış gibi. Yani Biden ile Trump arasına. Bu durum dünya için de Avrupa için de vahim. Çünkü ne dersek diyelim bir oyun kurucu lazım. Bu oyun kurucu -beğenmesek de- şimdilik Amerika.

Netanyahu sadece Gazze’de değil, işgal ettiği Filistin’in batı yakasında da oradaki insanları kovmaya başladı. Bu mühim bir gelişme. Bunu ben söylemiyorum, bunu söyleyen ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris.

“Arap ülkeleri bu harbi bitirebilir ama onlar Hamas’ın yok olmasını istiyorlar”

Aslında bu harbi bitirebilecek olanlar Körfez’deki Arap ülkeleri. Oturup ABD’deki paralarını çekebilirler. İsrail ile ilişkilerini kesebilirler. Ya da 1974 yılında olduğu gibi petrol maddesini ortaya sürebilirler. Hiçbirini yapmıyorlar. Çünkü hepsinin derdi Hamas bitsin, biz oturduğumuz yerde oturalım…

Gerek 1973 Harbi’nde, gerek de şimdi Amerikan dışişleri bakanları Musevi kökenli. Bunların bir rolü var mı derseniz, bence pek yok. Rol, zaaf Biden’da.

“Bundan böyle ABD’nin sözünün dünyada pek geçerli olacağını sanmıyorum”

Bir husus daha var Türk gazetelerinde pek çıkmayan. Hamas’ın böyle bir saldırıda bulunacağına dair 40 sayfalık bir metin varmış. Bu metin şu anda NYT’nin elinde. Onların elindeyse tabii ki İsrail’in de elindedir. İsrail analistlerinden sadece bir kişi bunu ciddiye almış. İsrail’in elindeyse tabii ki ABD’nin de elinde.

Bundan böyle ABD’nin sözünün dünyada pek geçerli olacağını sanmıyorum. Ukrayna konusunda NATO Genel Sekreteri çok önemli bir beyanat verdi. Dedi ki: “Ukrayna’yı kötü günlerde de desteklememiz lazım.” Bu, Ukrayna’yı kötü günler beklediği anlamına geliyor. Çünkü Rusya askerlerinin ve silahlarının sayısını artırdı, savunma bütçesini artırdı. Ukrayna konusu daha çok Avrupa konusu haline dönüşüyor. Çünkü Ukrayna’nın güvenliği, Avrupa’nın güvenliği demek. Çünkü öyle dediler, ben demedim.

“Venezuela oyun bozanlık yapıyor”

Venezuela ile Gayena, deniz sınırı konusunu BM Adalet Divanı’na götürmeye karar verdi. Biliyorsunuz ki petrol zengini bir saha söz konusu. Bir olayı Adalet Divanı’na götürürseniz kural oradan çıkacak kararı kesinlikle kabul etmeniz gerektiği. Venezuela ise ne yaptı? Kararın aleyhine çıkacağını anlayınca bir referandum yaptı ve halkın yüzde 95’inin bu kararları kabul etmediğini öne sürdü. Bu referanduma götürülebilecek bir şey değil ki. Bu karar kesindir.

İklim Değişikliği Zirvesi’ne herkes geldi, güzel laflar etti ama lafların dışında ortaya en net şeyi Fransa Cumhurbaşkanı Macron koydu.

“İklim Değişikliği Zirvesi’nin yapıldığı ülkenin başkanı aynı zamanda petrol şirketinin başkanıydı”

Bir şey dikkatimi çekiyor: Son zamanlarda önemli uluslararası toplantılar; Expo olsun, futbol olsun, Cop28 olsun, hepsi zengin Arap ülkelerinde yapılmaya başlandı. İşin ilginç tarafı Cop28’in yapıldığı BAE’nin başkanı aynı zamanda petrol şirketinin de başkanı. Lafın bittiği yerdeyiz. Acayip bir dünyada yaşıyoruz. Herkes istediğini yapar hale geldi. Türkiye de bir baskı altına girebilir ve hükümet İsrail ile ilişkilerini askıya alabilir.

- Advertisment -