Ana SayfaHaberlerEski Facebook çalışanı ifşaatıyla İngiliz parlamentosunda: Myanmar ve Etiyopya’daki gibi yine isyanları...

Eski Facebook çalışanı ifşaatıyla İngiliz parlamentosunda: Myanmar ve Etiyopya’daki gibi yine isyanları körükleyebilir

Ekim ayı başında yaptığı ifşaatlarla sosyal medya devini sarsan eski Facebook çalışanı Frances Haugen, dün İngiliz Parlamentosunda konuştu ve Facebook'un güvenlikten çok karı ön plana aldığını tekrar vurguladı, platformun "kestirmeden gitme" kültürünün "tartışmasız" şekilde nefreti daha da kötüleştirdiğini ileri sürdü. Haugen’ın bir sonraki durağı Brüksel olacak.

Facebook, Mark Zuckerberg’in 2004 yılında Harvard mezunu olarak başlamasından bu yana tartışmadan tartışmaya sürüklendi. Ancak eski bir ürünler sorumlusu olan Frances Haugen’in son ayki açıklamaları, bambaşka bir kriz yarattı.

Haugen dün İngiliz parlamentosunda, Facebook’un “topluma zararlı etkilerinin farkında olan ancak kâr ve büyümeyi riske atmak istemediği için harekete geçmek istemeyen” yöneticilerini bir kez daha anlattı.

Haugen, Facebook’un algoritmalarının bölücü niteliğinden dolayı birçok ülkede şiddete dayalı ayaklanmaların körükleneceğini ileri sürdü.

Myanmar ve Etiyopya’yı örnek verdi

Facebook’un güvenlikten çok karı ön plana aldığını tekrar vurgulayan Haugen, platformun “kestirmeden gitme” kültürünün “tartışmasız” şekilde nefreti daha da kötüleştirdiğini ileri sürdü:

“Myanmar ve Etiyopya gibi dünyanın birçok yerinde gördüğümüz olaylar daha başlangıç çünkü etkileşime bağlı sıralamalar iki şeye sebep oluyor: Birincisi bölücü, kutuplaştırıcı aşırı içeriği çoğaltıyor ve ikincisi ona yoğunlaşıyor”

“Düzenlemeye ihtiyacımız var. Bu saikler değişmedikçe Facebook değişmeyecek.”

Haugen’in ifşaatı sonrası Zuckerberg’in Facebook’un CEO’luğundan ayrılması gibi çağrıları, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da yeni düzenlemeler ışığında destek bulmaya başladı.

Artan tepkiler yeni hükümet soruşturmalarına yol açabilir ve sosyal medya devini, yazılımının nasıl çalıştığı hakkında daha fazla ayrıntı açıklamaya zorlayabilir.

Facebook ise Haugen’ın İngiltere parlamentosu’ndaki ifadelerine ilişkin bir açıklama yapmayı reddetti.

İngiltere sosyal medya şirketlerine karşı sıkı yasal düzenlemelere hazırlanıyor

Haugen komisyondaki oturumdan önce sosyal medya şirketlerinin kullanıcıların güvenliği konusunda yasal düzenlemelerin sıkılaşmasını savunan İçişleri Bakanı Priti Patel ile bir görüşme yaptı.

İngiltere sosyal medya şirketlerine çocuklara yönelik cinsel taciz gibi yasa dışı içeriğin yayılmasını sınırlandırmaması ya da kaldırmaması durumunda cirolarının yüzde 10’unu ceza olarak ödemekle yükümlü kılacak olan yasa taslağını planlanandan önce gündeme getirme kararı aldı.

Brüksel’e gidiyor

İngiliz hükümeti Facebook gibi platformların çocukların istismar, zorbalık ve pornografiye maruz bırakılmasına karşı korunması için daha fazla çaba göstermesi gerektiği görüşünde.

Haugen’in 8 Kasım’da Brüksel’de Avrupa Birliği yetkilileriyle bir araya gelmesi planlanıyor.

Görüşmede Facebook ve diğer büyük internet platformlarının, tavsiye algoritmalarının belirli materyalleri diğerlerine kıyasla nasıl öne çıkardığı hakkında Haugen’in daha detaylı bilgiler vermesi bekleniyor.

Avrupa’da, Facebook’un milyarlarca dolarlık reklam gelirine ciddi bir tehdit oluşturacak “hedefli reklam” yasağının gündeme getirilmesi bekleniyor.

Ne olmuştu?

Ekim başında CBS’de yayınlanan 60 Dakika programında yaptığı açıklamalarla ve WSJ’ye sızdırdığı belgelerle sosyal medya devini sarsan eski Facebook çalışanı Frances Haugen ABD Senatosu’nda ifade vermiş ve şunları söylemişti:

 “Algoritmaları üzerinde yüzde yüz kontrolleri var ve Facebook, büyümeyi, yayılmayı ve etkileşimi kamu güvenliğine tercih etmesinin bedelini ödemeli. Facebook’un potansiyeline inanıyorum fakat ürünlerinin çocuklara zarar verdiğini, bölünmeyi körüklediğini ve demokrasimizi zayıflattığını düşünüyorum.”

- Advertisment -