Ana SayfaHaberlerÖzyeğin’in Hollanda’daki bankasına kara para aklama suçlaması

Özyeğin’in Hollanda’daki bankasına kara para aklama suçlaması

İş adamı Hüsnü Özyeğin’in Hollanda’daki bankası Credit Europe Bank’da yıllarca çalışan bir kişi, Özyeğin’in Malta’daki paravan şirketler aracılığıyla kara para akladığını iddia etti. Suçlamalarla ilgili bir dava bulunmadığını söyleyen bankadan ise eski çalışanına yanıt geldi: “Bu şahıs hakkında iki dava var.”

12 Mayıs’ta PrFire.com’da yer alan bir habere göre, tüm hisseleri bir Türk milyardere ait olan bir banka hakkında Amsterdam’da para aklama, belgede sahtecilik, sermaye transferi, dolandırıcılık ve zimmete para geçirme iddialarıyla Hollanda merkezli De Roos & Pen adlı bir hukuk bürosu tarafından suç duyurusunda bulunuldu.

Haberde bankanın ve Türk sahibinin ismine yer verilmedi ancak ipuçları bir ismi işaret etti.

İpucu; söz konusu iş adamının kariyerine, daha önce banka kredilerini kötüye kullanma suçundan Türkiye’de yedi yıl hapis cezasına çarptırılan bir sınıf arkadaşının bankasında genel müdür olarak başlamasıydı. Zimmetine para geçirme suçundan 7 yıl hapis cezasına çarptırılan Mehmet Emin Karamehmet’in eskiden yönetim kurulu başkanı olduğu Pamukbank’ta genel müdürlük yapan iş adamı ise Karamehmet’in Robert Kolej’deki aynı yatakhaneyi paylaştığı arkadaşı Hüsnü Özyeğin’di.

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/meral-tamer/karamehmet-le-ozyegin-in-kesisen-yollari-1197904

Haberde, davalık olan bankanın dünyada 4 milyondan fazla müşterisinin, 150 şube ve 750 ATM’sinin olduğu belirtiliyor. Hollanda, Almanya, Malta, Dubai, Romanya, İsviçre, Ukrayna ve Çin’in de aralarında bulunduğu 11 ülkede 4 bin 500’den fazla çalışanın olduğu bilgisine yer veriliyor.

Bu bilgiler de Özyeğin’in Hollanda’daki bankası Credit Europe Bank’a işaret ediyor.

Yolsuzluk suçlaması

İddiaya göre, bankanın eski bir Türk çalışanı sırları döktü. Türk çalışan, Credit Europe Bank’ın ve Özyeğin’in ticari faaliyetleri ve finansal operasyonları için temin edilen riskli kredilerin gizlenmesinde kendisinin yıllarca paravan olarak kullanıldığını öne sürdü.

Bilgiyi sızdıran Türk çalışan, “Daha önce yakın kişisel ilişkim ve iş bağlantım olduğu için bankanın sahibine ve holdinge dava açmadım. Cezai sorumluluklarım ve ispat yetersizliği de dava açmamamda etkiliydi. Şimdi ise argümanlarımı kanıtlamak için ek delillerim var. Bugün banka ve bankanın sahibinin suçlarıyla ilgili bir soruşturma yapılmasının kamu yararına olduğunu düşünüyorum ve muhbir olmaya karar verdim” dedi.

Bunun üzerine bankaya tebligat gönderildi.

Malta’daki şirketler paravandı

Tebligatta para aklama faaliyetinin Türk çalışan ile eşinin üzerine kurulan paravan şirketler üzerinden gerçekleştiği öne sürüldü. Malta’da kayıtlı dört deniz taşımacılığı şirketinin dolandırıcılığa karıştığı, çalışanın başka şirketlerde hissedar olarak gösterildiği ve banka fonlarının da yasa dışı olarak Özyeğin’in kendi ticari faaliyetleri adına kullanıldığı iddia edildi.

Türkiye Büyükelçiliği muhbire ulaştı

Dosya Hollanda Merkez Bankası’na da gönderildi. Haberde, Hollanda’daki Türk Büyükelçiliği ise geçen ay muhbire ulaşarak daha fazla bilgi talep ettiği belirtildi.

Hollanda Büyükelçiliği’ne Eylül 2018’de Şaban Dişli atanmıştı.

Bankadan yanıt geldi: “Hakkımızda herhangi bir dava yok”

İddialar üzerine basın açıklaması yayınlayan Credit Europe Bank, “Credit Europe Bank N.V. ile on yıldan fazla bir süre iş ilişkisi içinde olan bir kişinin, bankayı yakın zamanda bir karalama kampanyasının konusu haline getirmesi dikkatimizi çekti. Hollanda’daki mahkemeler bu şahsa karşı iki davaya hükmetti. Hollanda’da veya başka bir ülkede Credit Europe Bank hakkında bu asılsız iddialarla ilgili herhangi bir dava bulunmamaktadır. Credit Europe Bank, faaliyetlerini her zaman Hollanda’daki yasaları ve düzenlemeleriyle tam uyum içinde gerçekleştirmiştir.”

- Advertisment -