Ana SayfaHaberlerErdoğan’ın İsrail açılımına iktidara yakın gazeteler tek satır yer vermedi

Erdoğan’ın İsrail açılımına iktidara yakın gazeteler tek satır yer vermedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni göreve başlayan İsrail Cumhurbaşkanı Yitshak Herzog ile 40 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptı. Hükümete yakın gazeteler, okurlarının bu görüşmeyi bilmesini uygun bulmadı: Sabah, Hürriyet, Takvim, Akşam, Yeni Şafak, Akit basılı gazetelerinde habere hiç yer vermedi. İnternet siteleri ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın kısa açıklamasıyla yetindi. Görüşme İsrail medyasında tam tersine geniş yer buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta göreve başlayan yeni İsrail Cumhurbaşkanı Yitshak Herzog ile uzun bir telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre Erdoğan görevine başlayan mevkidaşını tebrik etti ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin Orta Doğu’nun güvenliği ve istikrarı için büyük önem taşıdığını vurguladı. İsrail Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

Görüşme sonrası Erdoğan Twitter hesabından “Tüm görüş ayrılıklarına rağmen İsrail ile temas ve diyaloğun sürmesine büyük önem veriyor; Filistin-İsrail ihtilafında olumlu adımlar atılmasının, ilişkilerimizin müspet mecrada seyretmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerini paylaştı.

metin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

İki cumhurbaşkanının yıllar sonraki bu ilk görüşmesini iktidara yakın gazeteler görmedi.

Sabah, Takvim, Akşam, Yeni Şafak, Akit’in yanı sıra Demirören Grubu’na ait Hürriyet Gazetesi’nde de Erdoğan-Herzog görüşmesi yer bulamadı. Haber, aynı mecraların internet sitelerinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan geçilen ifadelerin duyurulmasıyla sınırlı kaldı.  

İki liderin görüşmesi İsrail basınında ise Türkiye’dekinin aksine geniş yer aldı. 

Jerusalem Post, görüşmeyi duyurduğu haberinde ABD’de Biden’ın yönetime gelmesinin Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini geliştirmesinde etkili olduğu analizine yer verdi. Gazete, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliğine SETA’nın eski Ortadoğu uzmanlarından Ufuk Ulutaş’ın atanacağı yönünde geçen yıl ortaya atılan iddiaları da hatırlattı.

Haaretz gazetesi görüşmeyi Türkiye-İsrail diplomatik ilişkilerinin 10 yıllık bir özetiyle birlikte sundu. Ayrıca adı açıklanmayan İsrailli bir diplomatik kaynağın, bölgedeki başka ilişkileriyle bağlantılı olduğu için, Erdoğan’ın İsrail’e karşı tutumunu tahmin etmenin zor olacağını söylediği de haberde yer aldı.

Ynet internet portalı görüşmeyle ilgili haberinde Erdoğan’ın Cumartesi günü Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile yaptığı görüşmeye de yer verdi, Erdoğan’ın Abbas ile görüşmesinde “İsrail’in vahşeti” diye tanımladığı olaylara karşı Filistin’e destek vereceğini söylediğini hatırlattı. Ynet’in haberinde Erdoğan ve Netanyahu arasındaki problemlere rağmen Türkiye’nin son yıllarda İsrail ile ticaret, istihbarat gibi alanlardaki ilişkilerini koruduğu da ifade edildi.

Walla News’ın haberinde bu görüşmenin Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin arasında 2017 Temmuz’unda gerçekleşen görüşmeden sonraki ilk üst düzey görüşme olduğu vurgulandı.

The Times of Israel, Erdoğan’ın “BM kararları çerçevesinde iki devletli, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm” ifadelerini dikkat çekici bulduğu haberinde, Jerusalem Post’taki gibi analistlere dayandırarak Türkiye’nin İsrail’e yönelik tutumunda Biden’den kaynaklanan bir yakınlaşma olabileceğini kaydetti.

Erdoğan-Herzog görüşmesi, aynı zamanda Herzog’un Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’tan sonraki üçüncü resmi görüşmesi olmasıyla da önem taşıyor.

- Advertisment -