Ana SayfaSeçim 2023SEÇİM 2023 | Konya’da AK Parti’nin rekor oy aldığı ilçenin eski başkanı,...

SEÇİM 2023 | Konya’da AK Parti’nin rekor oy aldığı ilçenin eski başkanı, CHP’nin şansı oldu

Konya’da CHP adayları kalabalık bir toplantıyla tanıtıldı. Beş partinin il başkanları sahnede birlik fotoğrafı verdi. CHP’nin birinci sıra adayı il başkanı Barış Bektaş helalleşmeye Kılıçdaroğlu'ndan önce Konya’da başlamış bir isim. Gelecek Partisi’nden dördüncü sıra adayı eski AK Parti milletvekili Ömer Ünal, AK Parti’nin Türkiye rekoru kırdığı Karatay ilçesinin yıllarca başkanlığını yapmıştı. Bu ilçeden CHP’ye oy getirebilir. Eleştirilen AK Parti listelerinden en çok Cumhur İttifakı’ndaki MHP, BBP ve YRP memnun: “Bize yarar bu liste. AK Parti 15’te 8 milletvekiline ulaşamaz.”

CHP’nin Konya milletvekili adayları dün (16 Nisan) bir toplantı ile tanıtıldı. Toplantı için Konya’nın en büyük otellerinden biri seçilmişti. Salon seçimi hatalı olsa da programa olan ilgi bu hatayı tolere etti. Toplantıya CHP dışında Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Deva Partisi ve Demokrat Parti teşkilatları da yoğun bir katılım sağladı.

Konya’da CHP listesinde iki kontenjan Gelecek Partisi’ne verildi. Bu durumun başta Saadet olmak üzere ittifakta bulunan bazı parti teşkilatlarını küstürmüş olabileceği düşünüldü. Ama Saadet Partisi teşkilatları genel merkeze bağlılığını bir kez daha gösterdi. Saadet Partisi’nin Ramazan ayı ile birlikte kurduğu Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) çalışmalarına ara vermeden devam ediyor, CHP milletvekili adayları ile birlikte saha çalışmalarına katılıyorlar.

Aday tanıtım toplantısı sade fakat bir o kadar da heyecanlı oldu. CHP il Başkanı Bekir Yaman konuşmasında 14 Mayıs’ta yapılacak 28. dönem milletvekili seçimlerinde Konya’dan güçlü bir şekilde çıkacaklarını söyledi. Konuşmasının sonunda Saadet, Gelecek, Deva ve Demokrat Parti il başkanlarını sahneye çağırarak birliktelik fotoğrafı verdi. İttifak’ın en güçlü olduğu illerden birisinin Konya olduğunu biliyorduk; kamuoyuna bu mesaj net olarak verildi.

Bektaş, Kılıçdaroğlu’ndan önce başlamıştı helalleşmeye

CHP birinci sıra milletvekili adayı Av. Barış Bektaş, yıllardır Konya’da partisini toplumun her kesimi ile barıştırmanın mücadelesini verdi. Bu mücadeleyi sadece sahada değil bir dönem partisinin içerisindeki aşırı sol gruplara karşı verdiğini de biliyorum. Mesela Saadet Partisi ile ittifakın temelleri ilk Konya’da atılmıştı demek yanlış olmaz. Çünkü ortada ittifak yokken Bektaş, Saadet Partisi’nin Konya’daki programlarına iştirak ediyordu. Bektaş, bununla da sınırlı kalmadı. Kapı kapı gezdi. Partisini ve kendi düşüncesini halka anlattı. Nokta atışı hareketleri ise CHP’nin Konya’da oyunu artırmasına yol açtı.

CHP listesinde Ömer Ünal şansı

CHP’nin dördüncü sıra adayı Ömer Ünal, Refah Partisi’nin gençlik kollarında başladığı siyasi hayatına AK Parti kurucu üyeliği, Karatay ilçe başkanlığı, milletvekilliği ve Gelecek Partisi kurucusu olarak devam etti. Ünal vekil adayı olduğu 1 Kasım 2015 seçimlerinde 12. sıradaydı. Bir önceki seçimlerde adayı olduğu AK Parti Konya’da 11 vekili zor çıkartmıştı.  Dolayısıyla herkes Ömer Ünal’ın vekil olamayacağını düşünürken Ünal milletvekili seçildi. Ancak Ünal bu uğurda çetin mücadeleler de verdi.

Ömer Ünal AK Parti’nin Türkiye rekoru kırdığı ilçenin başkanlığını uzun bir süre yürüttü. Karatay ilçe başkanı iken sağcı/solcu, Kürt/Türk ayrımı yapmadan ilçesinin sorunlarını yerinde tespit edip çözüm üretti. Ömer Ünal, CHP 4. sıra adayı, ancak ilçe halkı onun şansını yüksek görüyor.

Saadet tüm gücü ile sahada

Saadet Partisi’nin Konya’da adayı yok. Ancak bu durum partinin çalışma azmine ket vurmamış. Ramazan ayı ile birlikte Seçim Koordinasyon Merkezi’ni (SKM) faaliyete geçiren Saadet Partisi tüm gücüyle CHP listelerindeki adaylar ile saha çalışmalarına katılıyor. Ayrıca ittifak içerisinde sandık güvenliği konusunda da yine önemli bir rolü var.  

İYİ Parti sahaya hızlı çıktı

Millet İttifakı’nın içerisinde bulunan İYİ Parti kendi listesi ile seçimlere girecek. Özellikle önceki dönem il başkanı Av. Gökhan Tozoğlu’nun vefatının ardından toparlanmakta güçlük çeken İYİ Parti kadroları, seçim çalışmalarına hızlı bir başlangıç yaparak o farkı kapatmaya başladı. Önümüzdeki dönemde Konya İYİ Parti teşkilatları adından çokça söz ettireceğe benziyor.

AK Parti hariç ‘Cumhur İttifakı’ bileşenleri mutlu

AK Parti, sınava son gün çalışan öğrenci gibi seçime 1 ay kala tüm gücüyle sahaya indi. Özellikle de son bir haftada AK Parti sahanın tozunu dumanını attırdı.

AK Partililerin sahada ziyaret ettiği esnafın birçoğunun kendilerine yakın kişiler olduğu, sosyal medyada eleştiri konusu yapıldı.  

AK Parti listeleri şehirde negatif yankı uyandırdı. Bu konuyu Cumhur İttifakı’nı oluşturup seçime kendi listeleri ile giren MHP, BBP ve YRP’nin Konya’daki kurmaylarına sordum.

Aldığım cevaplar şu şekilde;

– Çok iyi (bize yarar) liste.

– Bu liste 8’i göremez.

– Bizim adaylar daha da hırslandı.

– Aday adayı olmayanlar bin pişman.

Peki, AK Parti listesi neden bu kadar tepki çekti? Bu sorunun cevabı sokakta. Yerel yönetimler ne kadar çalışırsa çalışsın Konya halkı seçtiği milletvekilini yanında görmek ister. Ancak şu an Konya’da, hatta ülke genelinde, insanlar şehrini temsil eden milletvekillerini dahi tanımıyor. AK Parti Konya’da vekil sayısında bir kayıp/düşüş yaşarsa bundan yaşar.

- Advertisment -