14 Nisan 2022’de Ruanda ve İngiltere arasında imzalanan Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı adındaki geri gönderme anlaşmasına göre Manş Denizi’ni aşarak kaçak yollardan İngiltere’ye ulaşan mültecilerin uçaklarla Ruanda’ya gönderilmesi ve sığınma taleplerinin Ruanda’da değerlendirilmesi öngörülüyordu. Anlaşma uyarınca, değerlendirme sonucunda sığınma talepleri kabul edilen mülteciler Ruanda’da ikamet edecek, reddedilenler ise Ruanda’dan sınır dışı edilecekti.
Anlaşma doğrultusunda 14 Haziran’da yapılması planlanan ilk uçuş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği kararla durdurulmuş, anlaşmanın uygulamasına İngiliz mahkemelerinde yargı yolları tüketilene, AİHM son kararı verene kadar ara verilmişti.
Muhafazakâr Parti genel başkanı ve İngiltere’nin yeni başbakanı olmak için aday olan mevcut dışişleri bakanı ve Boris Johnson’ın yakın müttefiki Lis Truss, Ruanda ile yapılan bu mülteci geri gönderme anlaşmasının aynısını Türkiye ve İspanya ile de yapmayı arzuladığını kapalı bir toplantıda milletvekillerine açıkladı. Toplantıya katılan milletvekilleri de bu sözleri İngiliz basınına aktardı.
Yunus Emre Erdölen, 17 Haziran 2022’de yazdığı “5 soruda Ruanda anlaşması” yazısında anlaşmanın içeriğiyle ilgili detayları özetlemişti. https://serbestiyet.com/featured/bes-sorudabirlesik-krallik-ruanda-siginmaci-anlasmasi-aihm-nasil-engelledi-gonderilen-multecilerin-yolu-turkiyeden-nasil-gecti-94810/