Ana SayfaANALİZLER"Sisi'nin Rusya-Afrika Zirvesi sebebiyle Türkiye ziyaretini ertelemesi ilginç çünkü bu zirvenin tarihi...

“Sisi’nin Rusya-Afrika Zirvesi sebebiyle Türkiye ziyaretini ertelemesi ilginç çünkü bu zirvenin tarihi çok önceden belliydi”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor | "Netanyahu kalp pili takıldığı için Türkiye’ye gelemedi, Sisi ise Rus-Afrika zirvesine katıldığı için gelmedi", "Rusya-Afrika Zirvesi önemli bir zirve oldu. Rusya’nın Afrika’da çok etkin olduğu anlaşıldı", "Çin de Afrika’da çok etkin. Özellikle yer altı kıymetli madenleri topluyor", "Afrika oturmadı… Güney Afrika hariç oturmadı. Devletler oturmuş devletler değil, adeta kabileler", "Otokrasiye ve sağa eğilim dünyada giderek artıyor", "İsveç’in NATO üyeliği konusunda Batı’da bir haber çıktı, bu haberde Türkiye ve Maceristan’ın dirsek temasında olduğu yazıldı."

“Netanyahu kalp pili takıldığı için Türkiye’ye gelemedi, Sisi ise Rus-Afrika zirvesine katıldığı için gelmedi. Bu ilginçti çünkü bu zirvenin tarihi çok önceden belliydi. Biraz ağırdan alıyor izlenimi veriyor bana. Putin’in gelmesi muhtemeldi ama şimdi telefon konuşması yapılacak denildi. Putin’in başta Zelensky ziyareti olmak üzere bizim bazı tutum ve sözlerimizden rahatsız olduğu anlaşılıyor. Zaten Putin endişe içerisinde yurtdışı ziyaretlerden kaçmaya çalışıyor.”

“Rusya-Afrika Zirvesi önemli bir zirve oldu. Rusya’nın Afrika’da çok etkin olduğu anlaşıldı. Orada Wagner grubu Mali’de ve Merkezi Afrika Cumhuriyeti’nde hala faal. Tabii Çin de Afrika’da çok etkin. Özellikle yer altı kıymetli madenleri topluyor. Bilgisayarlarda, televizyonlarda, buzdolaplarında kullanılan madenleri topluyor. Fakat bazı ülkeler Çin’i yeni sömürge olarak görmeye başladılar. Çin yatırımlar yapıyor, devletler borçlanıyor ama o borçlarını ödeyemiyorlar.”

“Nijer’de bir darbe oldu. Batı tanımıyoruz dedi. Bakalım bunu tutturabilecekler mi. Batı Afrika ülkeleri de toplandı, ‘Buna acaba Batılılar gibi yaptırım uygulayalım mı?’ diye. Afrika oturmadı… Güney Afrika hariç oturmadı. Devletler oturmuş devletler değil, adeta kabileler. Hala bir çalkantı var ve devam edeceğe de benziyor. İşleyen çok az demokrasi var. Darbe oluyor, seçim yapılıyor, sonra tekrar darbe oluyor. Kolay değil devlet olmak.”

“Otokrasiye ve sağa eğilim dünyada giderek artıyor. İsrail’de protestolar devam ediyor. Jet pilotlarının uçmamakla tehdit etmeleri İsrail için ciddi bir güvenlik sorunu. İsrail toplumu tam bir polarizasyon halinde: Netanyahu’yu destekleyenler ve ona karşı olanlar.”

“İsveç’in NATO üyeliği konusunda Batı’da bir haber çıktı, bu haberde Türkiye ve Maceristan’ın dirsek temasında olduğu yazıldı. Biliyorsunuz Meclis Ekim’de açılacak ve ancak o zaman kabul edilebilecek. Bu sebeple Macarlar topu bize attılar, biz de onlarla dirsek temasındayız. Sonunda tabii her halükarda bu üyeliği engellemek mümkün değil ama biraz geciktirmek mümkün.”

- Advertisment -