Geçen hafta sosyal medyada bir doğum koçuyla evde doğum yapmak isteyen 41 haftalık hamile kadın, doğum sırasında bebeğini kaybetti. Demirören Haber Ajansı’ndan Kaan Ulu ve Burak Tekin’in haberi şöyleydi:
“1 haftalık hamile olan Ö.G.’nin evde doğum sancıları başladı. Evde ismi öğrenilemeyen ‘doğum koçu’ tarafından gerçekleştirilen doğum sırasında bebeğin, başı önde olması gerekirken, ayaklarının önden geldiği görüldü. Ters doğum nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi’nden yardım istendi. Ö.G., eve gelen sağlık ekipleri tarafından ambulansla Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’ne kaldırıldı. Ö.G., ameliyata alınırken, doğum sırasında bebeğin uzun süre oksijensiz kalması nedeniyle hayatını kaybettiği belirlendi. Evde ‘doğum koçu’ tarafından gerçekleştirilen doğum sırasında bebeğin önce bacaklarının hareket ettiği; ancak daha sonra morarmaya başladığı ve 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verildiği öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.”
Olayın ardından Twitter’da bir kullanıcı, olayın yoga eğitmeni Çetin Çetintaş’la bağlantılı olduğunu ve Çetin Çetintaş’ın bir tarikat lideri olduğunu iddia etti.
Bu iddianın ardından Çetin Çetintaş’ın yoga topluluğu ilgilerin odağı oldu. https://twitter.com/anatoIianwisdom/status/1483514292930502662
Çetintaş’ın Aralık ayında Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde kalabalık bir izleyici kitlesiyle yaptığı canlı performansın görüntüleri ortaya çıktı. Perfomansın da bir dini ritüeli andırması “yoga tarikatı” iddialarına neden oldu.
https://twitter.com/Tufan_Demir/status/1483352148922544129
Grubun üyeleri ise tarikat lideri olduğu iddia edilen Çetin Çetintaş’ın bir yoga eğitmeni olduğunu ve olayla bir ilgisi olmadığını anlatan mesajlar paylaşmaya başladı.
Peki, kimdir tüm bu iddiaların yöneltildiği Çetin Çetintaş?
Çetin Çetintaş, YogaKioo isminde bir yoga enstitüsünün sahibi olan bir yoga eğitmeni.
YogaKioo’nun İstanbul, Adana, İzmir, Antalya ve Kıbrıs’ta olmak üzere yedi şubesi bulunuyor. Enstitü’nün internet sitesinde topluluk kendini şu şekilde tanımlamış:
“Yoga kişinin kendi içine yaptığı yolculuktur. Bu yüzdendir ki yoga herkes içindir. Bu gerçeği unutmayarak biz yogiler, yogaya gönül vermiş kişilerin yolculuğuna ışık tutmak için YogaKioo’yu kurduk. Yoga herkes için ulaşılabilir olmalıdır. Eskiden tapınaklarda gurulardan bilgiler öğrencilere aktarılarak eğitmenler yetiştirilirdi. Artık çağın getirdiği imkanlar sayesinde bizler tapınaklardan taşıdığımız bu zamansız bilgileri enstitülerimiz aracılığı ile düzenlediğimiz etkinlikler ve eğitimler ile tüm dünyaya sunuyoruz.”
Çetin Çetintaş
Enstitü; yoga eğitimleri, eğitmen eğitimleri, ruhsal astroloji, çocuk astrolojisi, ilişki astrolojisi, şamanik dans, bioenerji ve kranyosaklar terapi gibi hizmetler sunuyor. Bu eğitim ve terapilerin yardımcı olduğu iddia edilen konular arasında ilişki problemleri, psikolojik bozukluklar, migren, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, kronik orta kulak iltihabı, otizm ve kalp hastalıkları bulunuyor.
Çetin Çetintaş’ı nasıl tanıdık?
Çetin Çetintaş, uzun süredir çeşitli sosyal medya platformlarına yogayla ilgili içerikler üretiyor. Instagram’da ve YouTube’da geniş bir kitleye sahip, Spotify’da “Unicorn’un Gozuyle” başlıklı bir de podcasti bulunuyor. Çetintaş Youtube’da kendi ürettiği içeriklerin yanı sıra farklı kanallara konuk olarak da katılıyor. Konuk olduğu kanallardan biri de, paylaşıldığı dönem İslamofobik bulunduğu için sosyal medyada gündeme gelen içerik üreticisi Başak Kablan’ın kanalıydı.
“Bir Yogi İle Yüzleşme” başlığıyla paylaşılan videoda Çetintaş, özel hayatı ve yoga felsefesiyle ilgili paylaşımlar yapıyor.
Videonun sosyal medyada gündeme gelme sebebi ise Başak Kablan’ın yoga ve din ilişkisiyle ilgili soruları ve Çetintaş’ın bu sorulara verdiği cevap olmuştu:
Başak Kablan: Bir tarzın var. Hep turuncu şalvar giyiyorsun, hayatının %90’ı yoga. Şimdi seni alıyorum, Fatih Çarşamba’ya götürüyorum. Aynı şekilde turuncu değil ama siyah şalvar giyen, takke takan, o da kendini dine vermiş, o da muhtemelen kendini cinsellikten uzak tutmuş bir adam düşün. O adamı gördüğüm zaman bende oluşan his korku, radikal geliyor, yolumu değiştirmek istiyorum, “Aman bana zarar verir mi?” diyorum ama bunu sende hissetmiyorum, sen çok sevimli görünüyorsun. Aradaki fark ne?
Çetin Çetintaş: Yoganın temelinde hiçbir şeyi değiştirmemek var. Senin de değişmeni istemiyorum, bir katilin de değişmesini istemiyorum. Benim pratikte istediğim tek bir şey var: Herkesi olduğu gibi kabul etmek ve herkesi olduğu gibi kabul edecek kadar kendimi dönüştürebilmek. O yüzden yoga insanlara bir tehdit olarak gelmiyor. Dinlere baktığımızda durum daha farklı. Mesela Osmanlı döneminde “Ya Müslüman olacaksın ya kafanı keseceğim.” anlayışı var. Dinlerin yaptığı bu baskılar otomatik olarak bir korku getiriyor.
Çetintaş’ın Kırklareli’nde inşa edildiğini açıkladığı Kioo Retreat Center (İnziva Merkezi) adlı bir ‘ev’i de var. Merkezin inşaat süreci merkez adına açılmış bir Instagram hesabı üzerinden paylaşılıyor ve merkez “ev” olarak tanımlanıyor. Kullanıcıların çoğu bu eve kavuşmakla ilgili yorumlar yapıyorlar.
Çetintaş’ın liderlik ettiği yoga topluluğunun iletişimi kuvvetli bir yoga ağı olduğu söylenebilir. Çetintaş da yaptığı açıklamalarla bu fikri destekliyor:
“Çok talep var ancak başından beri amacım çok kişiye ulaşmak olmadı. Derslerimi ve eğitimlerimi çok az sayıda insanla sınırlı tutuyorum çünkü belli bir insan sayısının üzerine çıktığımda iletişim kuramıyorum. İletişim kurmadan yaptığım ders benim için yapılmamış derstir.”