Türkiye’de MOSSAD adına casusluk yaptıkları iddiasıyla tutuklanan Arap kökenli 15 kişi hakkında Sabah’ın bugünkü manşetinde yer alan haberde, zanlılardan M.A.S. kısaltmasıyla sözü edilen birinin emniyet ifadesine ulaşıldığı duyurularak, ifadeden bölümler paylaşıldı.
“MOSSAD’a bilgileri Zürih’te verdik” başlığıyla verilen haberde, M.A.S.’ın ifadeleri “MOSSAD’a periyodik bir şekilde casusluk yaptıklarını itiraf etti” diye sunuluyor.
Haberin içerisinde yer alan ve emniyete verdiği öne sürülen ifadelerde ise M.A.S., görüştüğü ve çeşitli dönemlerde bilgi verdiği kişileri MOSSAD ajanı olarak değil, Filistinlilere yardımcı olacak projeler üreten Avrupa Birliği görevlileri olarak tanıdığını söylüyor.
Haberde, M.A.S.’ın MOSSAD’la temasının 2018 Aralık ayında, Türkiye’de yurtdışından gelen öğrenciler için bir danışmanlık firması kurmuş olan M.A.S’a, MOSSAD ajanı A.Z.’nin “Almanya’da Arap asıllı müşterilerim var. Bu müşterilerin çocukları Türkiye’de eğitim görmek istiyor” diye mesaj atmasıyla başladığı yer alıyor.
A.Z.: “Bir arkadaşım Filistin halkına yardım etmek istiyor”
M.A.S., Filistinli öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere nasıl girebildiği ve Türkiye hükümeti ile belediyelerin bu öğrencilere ne gibi kolaylıklar sunduğuna dair bilgiler içeren bir çalışmayı bu şahsa yollayıp karşılığında para alıyor.
M.A.S.’ın daha sonra Türkiye’deki Filistinli STK’lar hakkında A.Z. tarafından istenen iki çalışmayı daha yolladığı belirtiliyor.
A.Z.’nin “Yakın bir arkadaşım var. Filistin halkına yardım etmek istiyor” demesi üzerine M.A.S. aslında MOSSAD saha sorumlusu olduğu söylenen M.C. ile telefon görüşmesi yapıyor.
M.A.S. bu kısmı şöyle anlatıyor:
“M.C. bana AB’de çalıştığını söyledi. Filistin’e ve Filistinlilere yardım etmek istediğini belirterek benden Türkiye’deki Filistinli STK’larla ilgili bilgi almak istediğini ifade etti. Almanya’da ofislerinin olduğunu söyleyerek, haberleşmek için kullandığı ‘Protonmail’ hesabını verdi.”
Haberin devamında, M.A.S.’ın 2020 başlarına kadar çeşitli fişleme dosyaları için M.C.’den binlerce Euro teslim aldığı öne sürülerek şu bilgiler veriliyor:
“Bir keresinde İstanbul Batışehir’de bir marketten makbuz fotoğrafı ve kimliğini göstererek parayı teslim aldığını paylaşan M.A.S., İstanbul’da bulunan bir dernekle ilgili verdiği bilgiler karşılığında da binlerce dolar aldığını dile getirdi.”
Pandemiden dolayı İstanbul Havalimanı’ndan çıkış yapamayan Filistinlilerin durumu
Haberde, İsrail istihbarat servisi MOSSAD’ın merak ettiği konulardan birinin de Covid-19 nedeniyle İstanbul Havalimanı’na gelen ve çıkış yapamayan Filistinlilerin mağduriyetinin giderilmesi için nerelere başvurup yardım aldıkları olduğu söyleniyor. M.A.S.’ın bu konuyu da araştırıp MOSSAD yetkililerine raporladığı anlatılıyor.
2021 Nisan ayında M.C., M.A.S.’la Avrupa’da yüz yüze görüşmeyi talep ediyor. Tüm masrafların karşılanacağını söyleyen M.C., İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu’yla irtibata geçerek “”European Student Guidence Center” (ESGC) adlı firmadan M.A.S. için davet mektubu göndertiyor. Sabah’ın haberinde, ESGC’nin paravan bir firma olduğu öne sürülüyor.
M.A.S. Zürih’te yaptığı görüşmeleri şöyle anlatıyor:
“İsviçre Başkonsolosluğu’na giderek vize için başvurdum. 1 saat içinde vizemi aldım. 10 Haziran 2021’de ilk temasa geçtiğim A.Z., beni Zürih Havalimanı’nda karşıladı. 60-65 yaşlarında 1.80 boylarında birisiydi. Elden 500 Euro verdi. Otele yerleştirdi. Beni M.C. isimli kişiyle görüşmek üzere başka bir otele götürdü. 41 yaşlarındaki bu kişi, evli ve 3 kız çocuğu olan birisiymiş. 1.75 boylarındaydı, takım elbise giymişti. A.Z.’ye ‘Sen gidebilirsin’ dedi. Ertesi gün de tekrar farklı bir otelde buluştuk. Bu sefer odasına çıktım. Bana ‘Protonmail’ üzerinden Word dosyalarının nasıl şifreleneceğini göstermek üzere dizüstü bilgisayarını getirdi ve bana öğretti. 2 bin Euro verdi. Daha sonra açtığım ‘Protonmail’ hesabı üzerinden haberleştik.”
En son Ağustos’ta Zürih’e tekrar gittiğini söyleyen M.A.S., “Havalimanında M.C.’nin yanında bu sefer ‘John’ isimli kişi bulunuyordu. İstihbarat görevlisi olduklarından şüphelenmem üzerine M.C. bana, ‘Bizi Avrupa Birliği kurumları için araştırma yapmakla görevli istihbarat benzeri bir organizasyon olarak düşünebilirsin’ dedi”
M.A.S.’ın 3 yıl boyunca toplamda 10 bin dolara yakın para aldığı saptandığı bilgisi yer alıyor.
Eğitim danışmanlığı yapıyordu
Serbestiyet, M.A.S.’ın Konya’da kaybolduktan 46 gün sonra geçtiğimiz Salı günü (19 Ekim) gözaltında bulunan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi 6.sınıf öğrencisi Muhammed Altemimi Salhab olduğunu duyurmuştu.
Sabah’ın bugünkü haberinde ifadelerini paylaştığı tutuklunun yurtdışından gelen öğrencilere danışmanlık firması olduğu bilgisi yer alıyordu. Salhab’ı tanıyanlar kişiler, Salhab’ın eğitim danışmanlığı firması olduğunu doğruladılar.
Filistinli aile şaşkın
Middle East Eye’ye konuşan, M diye bahsedilen Salhab’ın kardeşi “Basında kardeşim ve diğer Filistinliler hakkında söylenenleri duydum. Bunların hepsi yanlış. Henüz gerçeği bilmiyoruz. Avukat bize bunun bir yanlış anlaşılma olduğunu ve muhtemelen yakında serbest bırakılacağını bildirdi.” Ailenin bir yakını da Middle East Eye’ye, Salhab’ın Batı Şeria’daki ailesinin “şok” olduğunu ve özellikle ekonomik olarak iyi durumda oldukları için neden casusluğa karıştığını bilmediğini söyledi.
Hamas’a yakın ajans 10 Ekim’de duyurmuştu
Hamas’a yakın Shebab Haber Ajansı’nın 10 Ekim tarihli haberinde kayıp Filistinlilerin, El Fetih üyesi Filistin İstihbarat Başkanı Majed Farj ve İsrail istihbaratıyla bağlantılı olduklarını duyurmuştu. Haberde şahısların Türkiye güvenlik güçlerinin elinde olduğu da belirtilmişti. Bulunan ilk iki kayıp Filistinli’yle ilgili ilk resmî açıklama, haberin yayınlamasından 1 gün sonra Filistin Haber Ajansı tarafından duyurulmuştu.
Sabah’ın dünkü haberinde, Salhab’ın da aralarında bulunduğu kayıp Filistinlilerin daha rahat casusuluk faaliyeti yapmak için kendilerini kayıp olarak bildirdikleri iddia ediliyordu. Türkiye’de kaybolan Filistinlilerle ilgili basında çokça haber çıkmış ve sosyal medyada kampanyalar yapılmıştı.