Ana SayfaHaberlerErkan’ın babası kızını “Türkiye’nin ilk kadın Cumhurbaşkanı” diye tanıtıyordu

Erkan’ın babası kızını “Türkiye’nin ilk kadın Cumhurbaşkanı” diye tanıtıyordu

Middle East Eye’dan Ragıp Soylu, istifa eden eski Merkez Bankası başkanı Hafize Gaye Erkan’ı başkanlıktan eden olayların perde arkasını yazdı: “Babası bankada fiili genel müdür gibi davranıyordu. Dört ayrı Türk yetkili MEE'ye, babasının onu "Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın cumhurbaşkanı" olarak tanıtmaya başladığını söyledi. Noel'den hemen önce ve yılbaşı sonrasına kadar ABD'de yaklaşık bir ay geçirdi. İki ayrı kaynak MEE'ye kendisi yokken sorumluluklarını devralacak bir vekil atamadığını söyledi. Yardımcıları Cevdet Akçay ve Hatice Karahan'la ilişkilerinin iyi olmadığı öğrenildi.”

Middle East Eye’den Ragıp Soylu’nun haberi şöyle.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkenin ilk kadın merkez bankası başkanı olarak Hafize Gaye Erkan’ı seçmesi sürpriz oldu.

Yeni Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından aday gösterilen Erkan, yakın zamanda bir Amerikan bankasında üst düzey yönetici olarak görev alması da dahil olmak üzere, güçlü eğitim ve mesleki yeterlilikleriyle öne çıktı.

Konuyu bilen iki kaynağa göre, Batı eğitimi ve tecrübesine sahip insanları takdir eden Erdoğan, muhtemelen onun niteliklerine inanarak ama aynı zamanda profiline de güvenerek onu seçti.

Cam tavanı kıran atamanın Batı’da ve yabancı yatırımcılar arasında iyi görüneceği düşünülüyordu.

Ayrıca Mayıs ayındaki başkanlık seçimlerini kazanmaları durumunda muhalefetin gündeminde kadın merkez bankası başkanı atanmasının da yer alacağı söyleniyordu.

Bu seçimlerden önce Erdoğan’ın faizleri düşürme takıntısı ve Merkez Bankası başkanlarının ani değişikliklerini dayatması, enflasyonda bir kısır döngüyü ve Türk Lirası’nın değer kaybetmesini tetiklemişti.

Cumhurbaşkanı, seçimlerden sonra ana akım eski ekonomi yetkilisi Şimşek’in Maliye Bakanlığı’na atanması ve Merkez Bankası’nı hızla dizginleyen Erkan’ın değişmesiyle rotayı değiştirdi.

Art arda faiz artışları gerçekleştirerek Mayıs’taki yüzde 8,5’ten Ocak’ta yüzde 45’e çıkaran Erkan, Türkiye’nin finansal güvenilirliğinin ve yatırımcı güveninin artmasına yardımcı oldu.

Ancak işi kazandıktan dokuz aydan kısa bir süre sonra, ilk atanması kadar sürpriz yaratacak şekilde görevden alındı. 

Avrupalı ​​yetkililer ve gözlemciler, kararın arkasında Türk medyasında kendisiyle ilgili iddiaların olup olmadığını sorguladılar.

Ancak hükümete yakın kaynaklar, iç çekişmeler, uzun süreli devamsızlıklar ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla dolu farklı bir hikaye anlatıyor.

Her ne kadar Merkez Bankası’ndaki kısa görevinden önce pek çok kişi onun adını duymamış olsa da, Erkan, hükümet çevrelerinde hiç de yabancı değildi. 

Yatırım bankası Goldman Sachs’ta çalışırken, dokuz yıl boyunca finans kurumlarına başkanlık etmek de dahil olmak üzere farklı roller üstlendi ve mevcut hükümetle bağlantısı olan Türk yetkililer ve şirketlerle birçok görüşmede bulundu.

Şimşek onunla 2010’ların başında ABD’de düzenlenen bir finansal gezi sırasında tanışmıştı.

Eski bir Türk yetkili Middle East Eye’a, “Erkan’ı kimin sisteme soktuğu konusunda pek çok soru var” dedi. “Şimşek olduğuna şüphe yok. Gerisi tamamen dedikodu.”

Ancak Erkan’ın risk yönetimi alanında doktora derecesini de içeren kusursuz özgeçmişi, San Francisco merkezli First Republic Bank’taki görevi nedeniyle zaten çökmüştü; burada önce yatırım sorumlusu, ardından bankanın başkanı ve son olarak CEO olarak çalıştı. Aralık 2021’de ayrıldı.

Banka daha sonra iflas etti ve Erkan’ın Türkiye’ye atanmasından bir ay önce, Mayıs 2023’te kapandı.

Financial Times’a göre, oradaki diğer üst düzey yöneticilerle yaşadığı anlaşmazlıklar “zehirli” olarak tanımlandı ve davranışının bankanın zaten gergin olan yapısını daha da karmaşık hale getirebileceğini ima etti.

Bununla birlikte, Türkiye’nin Merkez Bankası başkanı olarak görev yaptığı ilk birkaç ay sakin ve yetkin geçti; çünkü bir dizi faiz oranı artışı gerçekleştirdi ve finansal sistemi daha iyi toparlanmasına yardımcı olmak için basitleştirdi.

Haziran ayında atanmasından bir ay sonra Erdoğan, bankanın para politikası komitesine çok sayıda ekonomisti atayarak bankanın güvenilirliğini daha da güçlendirdi. Aralarında ünlü bankacı Cevdet Akçay da vardı; Amazon’un eski baş ekonomisti Fatih Karahan ve Erdoğan’ın uzun süredir danışmanlığını yapan Hatice Karahan.

İşte o zaman bazı sorunlar başladı.

Konuyla ilgili bilgisi olan iki kaynağın verdiği bilgiye göre Erkan, zamanla Akçay ve Hatice Karahan’la problemli ilişkiler yaşamaya başladı.

Kaynaklar MEE’ye, Erkan’ın para komitesine bir danışma organı olarak değil, yalnızca başkanın isteklerini yerine getirirken sembolik bir role sahip olarak davrandığını söyledi.

Erkan’ın, görev tanımı olmasına rağmen özellikle Hatice Karahan’ı yatırımcı işlerinden hariç tuttuğunu eklediler.

Bir Türk yetkilinin MEE’ye söylediğine göre, Kasım ayı itibarıyla medyaya enflasyon raporu sunmasının ardından Erkan, zamanını başkent Ankara yerine esas olarak Merkez Bankası’nın İstanbul şubesinde geçirmeye başladı. O dönemde bir halkla ilişkiler uzmanının hizmetlerini de aldı.

Aralık ayında hükümet yanlısı Hürriyet gazetesine verdiği röportaj, kendisine yönelik eleştirilere yol açtı.

Erkan, gazeteye, İstanbul’da bir daire kiralayamayacağını, bu dairenin Manhattan’dan daha pahalı olduğunu ve bu nedenle annesinin evinde kalmak zorunda kaldığını söyledi.

Yorum, yüksek maaş aldığı ve bankacılık kariyerinden milyonlarca dolar değerinde varlığa sahip olduğu için yorumcular tarafından bir halkla ilişkiler gösterisi olarak hızla reddedildi.

Ayrıca Erdoğan’dan, cumhurbaşkanının direktifi altında yıllar içinde büyüyen savunma sanayi gibi teşvik ve destek için “üç stratejik sektör” vermesini istediğini de söyledi.

Bu sözler Ankara’da da yankı buldu ve bazıları bunu Erkan’ın bir bürokrat olarak kendi çizgisinin dışına çıkıp siyasete yönelmesi olarak gördü. Bazıları Erkan’ın bakan olmak isteyip istemediğini merak etti.

Daha sonra babası Erol Erkan’la ilgili sorunlar geldi.

MEE’ye konuşan birçok yetkiliye göre Hafize, yeni görevini üstlendiğinde dokuz aylık olan erkek çocuğuna bakma ihtiyacı duyduğunda bankadaki yardım için ebeveynlerine güveniyordu.

Ancak Ocak ayına gelindiğinde, bu şikayetlerle cumhurbaşkanlığına dilekçe veren bir merkez bankası çalışanının ifadesine göre Erol, fiili bir genel müdür gibi davranmak, personeli kendi isteğiyle işten çıkarmak ve disipline etmekle suçlanıyordu.

Erol’un iddiaya göre bankadan kovduğu çalışan Büşra Bozkurt daha sonra medyaya, Erol’un bankada bir çalışana da tokat attığı iddiasını anlattı.

Erol, yerel basına, kendisine yöneltilen iddiaların bir “komplo”nun parçası olduğunu söyleyerek, birisinin kendisine ve kızına “sistematik saldırılar” düzenlediğini ve raporları “yalan haber” olarak nitelendirdi.

Bozkurt ayrıca Hafize’nin yatırımcı toplantıları için Noel’den hemen önce ve yılbaşı sonrasına kadar ABD’de yaklaşık bir ay geçirdiğini de medyaya açıkladı. İki ayrı kaynak MEE’ye kendisi yokken sorumluluklarını devralacak bir vekil atamadığını söyledi. 

Hafize yaptığı açıklamada iddiaları yalanlayarak, “karalama kampanyası” olarak nitelendirdi ve arkasındakiler hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Ama hasar oluştu. Bakanlık koridorlarında ve yabancı yatırımcılar arasında bitmek bilmeyen dedikodular dolaşmaya başladı ve onun güvenilirliğini tüketti.

Medyaya nadiren konuşan MEE’nin haber için Hafize ile iletişime geçme girişimleri yanıtsız kaldı.

Skandalların birikmesiyle yatırımcılar ve Türkiye odaklı analistler, Erdoğan’ın, babasının davranışı nedeniyle Erkan’ı görevden alıp almayacağı konusunda gayri resmi bir bahis oynamaya başladı. Mart ayında belirleyici yerel seçimler yaklaşırken birçok kişi onun o zamana kadar bekleyeceğini düşünüyordu.

Kendisi de eski bir Wall Street bankacısı olan Şimşek, tek başına göreve getirdiği kişi olan Erkan’a piyasaların güvenini kaybettiğini fark etmişti.

Ayrıca, Erkan ile para komitesi personeli arasında artan gerilimin ve bazı üyelerin istifa edebileceği yönündeki endişelerin de farkındaydı; bu durum, bankanın uluslararası finans dünyasında zorlukla kazanılmış güvenilirliğini daha da zedeleyecekti.

Erkan’ın bir dezavantajı daha vardı: İktidardaki AK Parti’ye olan siyasi güvenini kaybetmişti. 

Dört ayrı Türk yetkili MEE’ye, Erkan’ın işinde başarılı oldukça babasının onu “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın cumhurbaşkanı” olarak tanıtmaya başladığını ve üst düzey danışmanlar arasında kaşları kaldırdığını söyledi.

Daha sonra Şimşek kararını verdi. 

Toplantıyı bilen iki ayrı kaynağa göre, Ocak ayı sonlarında faiz oranlarını yüzde 45’e çıkaran para komitesi toplantısının ardından Maliye Bakanı, Erdoğan’ı ziyaret etti.

Şimşek, kendisine yöneltilen suçlamaların Erkan’ın güvenilirliğini nasıl zedelediğini anlattı. Cumhurbaşkanına, kendisini seçimler sonrasına kadar görevde tutmanın bankada daha fazla kargaşaya yol açabileceğini ve Türkiye’nin mali piyasalardaki konumunu zedeleyebileceğini söyledi.

Şimşek’in yerine prestijli New York Merkez Bankası’nın eski yetkilisi Fatih Karahan’ı önerdi.

Erkan, İspanya’ya yaptığı kısa bir yatırım gezisinden Türkiye’ye döndüğünde Şimşek, yerine başka birinin geçeceğini söyledi. 

Daha sonra Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve Cumhurbaşkanlığı, Erkan’ın gidişinin kendisini ve ailesini karalama kampanyalarından korumak için kişisel bir tercih olduğunu gösteren bir dizi kamuoyu açıklaması üzerinde çalıştı.

Şimşek yaptığı resmi açıklamada, Erdoğan’ın kendi tavsiyesi doğrultusunda yeni bir Merkez Bankası başkanı atayacağını söyledi; bu daha önce hiçbir Maliye Bakanı’na verilmeyen bir güven işaretiydi.

Bir Türk yetkili, “Cumhurbaşkanı, mali piyasalara, değişimin Erkan’ın uyguladığı mali politikalarla ilgili olmadığını göstermek istedi” dedi. “Bu, bankanın güvenilirliğini bu endişelerin ötesinde yeniden tesis etmekle ilgiliydi.”

Bir başka yetkili, görevden almanın Şimşek’in artık ekonomiden sorumlu nihai kişi olduğunun ve Erdoğan’dan nadiren görülen bir bağımsızlık ve yetki aldığını gösteren somut bir teyit olduğunu söyledi.

Maliye Bakanlığı’ndan bir sözcü bu makale hakkında yorum yapmayı reddetti.

- Advertisment -