Ana SayfaANALİZLER“Erdoğan’ın Almanya gezisi, Almanların korktuğu bir felaketle sonuçlanmadı”

“Erdoğan’ın Almanya gezisi, Almanların korktuğu bir felaketle sonuçlanmadı”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor'da bu hafta: “Erdoğan’ın konuşmasını Almanlar ‘En yumuşak, en uslu hali’ diye nitelediler. Tabii Holokost’u çarptı, bu beklenmiyordu. Ama bence bir gazetecinin suallerine bence eksik cevap verdi. Gazeteci ‘İsrail’in varlığını tanıyor musunuz?’ diye sordu, Erdoğan ise “Bölgede İsrail’i tanıyan ilk biziz” demedi. Antisemitizm konusunda “Ben buna karşı çıktım” dedi ama Osmanlı’nın engizisyondan kaçan Musevileri nasıl bağrına bastığını ve kabul ettiğini söylemedi. Bunları söylese iyi olurdu çünkü orada bulunan herkes bunlara vakıf değil, herkes bunları bilmiyor.”

Gezi, Almanya bakımından epey sancılı başladı. ‘Acaba Erdoğan, Hamas için mücahitler der mi?’ diye bir korku vardı. Görüşme öncesinde DW’den canlı izledim, Türkiye’nin Hamas’ı nasıl kolladığını, zamanında IŞİD’i gizli gizli nasıl desteklediğini, bunun üzerine Amerikalıların nasıl devreye girip Kürt grupları IŞİD’e karşı nasıl silahlandırdığını anlatan yayınlar yapıldı.

Erdoğan’ın konuşmasını Almanlar ‘En yumuşak, en uslu hali’ diye nitelediler. Tabii Holokost’u çarptı, bu beklenmiyordu. Ama bence bir gazetecinin suallerine bence eksik cevap verdi. Gazeteci ‘İsrail’in varlığını tanıyor musunuz?’ diye sordu, Erdoğan ise “Bölgede İsrail’i tanıyan ilk biziz” demedi. Antisemitizm konusunda “Ben buna karşı çıktım” dedi ama Osmanlı’nın engizisyondan kaçan Musevileri nasıl bağrına bastığını ve kabul ettiğini söylemedi. Bunları söylese iyi olurdu çünkü orada bulunan herkes bunlara vakıf değil, herkes bunları bilmiyor.

Scholz ile basın toplantısı doğrusu şaşırtıcı oldu. Ben iki liderin basın toplantısı yapmasını beklemiyordum. Sıkıntılı geçti ama Almanların korktuğu gibi bir felaket yaşanmadı.

İsrail’i uluslararası mahkemelerde yargılamak imkansız ama yerel mahkemelerde Netanyahu aleyhine kararlar alınabilir

Gazze’ye gelirsek… Ben BM’de görev yaptım. Şimdiye kadar ilk kez BM yetkilileri ‘bu bir soykırımdır’ diyorlar. BM raportörleri bunu dedi. Şimdi bir tartışma var: İsrail’i nasıl ceza mahkemesine götürebiliriz? İsrail, Roma Statüsü’ne taraf değil. Götürme imkanı yok. Geçmişte iki örnek var. İspanya’nın bir Latin Amerika devlet başkanını tutuklaması ve daha önemlisi, Belçika mahkemelerine Kissinger’ın tutuklanması için başvuru yapılması sonucunda Kissinger’in Belçika’ya hiç gidememesi. Bunu takip etmek isteyenler belki yerel, milli mahkemeye başvurabilirler. Bunun sonucunda Netanyahu o ülkeye gidemeyebilir.

Gazze’de olanlar tam bir soykırım

Gazze’de olanlar tam anlamıyla bir soykırım. Netanyahu’nun “ABD ile biz ortağız” demesi Biden’ı seçimlerde sıkıntıya sokacak. Bir de sanki bütün bu olanların resmen ortağı gibi görülüyor, ki zaten öyle. Gazze’de olanlara söylenebilecek bir şey yok. Felaket…

Zelensky, Ukrayna-Rusya harbinin geri kalmasından şikayetçi

Uzun zamandır ilk defa Ukrayna’ya dönüyorum. Ukrayna bazı ilerlemeler kat etmiş 3 ila 8 kilometre ilerlediklerini söylüyorlar. Fakat işin ilginç tarafı Ukrayna-Rusya harbi geri plana düştü Gazze’de yaşananlar sebebiyle. Bu durum Zelensky’i rahatsız ediyor. Kendisi de açıkça söylüyor bunu. Bir de Ukrayna konusunda ABD ve AB’de bir yorgunluk var gibi. Ateşkes konuşulmaya başlandı artık.

Arjantin’in ilk liberteryen başkanı

Arjantin’de ise ilk kez liberteryen bir aday seçim kazandı. Bakalım ne yapacak? Sosyal yardımları keseceğim, Merkez Bankası’nı kaldıracağım diyor. Olacak mı, olmayacak mı göreceğiz. Arjantin uzun zamandır Türkiye’den daha kötü gidiyor ekonomi açısından…

- Advertisment -