Ana SayfaSeçim 2023SEÇİM 2023 | Konya’da ittifaksızlık ve birinci sıra adayı, AK Parti’ye 3...

SEÇİM 2023 | Konya’da ittifaksızlık ve birinci sıra adayı, AK Parti’ye 3 vekil kaybettirebilir

Konya’da AK Parti listesinin birinci sırasındaki eski Büyükşehir Belediyesi başkanı Tahir Akyürek’e Konya’da tepki var. AK Parti’nin MHP ile ortak listede seçime girmemesinin ve birinci sıra adayına duyulan tepkinin Cumhur İttifakı’na Konya'da 2-3 milletvekili kaybettireceği yorumları yapılıyor. CHP’nin şehirdeki muhafazakâr çevrelerde karşılığı olan il başkanı Barış Bektaş’ı liste başı yapması CHP’nin vekil sayısını artırabilir. Ünal Karaman’la İYİ Parti küskün MHP’lilerin oylarını alabilir.

14 Mayıs seçimlerine doğru Konya’da AK Parti’yi zor günler bekliyor. Ortaya çıkan aday listesi, ildeki temayül yoklamasının dikkate alınmadığını ortaya çıkardı. Adı önceki seçimlerde de listede yer alan Konya Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Tahir Akyürek’in o seçimlerde partisine iki vekil kaybettirdiği yorumları yapılmıştı. Akyürek bu seçimlerde daha yukarılara tırmandı, liste başı oldu. Şimdi şehir başta olmak üzere teşkilatlarda yine aynı yorum yapılıyor; bu defa, MHP ile ittifakın sağlanamamış olmasının yaratacağı etki de dikkate alınarak üç vekil kaybettireceği söyleniyor.

AK Parti listesinin, bu partinin destekçilerinde hayal kırıklığına yol açtığı açık. Muhalefet partileri AK Parti’nin listesine göre aksiyon alacağa benziyor.

Konya’da Cumhur İttifakı içerisindeki MHP listelerine de tepki var. Eski vekil Esin Kara’nın listeye girememesi beklenen bir durumdu. Ancak teşkilatlar onun yerine Ankara kontenjanından bir ismin getirileceğini hiç beklemiyordu. Konur Alp Koçak’ın bilgi ve birikim olarak hakkı teslim ediliyor ama şehir ve teşkilatlara uyum sağlayıp sağlayamayacağı belirsiz. MHP’nin Konya teşkilatlarında iki dönemdir ciddi bir kırgınlık hâkim. Aday belirleme sürecinde görüş ve önerilerin dikkate alınmadığını düşünüyorlar.

Konya’da DEVA ve Saadet Partisi küstürüldü mü?

Millet İttifakı’nda da, Konya’da beklenen liste oluşmadı. CHP listesinde ittifak partileri için ayrılan iki kontenjanın da Gelecek Partisi’ne verilmesi DEVA ve Saadet Partisi teşkilatlarında kırgınlık oluşturdu.

DEVA Partisi’nde istifalar yaşandı. Listeler açıklanmadan önce tek liste kararına ilkesel olarak karşı çıkan DEVA Partisi Selçuklu İlçe Başkanı Sedat Şar ve yönetimi istifa etti. Şar, istifa gerekçesi olarak pusulada DEVA logosunun olmayışını gösterdi, Kemal Kılıçdaroğlu’na ise tereddüt etmeden oy vereceklerini söyledi.

Saadet Partisi’ne kontenjan verilmemesi, son seçimlerde Konya’da 50 bin bandında oyu olan bir siyasi geleneğin yok sayılması olarak değerlendirildi.

Liste CHP’lileri mutlu etti!

Cumhuriyet Halk Partisi teşkilatları ise mutlu. 2018 seçimlerinde ilk iki sıradan çıkardığı vekillerin ikisinin de Konyalı olmaması kırgınlıklara neden olmuştu. Bu sebeple Pazar günü açıklanan “Konyalı” liste CHP teşkilatlarını ciddi anlamda memnun etti.

Konya’da, CHP’li olmanın en zor olduğu dönemde Selçuklu İlçe ve Konya İl Başkanlığı görevlerini yürüten 1. sıra milletvekili adayı Av. Barış Bektaş, görev yaptığı süre boyunca şehirde CHP’ye karşı mesafeli olan muhafazakâr camianın güvencesi oldu. Farklı kesimlere ulaşarak partisini Konya’da güçlü bir teşkilat haline getirdi. CHP onun döneminde Konya’da ikinci parti konumuna yaklaştı.

Ünal Karaman, Ülkücülerin oylarını alabilir

İYİ Parti ittifak çatısı altında ama kendi listeleri ve logosuyla yarışacak. Konya’da 1. sıra, genel merkez kontenjanı olan eski milli futbolcu ve antrenör Ünal Karaman’a verildi. Karaman şehirde spor camiasından ciddi tepki çekmiş olsa da MHP’ye kırgın kitlenin oyunu alacak bir isim.

İYİ Parti’nin şimdiki milletvekili ise sıralamada 2. sırada yer aldı. Önceki dönemde mecliste Konya’nın en çalışkan vekili olan Fahrettin Yokuş sert mizacı ile Konya’da ve teşkilatlarda çok da karşılık bulmamıştı. İYİ Parti bir vefa örneği sergileyip 3. sıra için geçtiğimiz aylarda vefat eden il başkanı Gökhan Tozoğlu’nun eşini aday gösterdi. Tozoğlu Konya’da sevilen bir kişiydi.  

Saadet’in yokluğu Yeniden Refah için avantaj

Cumhur İttifakı mensubu olmasına rağmen seçime ayrı liste ile girme kararı alan Yeniden Refah Partisi, Konya’da eski ve yeni Milli Görüş geleneğine sahip isimleri milletvekili aday listesine yazdı. Bir dönem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi başdanışmanlığını yapan Yalçın Akdoğan’ın eniştesi ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın kayınpederi Ali Yüksel, Konya’dan Yeniden Refah Partisi 1. sıra milletvekili adayı gösterildi. İl Başkanı Adnan Acar da 2. sırada yer aldı. Konya geçmişte Milli Görüş geleneğinin kalesi idi. Necmettin Erbakan’ın tabiri ile ‘Milli Görüş’ün orta direği’ Konya’da Saadet Partisi’nin bir adayı yok. Bu durum Yeniden Refah Partisi teşkilatlarının ve adaylarının elini rahatlatıyor. Yeniden Refah, bu sayede sahada Saadet Partisi tabanından daha kolay destek isteyebilecek.

- Advertisment -