Ana SayfaANALİZLERİZLENİM | İlk imzalar atıldı, üçüncü toplantı martta, seçim ittifakı için gözler...

İZLENİM | İlk imzalar atıldı, üçüncü toplantı martta, seçim ittifakı için gözler Seçim Kanunu’nda

6 muhalefet partisi lideri Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dönüşün yol haritasına Ankara’da imza koydu. 6 parti henüz seçim ittifakı kurmadı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem idealiyle buluşan 6 partinin seçim yolunda ittifak kurup kurmayacakları sorusuna yanıt büyük olasılıkla iktidarın yakında meclise sunması beklenen Seçim Kanunu sonra netleşecek. Çünkü 6 parti de o kanunda neler olacağını görüp ona göre hareket etmek istiyor. 6 parti lideri Mart’ta yeniden buluşacak. O buluşmanın ev sahipliğini Babacan yapacak.

Bilkent Otel’in 700 kişilik Sakarya Salonu’na gelen herkes eski başbakanlardan Tansu Çiller’in parlamenter sistemi hedef alan demecinden haberdardı. Çiller’in o demeci hükümete yakın Yeni Şafak gazetesinde yer alıyordu:

“Parlamenter Sistemi gençlerin önüne umut diye koymak bir ihanettir. Türkiye’yi yeniden koalisyonlu parlamenter sisteme döndürmenin umut olabileceğini düşünmüyorum. 6 partinin biraraya gelmesi Türkiye’yi iyiye götürmez.”

“Yarının Türkiyesi”ne uyanmak isteyen herkesi öfkelendirmişti Çiller. Onun bir 28 Şubat günü “ihanetten” söz etmesi ve bu ihanetin kaynağını da 6 muhalefet partisi göstermesi Türkiye’ye haksızlıktı.

Salonda heyecanını en çok gösteren grup olarak öne çıkan Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK), her şeyden önce bir kadın olarak Çiller’in destek vermese bile Cumhur İttifakı karşısında muhalefeti desteklemesi gerektiğinden yanaydı:

“Çiller uzayda mı yaşıyordu? Çiller, Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı kararıyla bir gecede Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıktığını, onun üzerine kadınların yeri göğü inleten protestolarından habersiz miydi? 6 muhalefet partisinin “Yarının Türkiyesi” sloganıyla biraraya gelip de, güçlendirilmiş parlamenter sistemin yol haritasına imza atmaları bal gibi de topluma umuttu.”

Evet, salona hakim olan duygu umuttu. İstanbul Sözleşmesi’ne saldırılara karşı mücadele eden 300’ü aşkın örgüt, platform ve gruptan oluşan EŞİK gönüllülerinin “Eşit temsil ve şiddetsiz hayat” beklentisine yanıt “Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş”in yol haritasında yer aldı: Kadın-erkek eşitliği ilköğretim müfredatına girecek, insan hakları derslerinde okutulacak. Mecliste, kamuda, her sektörde kadınların eşit temsili sağlanacak.

Peki ya İstanbul Sözleşmesi? CHP, İyi Parti, Saadet, Gelecek, DEVA ve Demokrat Parti liderleri “Yarının Türkiyesi için” sloganıyla güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş mutabakat metnine imza koyarken, uluslararası sözleşmelere uyumda anlaştılar. Hangi sözleşmelerde nasıl ilerleneceği ise önümüzdeki süreçte belli olacak. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda henüz tam bir mutabakat yok ama kadınlar umutlu. Çünkü parlamentoya gidip İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasıyla birlikte yaşanan sorunları tek tek muhalefet partileriyle görüşebilmişler, iktidar cephesinden onlarla görüşen olmamış bile. Kadınların “İnsan, kendini dinleyenden umutlu olmaz mı” çıkışına elbette 6’lı masadan bir yanıt gelecektir.

Hatta ben kadınlarla sohbet ederken yanıt geldi bile. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, “Biz İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayacağız” diyerek kadınlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

İnsan Hakları Derneği, barolar, sendikalar salondaydı. Keyfi yönetimden, cumhurbaşkanının bir gecede aldığı kararlardan, hükümetin çoklu baro ısrarından, yolsuzluklardan şikayet eden herkese 6 partinin bir sözü vardı. O sözü CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek kürsüde dile getirdi:

“Söz veriyoruz. Türkiye’de hukuk devletini hakim kılacağız.”

Yuvarlak değil uzun masa

Çiller’den “Aman, öf” diye bahseden, onun için “Muhalefeti dağıtma peşinde” diyenler genellikle parti temsilcileriydi. Çiller’le ilgili tatsız anılarının bir kenara bırakılmasını isteyenler dikkatleri sahneye çekme peşindeydi.

Sahnenin bir yanında Türk bayrağı, bir yanında Atatürk posteri ışıklandırılmıştı. 6 partinin amblemi “Yarının Türkiyesi İçin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” yazısının altındaydı. Hiçbir partinin amblemi öne çıkarılmamıştı. Bu düzenekle “eşitlik, birliktelik” mesajı verilmişti.

6 parti lideri de Sakarya Salonu’na birlikte giriş yaparken gülümsüyordu. Törenin sunucusu Tuluhan Tekelioğlu’nun “Gerçekten tarihi bir gündeyiz. Birlikte daha güçlüyüz” çıkışlarına, salondan “Umutluyuz, gururluyuz” karşılığı gelmesi de şaşırtıcı değildi. Umutlu olmak isteyen herkes aynı adreste buluşmuştu.

Genel başkan yardımcılarının en çok “Cumhurbaşkanının yetkileri sınırlı olacak. Ötekileştirme hissi doğuran tüm uygulamalar ortadan kaldırılacak. Siyasetçiler, kamu görevlileri yaptıkları işlerden, harcamalardan sorumlu olacak. OHAL rejimi hukuk sisteminde olmayacak. Yargıda tam bağımsızlık sağlanacak. Hükümetin tüm uygulamaları sorgulanır olacak” mesajları alkış topladı.

6 liderin Ankara Ahlatlıbel buluşmasında meşhur olan yuvarlak masa bu kez sahnede uzun bir masaya dönüşmüştü. Etrafı çiçeklerle bezenmiş masada dolma kalemle imzalanan mutabakat metni sahnedeki dev ekrana yansıtıldığında herkesin gözü parladı. Salondan çıkışta insanlar birbirine “Sen ne hissettin” diye soruyordu. Yanıtların hepsinde umut sözcüğü vardı: Çok umut verdiler. Dağılmasınlar, ayrılmasınlar.

“Mart geldi bile”

6 parti henüz seçim ittifakı kurmadı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem idealiyle buluşan 6 partinin seçim yolunda ittifak kurup kurmayacakları sorusuna yanıt büyük olasılıkla iktidarın yakında meclise sunması beklenen Siyasi Partiler Kanunu’ndan sonra netleşecek. Çünkü 6 parti de o kanunda neler olacağını görüp ona göre hareket etmek istiyor.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 6 parti liderinin Mart’ta yeniden buluşacağını söyledi. O buluşmanın ev sahipliğini de Babacan yapacak. Babacan’nın bu açıklamasına “Her an buluşabiliriz. Mart geldi bile. Her şeyi gözden geçiriyoruz” diyen CHP kurmayları, 6 partinin birlikteliğini bozacak her türlü açıklama ya da eylemin sonuç getirmeyeceğini herkesin bilmesini istiyor.

Burada mesaj Çiller dahil herkese.

- Advertisment -