Ana SayfaRÖPORTAJEtyen Mahçupyan’la Küçük Meseleler şimdi yayında: “İktidardaki değişim ve rasyonelleşmeyle muhalefet daha...

Etyen Mahçupyan’la Küçük Meseleler şimdi yayında: “İktidardaki değişim ve rasyonelleşmeyle muhalefet daha da zor durumda kaldı”

Serbestiyet’in her Pazar sabahı yayınlanacak yeni söyleşi serisi Etyen Mahçupyan’la Küçük Meseleler’in ilk bölümü Serbestiyet kanalında yayında: “İnsanlara zorla bir şey yaptırılmak istenmiyor. Muhalefetin en belki de atladığı şey buydu. Ama bence iktidar öyle bakmıyor. İktidar rızaya dayalı bir anlayışa sahip. Böyle bir sistem oturtmak istiyor. Ee onun için de bir tür rasyonelleşmen şart. İktidarın kendi içindeki değişim süreci öngörülebilir bir değişim süreciydi. Muhalefet daha da zor durumda kaldı”

İsmail İçen

 Küçük Meseleleri izlemek için

İsmail İçen: Türkiye’deki seçimlerden sonra benim algım şey gibi, muhalefet kazanamadı ama başka bir muhalefet kazanmış gibi. Yeni bir hükümet kuruldu, her şey değişti. Sanki biz o kadar muhalefet etmekle kendimizi yormuşuz gibi. Zaten bambaşka bir hükümet geldi. Ne düşünüyorsunuz? İktidar kendine muhalefet etmiş gibi olmadı mı? Öyle bir algı var sanki.

Etyen Mahçupyan: Ben bu değişimin hiç yadırgatıcı olmadığını düşünüyorum. Seçimlerden önce de bu yönde devam edeceklerini hayal ediyordum. Çünkü işin mantığı bu aslında. Diğer türlü kaldığınız sürece otorite sahibi otoritesinden de emin olamayacağı bir noktaya doğru sürüklenir. Ama bu yeni rejim öyle bir rejim değil. Burada tepeden aşağı gelen tek bir hiyerarşi içinde ve insanları razı eden bir yeni sistem hayal ediliyor. İnsanlara zorla bir şey yaptırılmak istenmiyor. Muhalefetin en belki de atladığı şey buydu. Hükümetin otoriterliğine bakarak bize zorla bir şey yaptırtmak istiyorlar algısına doğru gitti ve buna itiraz etti. Ama bence iktidar öyle bakmıyor. İktidar rızaya dayalı bir anlayışa sahip. Böyle bir sistem oturtmak istiyor. E onun için de bir tür rasyonelleşmen şart. Onun için ben o iktidarın kendi içindeki değişim sürecinin öngörülebilir bir değişim süreci olduğunu düşünüyorum. Muhalefetin daha da zor durumda kaldığını düşünüyorum dolayısıyla.

- Advertisment -