Ana SayfaANALİZLER"Ukrayna savaşına 2024’te de devam edecek gibi görünüyor"

“Ukrayna savaşına 2024’te de devam edecek gibi görünüyor”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor'da bu hafta: “Macaristan ile bizim ortak noktalarımızdan biri İsveç’in üyeliği konusu. Biz Macarlara, Macarlar bize bakıyor. Herhalde bu da görüşülmüştür”, “Kıbrıs’taki gerginliğin büyüyeceğini sanmıyorum”, “Afrika’da Batı ve demokrasi yanlısı ülkelerin oluşturduğu ECOWAS, Nijer’e askeri harekat yapmakla tehdit ediyor”, “Ukrayna’ya F-16 uçaklarının verilmesi savaşın 2024’te de devam edeceğinin öngörüldüğünü gösteriyor”, “Eğer anayasayı ihlalden yargılanan Trump seçime girebilir ve seçilirse elini anayasanın üzerine koyup onu koruyacağına dair yemin edecek.”

  • Erdoğan’ın Macaristan ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Macaristan’a gitti. Aslında Macar Devlet Başkanı Viktor Orban; birtakım dost ülkeleri (Katar, Türkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan vb.) Dünya Atletizm Şampiyonası dolayısıyla çağırmış. Batı basını buna ‘Otokratlar Toplantısı’ adını takmış. Macaristan ile bizim ortak noktalarımızdan biri İsveç’in üyeliği konusu. Biz Macarlara, Macarlar bize bakıyor. Herhalde bu da görüşülmüştür.

  • Kıbrıs’taki gerginlik

Kıbrıs’ta küçük bir gerginlik oldu; BM askerlerine saldırı oldu. BM Genel Sekreteri beyanat yaptı. Bunun ben çok büyüyeceğini zannetmiyorum.

  • İklim değişikliği ve çıkan yangınlar

Günümüzün en önemli konularından biri iklim değişikliğinin etkisiyle olmayacak yerlerde, bilhassa Kanada’nın kuzeydoğusunda büyük yangınlar oldu. İnsanlar boşaltıldı, binlerce hektar kül oldu. Ben Türkiye’yi şimdiye kadar şanslı addediyorum. Allah’a şükür büyük bir yangın felaketiyle karşılaşmadık.

  • Afrika’da son durum

Afrika’da Batı ve demokrasi yanlısı ülkelerin oluşturduğu ECOWAS, Nijer’e askeri harekat yapmakla tehdit ediyor. Nijer cuntası evvela eski cumhurbaşkanını vatana ihanetten mahkemeye çıkartacağız dedi ama sonra ondan vazgeçmiş gibi. Bir de üç sene sonra seçime gideceklerini söylüyorlar. Askeri harekata ve ambargoya mani olmaya çalışıyorlar. Çünkü Nijer tahıl ve tüm ihtiyaçlarını dışarıdan karşılayan bir ülke. Nijerya neden bu işin başında? Çünkü Nijerya Afrika’nın en büyük petrol üreticisi. Petrolünü Nijer üzerinden Akdeniz’e çıkartan ülke. Bir de komşular; Mali, Gine ve Burkina Faso’da darbeler oldu. Seçimle iktidara gelmiş ülkeler, bunun yayılmasından ve kendilerine de uğramasından korkuyor.

  • Ukrayna savaşına 2024’te de devam edecek gibi görünüyor

Ukrayna’ya F-16 uçakları verilecek. Ama bu uçakların havalanması ve kullanılması 6 ay kadar daha sürecek deniyor. Bu da demek oluyor ki Ukrayna Harbi’nin 2024’te de devam edeceği öngörülüyor. Ukrayna yavaş yavaş harbi Rusya’nın içine taşımaya çalışıyor. Çünkü Rusya halkı aldırmıyordu bu savaşa, ‘Nasıl olsa çatışmalar Ukrayna’da oluyor’ diyerek.

  • İsrail’de hükümet sıkıştı

İsrail’de hükümet gerginliği azaltmak için AYM’nin yetkilerini kısıtlayan yasa değişikliğinde bazı oynamalar yapmak istiyor. Koalisyon ortakları ile görüşmeler yapıyor ama bu görüşmelerden şimdiye kadar bir sonuç çıkmadı.

  • Trump konusunda ABD’de kafalar karışık

Trump konusunda acayip bir durum var. Georgia eyaletinde anayasayı ihlalle suçlanıyor. Daha önce aynı suçla yargılanan CIA ajanı hapse girmişti. Adam haklı olarak soruyor; hepimiz eşit değil miyiz diye. Amerikalı anayasa hukukçuları farklı görüşler belirtiyor. Çünkü bu anayasada öngörülmemiş bir durum. Eğer anayasayı ihlalden yargılanan birisi seçime girebilir ve seçilirse elini anayasanın üzerine koyup onu koruyacağına dair yemin edecek. Bunu kimse anlatamaz, ABD de kimseye anlatamaz. Bu acayip bir durum.

- Advertisment -