Ana SayfaHaberlerEndişelilerin aşısı geliyor: Genetik materyal içermeyen yerli VLP aşısı FAZ-2 aşamasında

Endişelilerin aşısı geliyor: Genetik materyal içermeyen yerli VLP aşısı FAZ-2 aşamasında

İnaktif (Sinovac) ya da mRNA (BioNTech) türü aşılardan farklı olarak üretiminde genetik materyal kullanılmadığı için özellikle aşı endişesi taşıyanları ikna edecek yerli VLP aşısı FAZ-2 aşamasında Ankara ve Kocaeli'nin ardından İstanbul'da da gönüllülere uygulanmaya başladı.

“Faz-3 çalışması da inşallah hastanemizde devam eder. En kısa zamanda bu aşının etkinliğinin yüksek olduğunu ve yan etkileri açısından da bir sıkıntı olmadığını gördüğümüzde hastalarımıza ve gönüllülerimize yapmaya başlayacağız. Diğer aşılardan farklı olarak bu aşıda genetik materyal kullanılmadığı için özellikle çekinen vatandaşlarımızın rahatça yaptırabilmelerine olanak sağlanıyor. Etkinliğinin de yüksek çıkacağına inancımız tam.”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedat Altın, hastanelerinde sürdürülen VLP aşısının FAZ-2 çalışmalarıyla ilgili olarak bu bilgiyi veriyor.

Aşı, Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Prof. Dr. İhsan Gürsel tarafından, Ankara Onkoloji Hastanesinde TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında geliştirilmiş.

Prof. Dr. Mayda Gürsel, Prof. Dr. İhsan Gürsel ve çalışma ekipleri.

DSÖ’nün listesine girdi

Bilkent Üniversitesi’nin internet sayfasında aşıyla ilgili şu bilgiler yer alıyor:

“TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren ve en yenilikçi aşı yöntemlerinden biri kabul edilen, virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşı çalışması, insan denemelerine geçen dünyadaki 4’ncü aşı adayı oldu ve Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) listesine girmeyi başardı.

“Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Prof. Dr. İhsan Gürsel ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden eşi Prof. Dr. Mayda Gürsel’in birlikte geliştirdikleri yerli aşının insanlar üzerinde denenmesi için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan onay aldığı açıklandı. Aşının gönüllülere uygulanması 27 Mart’ta başladı. Ek olarak, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) aşı çalışmasını COVID-19 aday aşı platformu ve takip listesine ekledi.

“Ekibin aşısı, ayrıca New York Times Koronavirüs Aşı İzleme sayfasında ve ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi kliniktrials.gov sitesinden erişilebilen COVID-19 çalışmaları listesinde yer aldı.

“Gürsel çiftinin projesi, TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu kapsamında 8’i aşı, 9’u ilaç olmak üzere 17 proje arasında yer alıyor. Aşı, Türkiye’de geliştirilmekte olan tek VLP bazlı aşıdır.

“VLP (Virus Like Particle) Virüs Benzeri Parçacık anlamına geliyor.  VLP kavramı, bulaşıcı olmayan SARS-CoV-2 virüs tipini (COVID-19’a neden olan virüs) taklit etme ilkesine göre çalışır. VLP’ler temelde virüsün temel özelliklerini kopyalayan, ancak viral genomu kopyalamayan multiprotein yapılardır. Aşı, bir enfeksiyona neden olmadan bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkarır.”

Aşının FAZ-2 çalışmaları Yedikule Araştırma Hastanesinde Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya’nın yanı sıra Doç. Dr. Mustafa Çörtük ve Doç. Dr. Halit Çınarka’dan oluşan bir ekip gözetiminde yürütülüyor.

Gönüllülük kriterleri: Öncesinde hiç aşı olmamış olmak

Başhekim Prof. Dr. Sedat Altın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, VLP aşısının Faz-2 çalışmasının Ankara, Kocaeli ve İstanbul’daki 3 merkezde gerçekleştirildiğini hatırlattı ve gönüllü olma kriterlerini şöyle açıkladı:

“18 yaşından büyük olan, daha önce diğer Covid-19 aşılarından olmamış ya da hastalık geçirmemiş kişileri gönüllü kabul ediyoruz. Testlerini yapıyoruz. Test sonuçları uygun çıktığında da aşılama programına dahil ediyoruz.”

Bu temel kriterlere uyanları aşı programı için gönüllü olmaya davet eden Prof. Çetinkaya, “Direkt bize başvurabilirler. İsterlerse internet ortamında da başvurabilirler. Faz-2 çalışmamız 330 gönüllü ile planlandı. Şu andaki başvuruları da kabul ediyoruz” diyor.

Faz-3 çalışmalarında hedef 15 bin kişi

Gönüllülere aşıları, tetkik sonuçlarına göre yapılıyor. SBÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Çınarka da VLP aşısının, virüsün parçacıklarına, genomuna ihtiyaç duymayan bir teknolojiye dayandığını hatırlattıktan sonra Faz-1’in 38, Faz-2’nin 330 gönüllüyle yürütüldüğünü, Faz-3 çalışmalarının ise 15 bin kişiyle yapılmasının planlandığını ifade ediyor.

- Advertisment -