Antalya Bilim Üniversitesi’nde ErAh Uçuş Okulu’nda öğretmenlik yapan Emekli Hava Albay Vasıf Yüceliş’in konuya ilişkin yaptığı paylaşım şu şekilde:
“Uçaklarımız Orman Bakanı’nın dediği gibi oldukça eski model uçaklar ancak kesinlikle görev yapabilir. Hepimizin bildiği gibi eski model uçak yoktur, bakımsız uçak vardır.
İşte bu sebeple yangın söndürme görevini layıkıyla yapabilmesi için her sene ciddi bir bakımdan geçmesi gerekiyor. Bu da biz havacıların bildiği gibi ciddi bir maliyet gerektiriyor. Dolayısıyla bu ihaleleri orman bakanı ile önceden koordine kurarak ihaleyi alacağımızı garanti ediyoruz ve daha sonra borçlanarak bakımlarını yapıp ihaleye giriyorduk. İhale sonucu, hak edişten aldığımız paralarla hem bu borçları ödüyorduk hem de Türk Hava Kurumuna kalan ciddi bir para ile diğer borçlarımızı da ödüyorduk ve THK çarkı dönüyordu.
Bu sistem General Ahmet Bertan Nogaylaroğlu ve THK genel sekreteri yaptığı devre arkadaşı Albay Rafet Yavuz dönemine kadar bu şekilde devam etti. Bunların yönetime geldiği sene yine ihale süreci başladı ve Rafet Yavuz uyanıklık yapıp “madem başka rakip yok, uçakları bizden kiralamak zorundalar, fiyatları iki katına çıkaralım” deyip astronomik bir fiyatla Orman Bakanlığına teklif götürdü.
Bakan Pakdemirli’de bu uyanıklığı fark edip o sene uçak kiralamaktan vazgeçti ve aynı parayla daha fazla sayıda helikopter kiralama işine girdi.
Bizimkiler ve özellikle Rafet Yavuz alttan almak yerine basın karşısına geçip Orman Bakanını yerden yere vurdu. Orman bakanı da “Uçakların durumu zaten belli, bizim sayemizde uçar pozisyona getiriliyor” diyerek cevap verdi ve hepimizin bildiği ihaleye 5000 litre şartını koyarak Türk Hava Kurumu uçaklarını devre dışı bıraktı.
Sonrasında THK başkanlığına kayyum olarak getirilen Cenap Aşçı bu konuyla ilgili çok çaba gösterdi ancak Orman Bakanı Pakdemirli geri adım atmadı.
Uçaklar yerde, pilotlar yerdeydi. Uçmadan maaş alan pilotlar için bir karar vermek gerekiyordu. Kayyum başkanı da bütün teknik ekibi ve 4-5 yılda büyük masraflar yapılarak yetiştirilen bütün CL-215 amfibik yangın söndürme uçağı pilotlarını işten çıkardı.
Anlayacağınız yanlış üzerine yanlış yapılarak Ortadoğu ve bu yangın kuşağında bulunan en güçlü yangın söndürme filosu yok edildi.”
Vasıf Yüceliş ayrıca twitter paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“CL-215 yangın söndürme uçaklarında Türk pilotların yetiştirmesi için Kanada’dan getirtilen öğretmen Kaptan pilotlara ayda 20 bin dolar maaş verilmişti. Yıllar İçinde yetişen Türk pilotları bu uçaklarda kaptan pilot oldular ve bu yangınları söndüreceklerdi.”
“Bu pilotlar Kayyum yönetimi tarafından işten çıkarıldı ve bunca masraf ve emek boşa gitmiş oldu.
Bu pilotlar dışarılarda başka işlere girdiler. Bugün bu ucakları uçurma kalksak, bu uçakları uçuracak pilotların yetişmesi en az 4-5 sene sürer.”
Bu arada oyuncu Şahan Gökbakar, Selimiye’de yola inen orman yangınını Instagram’da açtığı canlı yayında ağlayarak gösterdi, havadan müdahale istedi.
Şahan Gökbakar’ın çağrısı sosyal medyada ses getirirken, yangını söndürmek için bölgeye bir helikopter gönderildi.