Ana SayfaANALİZLER“Putin şimdi de azınlıkları kışkırtıyor: Moldova’da Gagavuzlar, Özbekistan’da Kara Kalpaklar, Azerbaycan’da Talışlar”

“Putin şimdi de azınlıkları kışkırtıyor: Moldova’da Gagavuzlar, Özbekistan’da Kara Kalpaklar, Azerbaycan’da Talışlar”

“G-20 toplantısı adeta bir Modi-Show’a döndü. Hindistan başbakanı Modi’yi Batılılar destekliyor. Çünkü Çin’e karşı denge olmasını istiyorlar”, “Putin, azınlıklarla uğraşmaya başladı. Moldova’da Gagavuzlar, diğeri Özbekistan’da Kara Kalpaklar ve bir de adını hiç duymadığımız Azerbaycan ve İran’da yaşayan Talışlar. Bunlara işaret veriyor, bunların toplantılarına katılıyor temsilcileri ve bunları adeta teşvik ediyor.”

  • Fas’taki deprem
Fas'ta deprem: Can kaybı 2 bin 122'ye yaralı sayısı 2 bin 421'e yükseldi -  10.09.2023, Sputnik Türkiye

Geçtiğimiz haftanın üzücü haberi Fas’tan geldi. 7 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Bu alışılmamış bir şey Fas’ta. Üstelik dünya mirası olan Marakeş büyük ölçüde yıkıldı.

  • G-20 toplantısı ve Modi-Show
G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı - QHA - Kırım Haber  Ajansı

Haftanın en önemli olayı G-20 toplantısıydı. Deklarasyondan ziyade ikili görüşmeler önemliydi. Ama en önemlisi bu toplantı bir Modi-Show’a döndü. Hindistan başbakanı Modi’yi Batılılar destekliyor. Çünkü Çin’e karşı denge olmasını istiyorlar. Olur mu? Bir ölçüde olur ama Hintlilerin genlerinde tarafsızlık var.

Toplantıda kabul edilen metinler sulandırılmış metinler. G-20 artık G-21 oldu. Afrika Birliği de üye oldu. Bu örgütler (BRICS, G-20, G-7 vs.) birbirini tamamlayıcı değil, birbiri ile rekabet halinde olan kurumlar.

  • Rusya, Orta Asya’daki azınlıklarla uğraşmaya başladı
Putin discusses Niger crisis with Malian leader Assimi Goita | Reuters

Rusya işgal ettiği Donetsk bölgesinde seçim yaptırdı. Rusya dışında kimse bu seçimi kaale almasa da Rusya ciddi bir biçimde irtifa kaybediyor. Orta Asya’daki azınlıklarla uğraşmaya başladığı iddia ediliyor Putin’in. Bir tanesi Moldova’da Gagavuzlar, diğeri Özbekistan’da Kara Kalpaklar ve bir de adını hiç duymadığımız Azerbaycan ve İran’da yaşayan Talışlar. Bunlara işaret veriyor, bunların toplantılarına katılıyor temsilcileri ile ve bunları adeta teşvik ediyor.

  • Laçin koridoru açıldı
Azerbaycandan Dağlık Karabağda yeni hamle! Laçin koridoru kriz yarattı -  Son Dakika Dünya Haberleri

Kafkaslarda bir başka önemli gelişme oldu. Laçin koridoru açıldı. Yani Azeri-Ermeni ihtilafında önemli bir gelişme bu. Umarım bir barış anlaşması imzalanır ve bu sorun bitmiş olur.

  • Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın Ankara ziyareti
Bakan Fidan: (Yunanistan-Türkiye arasında) Sorunların çözümlerine yeni  yaklaşımlar getirmek konusunda hemfikir olduk

Önemli bir konuğumuz vardı Ankara’da. Yunanistan Dışişleri Bakanı geldi. Yunanistan ile çok sorunlarımız var ve bunlar genellikle egemenlik sorunları. Adalar meselesi var, kıta sahanlığı var, münhasır ekonomik bölge var… Bunlar nasıl halledilecek merak ediyorum ama halli gerekli meseleler bunlar. Çünkü Yunanistan komşumuz.

  • Suriye’de sular durulmuyor
Terör örgütü PKK/YPG, Deyrizor ilinde Arap aşireti mensubu 8 genci alıkoydu

Güneyimizde beklenmeyen bir gelişme oldu. Aşiretler ile Kürt grupları çarpışmaya başladı. Ama ondan da önemlisi Esad’ı destekleyen gruplar sokaklarda protesto yaptı. Bu beklenen bir gelişme değildi. Esad’ı en çok destekleyen Rusya’nın şu an Ukrayna’da başı dertte.

  • Deprem ve iklim değişikliği

Görüleceği üzere dünya deprem dışında birleşemiyor. Aslında dünyanın fikir birliğine varması anca iklim değişikliği ile, onun yaratacağı felaketler ile olabilir. Birtakım devletler şehirleşme konusunda ciddi tedbirler almaya başladı. Fransa, şehirleşme konusunda yeşil bölgelerin yani tarım arazilerinin zarar görmemesi için çalışma başlattı. Almanya ve Fransa yağmur sularını toplamaya çalışıyor. Keşke biz de bir şeyler yapsak…

- Advertisment -