Ana SayfaHaberlerMansur Yavaş isyanda: 30 milyonun sağlığıyla oynuyorlar

Mansur Yavaş isyanda: 30 milyonun sağlığıyla oynuyorlar

ABB Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılmasına büyükşehir belediye meclisinde büyük direnç olduğundan yakınırken “Hem Ankara hem de İstanbul halkının, 30 milyonun sağlığıyla oynuyorlar. Cumhurbaşkanı bunu görsün artık” diye isyan etti. Tesisi, Ankara’da gazetecilere gezdiren ve yaşanan sorunları anlatan Yavaş’a göre tesisin kapasitesinin artırılması için gereken kredinin sağlanmaması halinde Türkiye büyük bir çevre felaketi yaşayacak.

CHP’nin yeni dönemde de Ankara büyükşehir belediye başkan adayı olacak Mansur Yavaş, sadece Ankara’nın değil İstanbul’un da suyunun kirlenmesine yol açan Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılması için belediye meclisi üyeleriyle yaşadığı sorunları bu kez yerinde anlattı.

Sincan Yenikent’teki Tatlar Köyü’nde gazetecilerle buluşan ve atık su tesisinin kapasitesinin artırılmaması durumunda yaşanacak çevre felaketi hakkında bilgi veren Yavaş’ın “Bu konu çok vahim. Bunu bütün Türkiye’ye duyurma gereği hissettim” sözlerini kullanması dikkat çekti.

Tesisin 1989’da projelendirildiğini, 1993’te inşaatına başlandığını, 1998’de hizmete açıldığını hatırlatan Yavaş, tesisin kapasitesinin artırılmasını Cumhurbaşkanlığı’nın onayıyla yatırım programına aldıklarını ancak bunun için istedikleri kredinin belediye meclisinde reddedildiğini söyledi:

“Bu mudur belediyecilik?”

“Sayın Murat Karayalçın’dan sonra burada adeta çivi çakılmamış. Arıtılamayan su Ankara çayına karışıyor, oradaki çiftçiler bu çaydan sulama yapıyor. Su, Sakarya üzerinden İstanbul’a kadar gidiyor. Ankara’nın bütün atık suyu Tatlar Arıtma tesisimize gidiyor. Belediye meclisinde tesisin kapasitesinin acilen artılması gerektiğini söyledim. Cumhurbaşkanının yatırım programına aldığı projeyle ilgili 270 milyon euroluk anlaşmanın yapılması için yetki istedik ama reddettiler. Kendileri 2013 yılından beri bir şey yapmadıklarının farkında. Yapanı da engellemek istiyorlar. Oysa büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıyayız. Bu tesisin kapasitesi artmazsa sadece Ankara’nın değil İstanbul halkının da sağlığıyla oynamış olacaklar. Bu mudur belediyecilik? Cumhurbaşkanının bir an önce belediye meclisini ikaz etmesini bekliyorum. Çevre ve Sağlık bakanlıklarını da göreve davet ediyorum.”

“Suyun şu an arıtılma imkanı yok”

Tesisin 2010’da kapasite sorununun ortaya çıktığını anlatan Yavaş, 2020’de tesise yatırım için proje ihalesine çıktıklarını, 2023’te ÇED raporu aldıklarını ve sonrasında da projenin yatırım programına girdiğini söyledi.  Yavaş, belediye meclisinde nasıl bir dirençle karşılaştığını da şu sözlerle özetledi:

“2 ayrı kurumdan 135 milyar dolar kredi aldık. Belediye meclisinden Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi dış finansman (kredi) onaylanacak. Kredinin onaylanmasını bekliyoruz. 2024 yılına kadar bu projenin başlaması da mümkün değil. 30 milyon nüfusu ilgilendiren projeyi ret ettiler. Atık suyun arıtılma imkanı şu an yok. Ama bu sorunu biz mutlaka çözeceğiz.”

- Advertisment -